2016 Yılının Son Türkçe Yeterlik Sınavı Gerçekleştirildi

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsünce düzenlenen Türkçe Yeterlik Sınavı (TYS), 3 Eylül Cumartesi günü eşzamanlı olarak 21 ülkede gerçekleştirildi.

Yunus Emre Enstitüsü tarafından yılda 3 kez yapılan Türkçe Yeterlik Sınavı (TYS)'nın sonuncusu, bu yıl 3 Eylül Cumartesi günü başta Türkiye olmak üzere 21 ülkede uygulandı.

Farklı coğrafyalardan eş zamanlı yapılan Türkçe Yeterlik Sınavı (TYS)'nda başarılı olan adaylara “Türkçe Yeterlik Belgesi” verildi. Türkçe Yeterlik Belgesi’ne sahip olanlar, Türkiye’de herhangi bir üniversitede eğitim alma hakkı kazandıklarında Türkçe hazırlık sınıfı okumaktan muaf tutulacaklar. Türkçe Yeterlik Belgesi, iş başvurularında da adaylara büyük avantaj sağlıyor.

 

İKİ OTURUM YAPILDI

Sınav iki oturumda gerçekleşti. Birinci oturumda okuma, dinleme ve yazma; ikinci oturumda ise bağımsız konuşma ve karşılıklı konuşma test edildi. Adaylara ilk oturumda “okuma” için 60, “dinleme” için 45, “yazma” için 60 olmak üzere toplam 165 dakika süre verildi. Diğer oturumda ise adaylara verilen süre “bağımsız konuşma” için 5, “karşılıklı konuşma” için 10 olmak üzere toplam 15 dakika ile sınırlandırıldı. 

 

SINAVIN AMACI

Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenen bireylerin dil yeterliklerini ölçmek üzere, Avrupa Dilleri Öğretimi Ortak Çerçeve Metni’nde belirlenen yeterlik tanımları doğrultusunda Türkçe Yeterlik Sınavı (TYS) modeli geliştiren ve bu sınavın uluslararası ölçekte uygulamalarına başlayan Yunus Emre Enstitüsü, bu uygulamayla Türkçenin uluslararası geçerliliğe sahip standart bir sınava kavuşmasını ve Türkiye’nin yabancı öğrenci kabulünü kolaylaştıran politikalarına destek olmayı amaçlıyor.

Türkiye üniversitelerinin yabancı öğrencilerin ilgi odağı hâline gelmesi, söz konusu öğrencilerin üniversitelerimize kabulünü kolaylaştırması ve Türkçe düzeylerinin doğru ölçütlerle değerlendirilmesi gibi sebeplerden dolayı TYS önem arz ediyor.