Amsterdam’da Theo Loevendie’nin Türk Esintileri Konseri

Yazıcı-dostu sürüm

Amsterdam’ın tarihî konser salonu olan “Het Concertgebouw” da 20 Nisan 2019 Cumartesi akşamı gerçekleşen ve Hollanda’nın en önemli bestecilerinden Theo Loevendie’nin Türk müziğinden esinlenerek bestelediği eserlerinden bir seçki olarak sunulan “Türk Esintileri” adlı konser Hollandalı dinleyicilerden büyük beğeni aldı.

Theo Loevendie’nin farklı kombinasyonlarla çeşitli müzisyenlerden oluşan bir orkestrayla sunduğu eserleri, klasik müzik ve caz müziği arasındaki geçişlerle sahnelendi.

İlk bölümde seslendirilen eserler arasında Türk musikisinin dokuz zamanlı ve altı vuruşlu “Aksak” usulüne uygun bestelenen ve keman ile piyano enstümanlarıyla sahnelenen “Aksak” isimli parça büyük övgü aldı.

İkinci bölümde caz ritmi ağırlıklı eserlerden oluşan programda 13. yüzyılda Avrupa halk müziğinde çokça kullanılan sonrasında 17.yüzyılda Bach tarafından ünlenen “Passacaglia” formunda “ Bayram” adlı eser olmak üzere Theo Loevendie’nin  çeşitli besteleri kendisinin eşsiz yorumuyla seslendirildi.

Program sonunda ünlü sanatçıya alkışlar ve çiçekler eşliğinde teşekkür edilirken, Amsterdam Yunus Emre Enstitüsü tarafından Loevendie’nin İstanbul’u ilk ziyaret ettiği 1952 yılına ait bir Ara Güler fotoğrafı  takdim edildi.