23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Tüm Dünyada Kutlandı

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü (YEE), dünyanın dört bir yanındaki merkezlerinde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla şenlikler ve kutlama törenleri düzenledi.

ÇİN’DE 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLANDI

Çin’in başkenti Pekin’de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlandı.

Pekin Yunus Emre Enstitüsünün, Türkiye'nin Pekin Büyükelçiliği himayesinde düzenlediği kutlama etkinliğinde Türk ve Çinli çocuklar birlikte eğlenerek bayram coşkusunu yaşadı.

Pekin Yunus Emre Türk Kültür Merkezi'nin açık hava etkinlik alanında gerçekleştirilen program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi Abdulkadir Emin Önen, yaptığı konuşmada, "İstiklal Harbimizin Başkomutanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ilk Başkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk, meclisin açılış günü olan 23 Nisan'ı, tüm dünya çocuklarına bayram günü olarak armağan etmiştir. Ülkemizin başvurusuyla, Birleşmiş Milletler tarafından 1979'un 'Uluslararası Çocuk Yılı' ilan edilmesinden bu yana her 23 Nisan günü Türkiye'de dünyanın dört bir yanından gelen çocuklarla kutlamaya devam ediyoruz." dedi.

Önen, geleceğin Türkiye'sini ve tüm dünyanın yarınlarını şekillendirecek olanların çocuklar olduğunu anımsatarak, "Bizim neslimizden aldığınız emaneti sizler inşallah çok daha ileriye taşıyacaksınız. Milletimizin en kıymetli hazinesi, gözbebeği siz kıymetli evlatlarımızsınız. Atatürk'ün deyimiyle şimdi birer kıvılcım olan sizler gelecekte alev haline geleceksiniz. Ailenize, ülkenize, milletinize ve tüm insanlığa yararlı, ahlaklı, iyi eğitimli, sorumlu, üretken bireyler haline gelmelisiniz." ifadelerini kullandı.

Etkinliğe Pekin’de yaşayan Türk vatandaşları ve ailelerinin yanı sıra Çinli aileler ev çocukları da ilgi gösterdi. Türk ve Çinli çocuklar toplu oyunlara katılarak birlikte eğlendi. 

Programda, ailesinin görevi nedeniyle Pekin’de yaşayan ve eğitimini sürdüren Lena Ekizer’in yöresel kıyafetlerle sunduğu horon gösterisi beğeniyle izlendi.

LONDRA YUNUS EMRE ENSTİTÜSÜNDE "KARAGÖZ VE HACİVAT" OYUNU SERGİLENDİ

İngiltere'de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında, Londra Yunus Emre Enstitüsü tarafından "Karagöz ve Hacivat" gölge oyunu düzenlendi. 

Başkent Londra'daki Yunus Emre Enstitüsü merkezinde sergilenen, Türk kültürünün önemli somut olmayan kültürel miraslarından "Karagöz ve Hacivat" oyununa çocuklar ve aileleri büyük ilgi gösterdi.

Londra Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Mehmet Karakuş, etkinlik öncesi yaptığı açıklamada, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı vesilesiyle düzenlenen oyunla hem çocuklara bayram coşkusu kazandırmak hem de onları bu kültürel mirasla tanıştırmak istediklerini belirtti.

Karakuş, Yunus Emre Enstitüsünün 2018'den bu yana yürüttüğü Karagöz ve Hacivat oyunu projesi kapsamında, İngiltere'nin çeşitli bölgelerinde Türkçe ve İngilizce 40'a yakın oyun sergilediklerini kaydetti.

Mehmet Karakuş, "Karagöz ve Hacivat gölge oyunu hem ülkemiz hem kültürümüzle bir bağ kurmak anlamında başarılı bir proje olarak devam ediyor." dedi.

"AMACIMIZ BU KÜLTÜRÜ ÇOCUKLARA TANITMAK"

Oyunu sergileyen tiyatro oyuncusu Ada Burke de Karagöz ve Hacivat oyununun tarihçesine değinerek Karagöz ve Hacivat’ın kavga etmeden sürekli birbiriyle atışan, Osmanlı döneminde yaşamış Bursa’daki cami inşaatında çalışan iki arkadaş olduğunu anlattı.

Bu ikilinin diyaloglarını görenlerin, özellikle de ramazanda gölge oyunları başlattığını aktaran Burke, "Tabii o zaman şu anki gibi tasvirler yok. Ayakkabılardan, deri çarıklar kullanılarak mum ışığında bir bezin arkasında Karagöz ve Hacivat’ın arkasında geçen diyalogları sunuyorlar." diye konuştu.

