Ayşegül Koca’dan Karadağ’da Gitar Resitali

Yazıcı-dostu sürüm

Karadağ’ın Tivat şehrinde “Karadağ Uluslararası Gitar Yarışması” düzenlendi.

Bu yıl 23-26 Mayıs 2019 tarihleri arasında 13’üncüsü düzenlenen yarışma programı Türkiye, İtalya, Romanya, Macaristan, Almanya, Meksika, Sırbistan ve İspanya’dan gelen gitar sanatçılarının katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Avrupa Birliği "Yaratıcı Avrupa" (Creative Europe) Programı tarafından fonlanan "Euro Strings" Platformunun (European Gitar Festival Collaborative) üyesi olan “Karadağ Uluslararası Gitar Yarışması” misafir sanatçıları da ağırladı.

Podgoritsa Yunus Emre Enstitüsünün destekleriyle Türkiye’den gitar virtüözü Ayşegül Koca da ağırlanan misafirler arasında yerini aldı. Karadağ'ın tek uluslararası klasik müzik yarışmasının kapanış programında resital veren Koca’nın yanı sıra İspanyol gitaristler Manuel Cañizares ile Juan Carlos Gomes ve İtalyan gitarist Aniello Desiderio da solo konser icra ettiler.

Organizasyonda kapsamında, İspanyol gitarist Manuel Cañizares ve İtalyan gitarist Aniello Desiderio tarafından, katılımcı ülkelerden Euro Strings üyesi gitar sanatçılarına yönelik masterclass eğitimi de düzenlendi.

Ayşegül Koca

Gitarla 8 yaşında tanışan Ayşegül Koca, akademik eğitimine 12 yaşında burslu kazandığı Bilkent Üniversitesi Müzik Hazırlık İlkögretim Okulu’nda Dr. Kürşad Terci ile başladı. 2006 yılında Bilkent Üniversitesi Müzik Hazırlık Lisesi'nden Doç. Dr. Kağan Korad'ın öğrencisi olarak mezun olan Koca, Hollanda'da Maastricht Konservatuarı'na kabul edilerek Prof. Carlo Marchione ile çalışmaya hak kazandı. Lisans eğitimini burada tamamladıktan sonra Mayıs 2008'de mezun olan genç gitarist, katıldığı ulusal ve uluslararası yarışmalarda gösterdiği başarılarla adından söz ettirdi. José Tomas Klasik Gitar Yarışması'nda birincilik, X. Eduard Paml Genç Gitaristler Yarışması’nda birincilik ödülü̈ ve özel ödüle layık görülen Ayşegül Koca, dünya çapında gitar otoritelerinin beğenisini ve takdirini kazandı.