Arap Film Festivali Kudüs’te Düzenlendi

Yazıcı-dostu sürüm

Türkiye'nin de diplomatik desteği ve Yunus Emre Enstitüsünün katkılarıyla gerçekleşen Birinci Kudüs Arap Film Festivali, Filistinlilerle buluştu. Festival kapsamındaki filmler, üç gün boyunca Kudüs Yunus Emre Türk Kültür Merkezinde gösterime girdi.

Filistinliler özel olarak Türkiye'nin de diplomatik desteği ile bu yıl ilki düzenlenen Kudüs Arap Film Festivali’nde bir araya geldi. 25-29 Mart 2021 tarihinde gerçekleşen ve 20 filmin gösterildiği festival aralarında Kudüs Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nin de bulunduğu dört kültür merkezi tarafından desteklendi. Festivale ayrıca İspanya Başkonsolosluğu ve ilgili taraflar maddi destek sağladı.

KUDÜS YETKM FESTİVALİN MERKEZLERİNDEN BİRİ OLDU

Festivalin açılışı 25 Mart 2021 tarihinde Doğu Kudüs’te bulunan Filistin Ulusal Tiyatrosu’nda (El-Hakavati) yapıldı. Festival kapsamında Filistinlilerle buluşan 20 filmden bazılarının gösterimi de Türk Kültür Merkezinde yapıldı. Festivalin birinci gününde “İbrahim İçin” adlı film Türk Kültür Merkezi’nin ev sahipliğinde ilk defa izleyicilerin beğenisine sunuldu. 28 Mart Pazar günü ise “Sefie Zain”, “Saat 5 Son”, “Annem”, “Laboratuvarda (In Vitro)” isimli kısa filmler ve 29 Mart Pazartesi ise “Beyrut: Son Durak” isimli film gösterildi.

TÜRK FİLMLERİ GÖSTERİLDİ

Kudüs Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Müdürü Reha Ermumcu, böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını belirtti. Ermumcu, daha önceki yıllarda Kudüs ve tüm Filistin genelinde yapılan film festivallerine Türk filmleriyle katılım sağladıklarına dikkati çekerek, “Fakat biz de Kültür Merkezi olarak Kudüs’te ilk defa Arap film festivaline katılım sağlıyoruz. Birinci Kudüs Arap Film Festivali’ne katılmak bizim için de bir mutluluk kaynağı oldu.” dedi.

Kudüs ve Filistin’den uzak Filistin kökenli ve diğer Arap yönetmenlerin filmlerinin Kudüs Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nde gösterim olanağı bulduğuna vurgu yapan Ermumcu, “İnşallah önümüzdeki yıllarda da Kudüs’ün ve Filistin’in içinden geçmiş olduğu bu siyasi, kültürel ve sosyolojik durumu bütün gerçekliğiyle yansıtan bu tür filmleri tekrar gösterme imkanına kavuşuruz.” ifadelerini kullandı.

KUDÜS İÇİN FAYDALI BİR İŞBİRLİĞİ

Ermumcu, “Geçtiğimiz yıllarda Kudüs'te hem Türk filmlerinin müstakil gösterimlerini yapmıştık, hem uluslararası film festivallerinde Türk filmlerinin yer almasını sağlamıştık, hem de doğrudan doğruya Türk Film Festivalleri düzenlemiştik.

Bu sefer ilk defa biraz farklı olarak sadece ev sahipliği yapmış olduk. Ama her halükarda kurumlar arasında yapmış olduğumuz bu iş birliği Kudüs'teki görünürlüğümüz adına yararlı olduğunu düşünüyoruz.” dedi.

BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

Ermumcu, ayrıca Kudüslülerin festivale gösterdiği ilgiden de memnun olduklarını kaydetti.

MISIR'DAN LÜBNAN'A 20 FİLM

Doğu Kudüs’te 25-29 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilen Birinci Kudüs Arap Film Festivali’ne Filistin, Mısır, Cezayir, Tunus ve Lübnan’dan 20 film katıldı.

Diğer Etkinlikler

Lefkoşa'daki Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından hazırlanan "Bizden İçeri Kıbrıs" belgeselinin...

Londra Yunus Emre Enstitüsü, 7 Mart 2024 tarihinde, yetenekli ve ödüllü yönetmen Merve Çirişoğlu'nun çarpıcı kısa...

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Uluslararası Sivil Toplumu Destekleme...

Avusturya'nın başkenti Viyana'da yönetmen Bekir Bülbül'ün "Bir Tutam Karanfil" filmi, Viyana Yunus Emre ...