Anadolu Mirası Tüm Renkleri ile Bükreş’te

Yazıcı-dostu sürüm

Türkiye’nin farklı renkleri ve seslerinin tanıtılacağı “Türkiye Haftası” programlarının ilki Romanya’nın başkenti Bükreş’te gerçekleştirildi.

Tarihteki ilk kentlerin, bürokrasinin, yazının ve devletin ortaya çıktığı, bir bakıma medeniyetin başlangıcı olan Göbeklitepe’nin tarih yolculuğundan alınan ilhamla Türkiye’nin zenginlikleri ilk olarak Romanya ile buluşturuldu.

“Göbeklitepe: İnsan ve Hayat” ana temasıyla bir hafta boyunca Bükreş’in tarihi ve önemli mekânlarında 03-07 Nisan 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilen “Türkiye Haftası” kapsamında söyleşiler, sergiler, film göserimi, konser ve atölye çalışmaları ile Türkiye’nin kültürel ve sanatsal birikimi Bükreşlilerle paylaşıldı.

Göbeklitepe’yi Dünyaya Tanıtıyoruz

Romanya Milli Kütüphanesinde, Şanlıurfa Müze Müdürü ve Göbeklitepe Kazı Heyeti Başkanı Celal Uludağ’ın katılımıyla gerçekleşen açılış konferansında, Göbeklitepe’nin bulunuşundan günümüze kadar gelen süreç, dünya tarihi açısından önemi ve bölgede yürütülen çalışmalar konuşuldu.

Konferansın ardından kazı alanı ve anıtların detaylı resimlerinden oluşan “Göbeklitepe Fotoğraf Sergisi”nin açılışı yapıldı.

Anadolu Desenleri Bükreş’te

Pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Anadolu’nun birbirinden zengin renkleriyle hazırlanan “Anadolu Medeniyetleri Seramik Sergisi” Romanya Tarih Müzesinde açıldı.

Anadolu Üniversitesinden, öğretim üyesi sanatçılar Prof. Dr. Sıdıka Sevim ve Dr. Cemalettin Sevim’in kişisel eserlerinden oluşan sergi 04 Nisan tarihinde sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Romanya Kültür Bakanlığı Devlet Sekreteri Irina Caja ve Türkiye Cumhuriyeti Bükreş Büyükelçisi Füsun Aramaz’ın katılımlarıyla gerçekleşen program kapsamında, müzenin envanterinde yer alan tarihi İznik çinileri de ilk defa görücüye çıktı. Eserler 19 Nisan’a kadar ziyarete açık olacak.

Aynı gün gerçekleştirilen diğer bir etkinlikte ise yönetmenliğini Osman Sınav’ın yaptığı “Uzun Hikaye” filmi Bükreş’in önemli sinemalarından Cinema Pro’da sinemaseverlerin beğenisine sunuldu.

Anadolu Ruhu Müzikle Yankılandı

Türk müziğinin usta sanatçılarından Çellist Uğur Işık, Anadolu’nun kendine özgü tonlarından aldığı ilhamla Anadolu’nun zengin müzik kültürünü Rumen müzikseverlerle buluşturdu.

Sanatçının “Anadolu Ruhu” ismini verdiği konser, Romanya Sanat Müzesinde 06 Nisan Cumartesi günü gerçekleştirildi. Anadolu’nun misafir ettiği medeniyetlerin ezgilerine de yer verilen konserde Uğur Işık’a sanatçılar Ferruh Avni Yarkın, Mustafa Doğan Dikmen ve Umut Sel eşlik etti. Kara toprak, Haydar Haydar, Giresun’un İçinde gibi Türk müziğinin önemli eserleri icra edildi.

Konserin sonunda ise Bükreş Ulusal Konservatuarında Uğur Işık’ın gerçekleştirdiği ustalık sınıfına katılan Rumen öğrenciler sahneye gelerek sanatçılarla birlikte Sultan Abdülaziz’in bestelediği saz eseri “Hicazkâr Sirto”yu birlikte çaldılar.

Türk Lezzetleri Bükreşlilerin Beğenisine Sunuldu

Türk mutfağı farklı yönleriyle tanıtıldığı etkinlikler kapsamında, Türkiye’den gelen şeflerin yer aldığı ve Bükreşli aşçı ve mutfak profesyonellerinin katıldığı Türk Mutfağı Atölyesi, 05 Nisan 2019 tarihinde Bükreş’in önemli restoranlarından Aperto’da “Aperto Academy”de gerçekleştirildi. Türk mutfak kültürüne ait yapı taşlarının paylaşıldığı atölyede “Hünkârbeğendi”, “Saray Helvası” ve “Ekşili Çorba” gibi önemli Türk lezzetleri anlatılarak hazırlandı.

Osmanlı’dan günümüze 600 yıllık şerbet kültürü de etkinliklere eşlik etti. Hafta boyunca gerçekleştirilen sergi açılışları ve konser öncesinde İstanbul’dan Ali Güler’in orijinal tariflerle hazırladığı “Demirhindi”, “Lavanta” ve “Misk-i Amber” şerbetleri etkinliklere katılan sanatseverlere ikram edildi.

6-7 Nisan 2019 tarihlerinde “Şehir ve Kültür” stantlarında iki gün boyunca birbirinden farklı Türk lezzetleri Bükreşlilere sunuldu. Türkiye’den katılan aşçıların etkinlikler kapsamında hazırladıkları zerde, helva, mantı gibi lezzetler iki gün boyunca katılımcıların beğenisine sunulurken, Türk mutfağı kültürüne dair sorular da uzmanlarca cevaplandı.

Kültür Sanat Dolu Bir Hafta

03-07 Nisan 2019 tarihleri arasında Romanya Milli Kütüphanesi, Romanya Tarih Müzesi, Bükreş Sanat Müzesi, Bükreş Üniversitesi gibi önemli mekânlarda toplamda 23 etkinliğin gerçekleştirildiği “Türkiye Haftası”, Türkiye Cumhuriyeti (T.C.) Bükreş Büyükelçiliği himayelerinde, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk İş Adamları Derneği, Romanya Kültür Bakanlığı, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Türk Hava Yolları, Anchor Grup, Gastronomi Turizmi Derneği gibi kurum ve kuruluşların destekleriyle gerçekleştirildi.

Yunus Emre Enstitüsünün hayata geçirdiği “Türkiye Haftası” projesinin bu yıl ki teması, 2019 Göbeklitepe Yılı kapsamında ‘Göbeklitepe: İnsan ve Hayat’ olarak belirlendi. Yıl boyunca düzenlenecek “Türkiye Haftası” etkinlikleri Hırvatistan- Zagreb, İspanya-Madrid, Arnavutluk-Tiran, Lübnan-Beyrut, Sırbistan-Belgrad, Ukrayna-Kiev, Rusya St. Petersburg ve Tunus-Tunus’ta gerçekleşmeye devam edecek.