173 Bine Yakın Uluslararası Öğrenci Türkiye’de Öğrenim Görüyor

Yazıcı-dostu sürüm

Türk yükseköğretiminin uluslararasılaşması bağlamında fırsatların ve tehditlerin kapsamlı ve geniş katılımlı bir platformda ele alınması amacıyla “Türk Yükseköğretiminin Uluslararasılaşması: Fırsatlar ve Tehditler Çalıştayı” düzenlendi.

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığında (YÖK) gerçekleştirilen çalıştaya YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, YÖK Yürütme Kurulu Üyeleri, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Türkiye Ulusal Ajans Başkanı İlker Astarcı, Göç İdaresi Genel Müdürü Abdullah Ayaz, bazı üniversite rektörleri ile üniversitelerin ilgili rektör yardımcıları, uluslararası ilişkiler birimlerinin yöneticileri ve akademisyenler katıldı.

Yükseköğretim sisteminin yurt dışında tanıtılmasına ve üniversitelerimize erişimin kolaylaştırılmasına yönelik Türkçe, İngilizce ve Arapça olmak üzere üç dilde, zengin bir içerikle yeniden hazırlanarak hayata geçirilen "Study in Turkey” projesinin tanıtımının yapıldığı çalıştay, YÖK Başkanı Yekta Saraç’ın konuşması ile başladı.

2014 senesinde uluslararası öğrenci sayısının 48 binlerde iken bugün 173 bine yaklaştığının altını çizen Saraç, Study in Turkey projesinin Türkiye’de öğrenim görmeyi düşünen uluslararası öğrencilerin doğru bilgilendirilmesi ve yönlendirilmesi hususunda önem arz ettiğini vurguladı.

Güçlenen Türkiye: Büyüyen Yunus Emre Enstitüsü

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş ise Türkiye’nin uluslararası alanda bilinirliği, güvenirliği ve itibarını artırmak misyonu ile büyümeye devam eden Enstitünün, yabancı dil olarak Türkçe, kültürel etkileşim, kurumsal gelişim, kültürel diplomasi ile birlikte bilimsel ve akademik etkileşim olmak üzere beş eksende gerçekleştirilen faaliyetlerinin 48 ülkede bulunan 58 kültür merkezi ile yürütüldüğünü kaydetti.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Yunus Emre Enstitüleri tarafından hayata geçirilen Türkiye Akademik ve Bilimsel İş Birliği Projesi (TABİP) ile ilgili bilgiler de veren Prof. Dr. Ateş, proje kapsamında uygulamaya konulan TABİP Portal ile dünyanın dört bir yanındaki öğrenci, akademisyen, bilim insanı ve kurumların birbirleri ile bağ kurduğuna dikkat çekti.

Bu yıl ilki gerçekleşen TABİP Yaz Bilim Akademisi ile dünyanın her yerinden doğa bilimleri ve uygulamalı bilimler ile ilgilenen lisans ve lisansüstü öğrencilerin Türkiye’de bir araya getirildiğine de değinen Ateş, özellikle doğa bilimleri ve uygulamalı bilimlerle ilgilenen öğrencilerin teorik ve pratik eğitimler aldığını aktardı. Türkiye’nin tanıtılması amacıyla hayata geçirilen bilim akademisi ile uluslararası öğrencilerin prestijli Türk şirketleriyle birleştirerek bilim ve bilginin küreselleşmesine katkı sağlandığını da aktardı.

“Türkoloji Projesi” kapsamında 50 ülkede, 101 üniversite ile Enstitünün protokolü bulunduğunu aktaran Prof. Dr. Ateş, bu yıl 12 ülkedeki 23 üniversiteye 28 Türkoloğun görevlendirildiğini söyledi.   Sahadaki üniversiteleri akademisyen, okutman, materyal, müfredat ve teknik altyapı bakımından desteklerken bir yandan da Türkoloji bölümlerine olan ilgiyi artırmak, Türkoloji öğrencilerinin Türk kültürünü ve Türkçeyi yerinde öğrenmelerine imkân sağlamak amacıyla Türkoloji Yaz Okulları düzenlendiğini de belirten Ateş, bu yıl Karabük Üniversitesinin desteğiyle Iraklı Türkologlara yönelik düzenlenen yaz okulunda 20 öğrencinin misafir edildiğini söyledi.