4. Türk Toplumu Sanat Sergisi Çevrim İçi Ziyarete Açıldı

Yazıcı-dostu sürüm

 

Londra Yunus Emre Enstitüsünün 4. Türk Toplumu Sanat Sergisi çevrim içi ziyarete açıldı. Türkiye'nin Londra Başkonsolosluğu ve Londra Yunus EmreEnstitüsü tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen Türk Toplumu Sanat Sergisi’nin  21 Şubat Pazartesi günü çevrim içi gerçekleştirilen açılış töreni, büyük ilgi gördü. 

İlk olarak 2019 yılında Türkiye Cumhuriyeti Londra Başkonsolosluğu ve Londra Yunus Emre Enstitüsü tarafından düzenlenen Türk Toplumu Sanat Sergisi, Birleşik Krallık’ta yaşayan ve birbirlerinden haberdar olamayan sanatçıları bir araya getirebilmek, sergi açma imkanı veya cesareti olmayanlara bu imkânı sağlamak ve yüreklendirmek amacıyla organize edilmişti. Yüz yüze yapılan iki sergi ve Kovid-19 salgını nedeniyle çevrim içi yapılan üçüncü serginin ardından, 4'üncü Türk Toplumu Sanat Sergisi, katılımcıların yoğun ilgisine ve bu zamana kadarki en yüksek başvuru sayısına ulaştı. 

2021 yılında Kovid-19 kısıtlamaları nedeniyle çevrim içi alana taşınan sergi, Birleşik Krallığın dört bir yanında yaşayan Türk toplumu sanatçıları için daha erişilebilir bir hale getirildi ve bu şekilde uluslararası platformlarda da büyük yankı uyandırdı.

İngiltere'de yaşayan Türk sanatçıların destek ve katkılarıyla çevrimiçi açılışı yapılan sergide bir araya gelen sanatçılar ve sanatseverler, sergilenen eserleri incelemekten büyük keyif aldı. 

Sergide, geleneksel sanatlardan, fotoğrafa, dijital sanattan kısa film projelerine kadar çok geniş yelpazede birçok farklı sanat dalından esere yer verildi. 

ESERLER, 21 MART'A KADAR ÇEVRİMİÇİ SERGİLENECEK

Birleşik Krallık'ta yaşayan Türk sanatçıların destek ve katkılarıyla online olarak düzenlenen sergide bir araya gelen sanatçılar ve sanatseverler sergilenen sanat eserlerini yakından incelemekten büyük zevk aldı. Sergi, 21 Şubat ile 21 Mart 2022 tarihleri arasında Londra Yunus Emre Enstitüsünün internet sitesinde çevrim içi olarak sergilenmeye devam edecek ve sanatseverlerin sergiye erişimi sadece bir tuşa basmak kadar kolay olacak.

“AMACIMIZ TÜRK SANATÇILAR ARASINDAKİ İLETİŞİM VE DAYANIŞMAYI GÜÇLENDİRMEK”

Serginin açılışında, Türkiye'nin İngiltere Büyükelçisi Sayın Ümit Yalçın, Londra Başkonsolosu Bekir Bekir Utku Atahan, Yunus Emre Enstitüsü Başkan Yardımcısı Abdullah Kutalmış Yalçın, Londra Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Dr. Mehmet Karakuş ve jüri üyelerinden Nilay İşlek ve Nagihan Seymour söz aldı.

Dr. Karakuş yaptığı açılış konuşmasında sergiyi, Türk sanatçılar arasındaki iletişim ve dayanışmayı güçlendirmek, onları daha geniş sanatsever kitleyle buluşturabilmek ve teşvik etmek amacıyla düzenlediklerini bildirdi. Dr. Karakuş'un, her yeni yıl, sergi içeriğinin geliştirilerek bir önceki yıldan daha ileri seviyeye taşındığının altını çizdi.

“SERGİ HER YIL BÜYÜYEREK DAHA GENİŞ KİTLELERE ULAŞIYOR”

Büyükelçi Yalçın, açılışta yaptığı konuşmada, sergiye katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek her yıl büyüyerek daha geniş kitlelere ulaşan sergiden çok etkilendiğini dile getirdi. Büyükelçi Yalçın ayrıca daha önce sergiye katılmayanları gelecek yıl düzenlenecek olan sergiye katılmaya teşvik etti.