Burke, Yunus Emre Enstitüsünün desteğiyle Bursa’da aldığı gölge oyunu eğitiminin ardından İngiltere'deki ilk oyunu 2018'de sergilediklerini belirterek "Amacımız Türkiye’deki bu kültürü, buradaki çocuklara tanıtmaktı ve oyunu İngilizceye de çevirdik." ifadelerini kullandı.

Oyunu Türk ve İngiliz okullarında, Türkçe ve İngilizce sergilediklerini anlatan Burke, İngiliz okullarında eğitim gören çocukların da Karagöz ve Hacivat oyununa büyük ilgi duyduğunu ve oyundan keyif aldıklarını aktardı.

Türk kültürünün Londra'da tanıtıldığı oyunun sonunda çocuklara Karagöz ve Hacivat boyama kitabı ile Türk bayrağı hediye edildi.

AFRİKALI ÇOCUKLARIN 23 NİSAN SEVİNCİ

Güney Afrikalı çocuklar, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı büyük coşkuyla kutladı.

Ülkedeki Türk diplomatik temsilcilikler ve kurumları, Pretorya, Cape Town ve Johannesburg kentlerinde 23 Nisan dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenledi. Etkinliklere katılan yüzlerce Güney Afrikalı çocuğa, çeşitli hediyeler verildi.

Türkiye'nin Pretorya Büyükelçiliğinde düzenlenen törene Büyükelçilik mensupları, Türk kurum temsilcileri, Güney Afrika Uluslararası Maarif Okulları öğrencileri ve aileleri katıldı.

Törende konuşan Türkiye'nin Pretorya Büyükelçisi Ayşegül Kandaş, bu bayramın Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından bütün dünya çocuklarına armağan edildiğini belirterek bu vesileyle Güney Afrikalı çocukların bayramını kutlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Tören kapsamında bir Güney Afrikalı öğrenci sembolik olarak Büyükelçilik makamına otururken törenin ardından Yunus Emre Enstitüsü tarafından okçuluk ve ebru sunumu yapıldı.

NİJERYA'DA 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLANDI

Batı Afrika ülkesi Nijerya'da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla etkinlik yapıldı.

Nijerya Yunus Emre Enstitüsünün, Türkiye'nin Abuja Büyükelçiliği himayesinde düzenlediği etkinliğe, vatandaşlar, yetimler, Türk, Nijerya ve farklı ülkelerin çocuklar katıldı.

Şehitlere saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan etkinliğe katılan Türkiye'nin Abuja Büyükelçisi Hidayet Bayraktar, çocuklarla sohbet etti.

Bayraktar, Türkiye'de kutlanan 23 Nisan Çocuk Bayramı'nın tüm dünya çocukları için bir armağan olduğunu belirtti.

BÜYÜKELÇİ KOLTUĞUNU DEVRETTİ

Büyükelçi Bayraktar, 23 Nisan kapsamında koltuğunu Nijeryalı Muhammed Asma'ya devretti.

Koltuğu devralan 12 yaşındaki Asma, yaptığı açıklamada, çocuk bayramını kutlama fırsatı verildiği için çok mutlu olduğunu söyledi.

Türkiye ile Nijerya'nın bir olmasını istediğini ifade eden Asma, "Dünyada barış olmasını istiyorum. Türkiye ve Nijerya bir araya gelerek dünyanın farklı yerlerinde okul inşa etmelerini istiyorum." diye konuştu.

Program, şarkılar, oyunlar ve çocuklara verilen yemekle sona erdi.

DAKAR YUNUS EMRE ENSTİTÜSÜNDE 23 NİSAN KUTLAMALARI

Dakar Yunus Emre Enstitüsünde, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlandı. Enstitü bahçesinde düzenlenen programa, Türkiye'nin Dakar Büyükelçisi Ahmet Kavas, Türk kurumlarının temsilcileri ve Senegalli çocuklar katıldı.

Programda, dar gelirli ailelerin 5-8 yaş aralığındaki çocuklar ve albinos çocuklar, enstitü bahçesinde çeşitli etkinlikler yaptı, oyunlar oynadı.

Dakar Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Merve Işık Elsıkma,  yaptığı açıklamada, 23 Nisan'ı Senegalli çocuklarla coşkuyla kutladıklarını söyleyerek şunları kaydetti:

"Afrika'da Albinizmli bireylerin yaşadığı sıkıntılara dikkati çekmek için Albinizmli çocukları da programımıza davet ettik. Çoğu zaman yaşadıkları toplumdan dışlanan, çeşitli eziyetler gören, tam anlamıyla çocukluklarını dahi yaşayamayan bu çocuklarla 23 Nisan'ı kutlamak çok anlamlıydı. Onun dışında dar gelirli ailelerin çocukları da aramızdaydı. Tüm çocuklara oyuncak, Albinizmli çocuklara da güneş kremi hediye ettik. Programa 63 çocuk katıldı, hepsi de onlar için hazırladığımız etkinliklerden çok mutlu oldu."

