“Türkçe Yeterlik Sınavı” Başvuru Sayısı %60 Arttı

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü 2018 yılının ilk Türkçe Yeterlik Sınavı uygulamasını 13 Ocak Cumartesi günü gerçekleştirecek. 35 ülkede eş zamanlı uygulanacak sınava bu yıl yüzde 60’lık artışla 1262 aday başvurdu.

Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenen bireylerin dil yeterliklerini ölçmek üzere, Avrupa Dilleri Öğretimi Ortak Çerçeve Metni’nde belirlenen yeterlik tanımları doğrultusunda gerçekleştirilen sınav, Türkiye’nin yabancı öğrenci kabulünü kolaylaştıran politikalarına destek olmayı da amaçlıyor.

Türkiye’deki üniversitelere başvuru ve kabul için Türkçe Yeterlik Belgesine ihtiyaç duyanlar, yurt dışında çeşitli kurumlarda Türkçe öğretmek isteyen öğretmen adayları, Türkiye’de ya da kendi ülkelerinde uluslararası faaliyet gösteren şirketlerde çalışmak ya da Türkçe tercümanlık yapmak isteyenlerin başvurduğu sınavda başarılı olanlara verilen “Türkçe Yeterlik Belgesi” ise adaylara büyük avantaj sağlıyor.

TYS’ye ilgi her geçen yıl artıyor

Türkçe dil yeterliğini ölçmek isteyenlerin ilgi odağı haline gelen sınava yapılan başvuru her geçen yıl daha da artıyor. 2013 yılından bu yana 5620 adayın başvuru yaptığı sınav sonucunda bugüne kadar 3661 aday Türkçe Yeterlik Belgesi almaya hak kazandı.

16-25 yaş arası gençlerin çoğunlukta olduğu başvuru sayısında bu yıl bir önceki yıla göre yüzde %60’lık artış yaşandı ve başvuru sayısı 1262’ye ulaştı.

Mülteciler de Türkçe Yeterlik Belgesi almak istiyor

35 ülke, 41 noktada eş zamanlı uygulanacak sınava en yüksek başvuru yine Bakü’de yapıldı. Bakü’den sonra en yüksek başvurunun olduğu ikinci şehir ise 352 aday ile Ankara. Sınava katılımın en yoğun olduğu şehirlerin sıralamasında Bakü ve Ankara’yı Astana, Tahran, Köln, Üsküp ve Amman takip ediyor.

Bir sonraki TYS 5 Mayıs 2018’de

19 Mart 2018’de yeni başvuruların alınacağı TYS’nin bundan sonraki uygulaması 5 Mayıs 2018 tarihinde yapılacak. Periyodik olarak yılda üç kez Sınav Merkezinin belirleyeceği gün ve saatlerde gerçekleştirilen sınavın son uygulamasının ise Temmuz ayında yapılması planlanıyor. 20 gün içinde sonuçların açıkladığı sınav başvuruları yaklaşık 1 ay öncesinden alınıyor.

Ayrıntılı bilgi için "tys.yee.org.tr" adresini ziyaret edebilirsiniz.