“BU TÜR PROJELER HEM SOSYAL HEM DE DİPLOMATİK AÇIDAN ÖNEMLİ”

Londra Başkonsolosu Bekir Utku Atahan serginin estetik ve sosyal açıdan dünya kültürüne değerli bir katkıda bulunduğunu vurguladı. Yunus Emre Enstitüsü Başkan Yardımcısı Abdullah Kutalmış Yalçın, projeden çok etkilendiğini belirterek ve dünyadaki benzer projelerin hem sosyal hem de diplomatik açıdan önemini dile getirdi. Nilay İşlek ve Nagihan Seymour'un da aralarında bulunduğu jüri üyeleri de sergi ile ilgili beğenilerini ve serginin sanat camiasını bir araya getirmedeki önemli rolünü ifade ettiler. Sanatçılardan bazılarının duygu ve düşüncelerini ifade ettikleri kısa konuşmalarından sonra sergiyi tanıtan kısa bir video ile sergi açılışı sona erdi.

GELENEKSEL SANATLARDAN KISA FİLM PROJELERİNE KADAR HER ALANDA ESER SERGİLENDİ

Sergide, her sanatçıya, sanat severlerin de ziyaret edebileceği bir çevrim içi sergi alanı verildi. Ziyaretçiler, yayınlanan tüm eserlerin açıklamalarını ve sanatçıların özgeçmişlerini çevrim içi sergi alanında yakından inceleyebilecekler. Sergide geleneksel sanatlardan, fotoğrafa, dijital sanattan kısa film projelerine kadar çok geniş bir yelpazesi olan birçok farklı sanat dalından esere yer verilmişti.

Bu sergi gibi kolektif çalışmalar sanatın herkes için erişilebilir kılınmasında ve daha geniş kitleye hitap edilmesinde ve aynı zamanda toplumsal etkileşimi ve birlikteliği ayakta tutmada önemli bir rol oynuyor. Bu nedenle Yunus Emre Enstitüsü, eserlerini sunarak bu sergiye katılan Birleşik Krallık'taki Türk Toplumunun tüm üyelerine teşekkürlerini sundu. Enstitü ayrıca serginin oluşturulması sürecindeki sabırlı ve titiz çalışmaları ile 60’tan fazla sanatçının 144’ün üzerinde sanat eseri arasından seçim yapan değerli jüri üyelerine de ayırdıkları kıymetli zamanları ve katkılarından dolayı şükranlarını sundu.

Proje koordinatörlüğünü Ayşe Gökçen Yücel,, web tasarımını Yunus Emre Karadağ, editörlüğünü Meryem Küçük, Ayşe Kaya ve Şehribanu Turan ve sekreteryasını Elif Uysal’ın üstlendiği ve toplamda 70 esere yer verilen sergide geleneksel sanatlardan, modern sanatlara birçok dalda eserle yer alan 53 sanatçı şöyle sıralanıyor:

Abdullah Harun İlhan, Alev Alkan Tüfek, Ali Ergin, Arzu Taylan Ersöz, Ayfer Mills, Aynur Elif Boyraz, Aynur Kocaoğlu, Ayşe Kongur, Ayşe Özlem Yüksel, Ayşe Şule Yüksel, Ayşegül Coles, Beril Özeroğlu, Bilal Köse, Cansu Saraç Engin, Demet Tokbay, Dilber Duygu Temur, Dilek Evin, Eda Ermağan, Eda Özlem Sipahioğlu Diler, Ednee Caldin, Esma Uğurluoğlu, Eylül Özmen Yüksel, Funda Evsenel, Gita Serin, Hatice Gür, İpek Albayrak Townsend, Meryem Küçük, Mehmet Özmen, Meltem Bayrak, Merve Kahraman, Mesude Afzalov, Mine Bayar, Müge Koçak, Nur Akyıldız, Recep Yıldırım, Refie Nureddin Rufi, Rina Bakış, Sanem Güvercin, Şerife Orak, Serpil Çalışkan, Sevda Uykan, Sevim Çakır, Sevim Gelgeç, Sibel Pekgöz, Şöhret Başaran Howells, Soyut Özmen, Tuğçe Karapınar, Tuğçe Özgelen, Ümit Demirbağa, Vedia Asım, Zerrin Bucaklı.

Sergi, 21 Şubat ile 21 Mart 2022 tarihleri arasında Londra Yunus Emre Enstitüsü'nün internet sitesi www.yeelondon.org.uk adresi üzerinden çevrim içi olarak ziyaret edilebilecek. 

Diğer Etkinlikler

Türkiye'nin tarihi ve doğal güzelliklerini gösteren 40 fotoğrafın yer aldığı "Türkiye Yüzyılı" sergisi, Londra ...

Çin'in başkenti Pekin'deki Yunus Emre Enstitüsünde Çinli çocukların katıldığı yaratıcı resim atölyesi...

Türk ve Çinli sanatçılar, Çin'in başkenti Pekin'de iki ülkenin kültürel motiflerini buluşturan eserlerin yer aldığı...

Fransa'nın başkenti Paris'te 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında 4 Türk kadın ressamın eserlerinin yer aldığı...