23 NİSAN AZEZ’DE BÜYÜK BİR COŞKUYLA KUTLANDI

Azez Yunus Emre Enstitüsü tarafından Mülhem Derneği iş birliğiyle 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı münasebetiyle Azez'de gerçekleşen programda kutlandı. Çocuklarımız doyasıya eğlenerek 23 Nisan coşkusunu yaşadılar.

Resim boyama, duvar boyama, çocuk oyunları, Türkçe etkinlikleri gibi birçok faaliyetin gerçekleştirildiği programda çocuklar doyasıya eğlendi. Ramazan ayı dolayısıyla ailelerinin de atılımıyla iftar yemeği düzenlendi. 

23 Nisan’ın hatırasını devam ettirebilmek maksadıyla küçük misafirlerimize okul çantası, penye, kırtasiye malzemesi ve şeker gibi birçok hediye dağıtıldı.

AMMAN'DA 23 NİSAN SEVİNCİ

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Amman Yunus Emre Enstitüsü Kingston Schools'ta seçmeli yabancı dil olarak Türkçe öğrenen çocuklarla uçurtma şenliği gerçekleştirdi.

Amman Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Cengiz Eroğlu'nun 23 Nisanla ilgili verdiği bilgilerden sonra uçurtmalarını alan onlarca çocuk gönüllerince eğlenerek mutlu bir gün geçirdiler.

MOSKOVA’DA 23 NİSAN'A ÖZEL BİLİM ŞOVLARI VE ATÖLYE ÇALIŞMALARI

Moskova’nın en büyük ve en önemli kütüphanelerinden Moskova Devlet Çocuk Kütüphanesinde düzenlenen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinliğimiz birbirinden renkli görüntülere sahne oldu. 

Çocukların hazırlamış oldukları şarkılar, şiirler ve çeşitli sahne performanslarıyla, kostümlü animasyon ekiplerince düzenlenen oyunlar, danslar, hediyeler, bilim şovları ve atölye çalışmalarıyla bayram havası doyasıya yaşandı. 

Etkinliğin açılış konuşmalarını gerçekleştiren Türkiye Cumhuriyeti Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar’ın ardından Moskova Çocuk Kütüphanesi Müdür Yardımcısı Denis Beznesov, Moskova Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Ferhat Tamkoç ve Rus-Türk İş Adamları Birliği Başkanı Sabahattin Yavuz günün anlam ve önemine dair konuşmalar gerçekleştirdi.

Kütüphane içinde farklı noktalarda kurulan atölye çalışma masaları ve etkinlik alanlarında çocuklarımız hem el becerilerini geliştirme hem de hep birlikte eğlenebilme şansı buldu. Program sonunda çocuklar için hazırlanan hediye paketlerinin dağıtımının yanı sıra, üzerlerinde günün anlam ve önemine dair görsellerin olduğu ve çocukların kendi elleriyle süslediği atölye çalışma materyalleri de günün hatırasına dair birer hediye olarak çocuklarımıza armağan edildi.

VİYANA'DA ÇOCUKLARA ÖZEL EL SANATLARI ETKİNLİKLERİ

Viyana Yunus Emre Enstitüsünde düzenlenen  program ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkuyla kutlandı. 22 Nisan Cuma günü Viyana Merkez Kütüphanesi ile 6-12 yaş arası çocuklara yönelik düzenlenen keçe atölyesi büyük bir ilgi gördü.

Ressam ve keçe sanatçısı Cansu Yakın’ın verdiği keçe atölyesinde çocuklar bez çantalara istedikleri şekilleri keçeyle işlediler. İşledikleri çantaları yanında götürme fırsatı yakalayan çocuklar, kendi ürettikleri bu eseri sene boyu kullanacak olmanın heyecanını yaşadılar. 

Enstitümüz, 23 Nisan Cumartesi günü ise T.C. Viyana Başkonsolosluğumuzun düzenlediği çocuk şenliğine bir sergiyle katıldı. Geçen dönem Enstitümüzde çocuklara yönelik düzenlenen resim kursunun meyveleri bu sergiyle katılımcılara sunuldu.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi mezunu Elif Beyaz Erbay’ın verdiği kursta çocuklar fırça kullanımından renk bilgisine kadar temel teknikleri içeren sanat bilgisi edinmenin yanı sıra ünlü ressamların resimlerini yeniden yorumladı. 6-12 yaş arası çocuklarımızın yorumladığı bu resimlerden seçkiler çocuk bayramı kapsamında ziyaretçilerle buluştu ve böylece çocuklarımız ilk sergilerini büyük bir katılımcı kitlesine sunmanın mutluluğuyla doldular.