Azerbaycan Teknik Üniversitesi ve Devlet İmtihan Merkezi ile İş Birliği Protokolü

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü ile Azerbaycan Teknik Üniversitesi ve Azerbaycan Devlet İmtihan Merkezi arasında iş birliği protokolleri imzalandı.

               

Prof. Dr. Şeref Ateş

Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Azerbaycan ile Türkiye arasında eğitim, kültür ve bilimsel alanda iş birliği yapmak üzere, Azerbaycan Teknik Üniversitesi ile Azerbaycan Devlet İmtihan Merkezi ile iş birliği protokolleri imzaladı. Protokoller, “İki devlet, tek millet” olarak nitelendirilen iki ülke arasındaki kardeşlik ve dostluk köprülerini daha da sağlamlaştıracak.

Video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen imza törenine YEE Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Türkiye'nin Bakü Büyükelçilisi Erkan Özoral, Azerbaycan Devlet İmtihan Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Meleyke Abbaszade, Azerbaycan Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vilayet Veliyev ve diğer yetkililer katıldı. 

 Prof. Dr. Vilayet Veliyev

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ateş, Azerbaycan ordusunun topraklarını işgalden kurtarmak için başlattığı operasyonda elde ettiği şanlı zafer dolayısıyla duydukları mutluluğu dile getirdi.

Azerbaycan halkını gönülden kutladığını vurgulayan Ateş, iki ülke kurumları arasındaki ilişkilerin gelişmesinin önemine işaret etti. YEE olarak Azerbaycan kurum ve kuruluşlarıyla iş birliklerine her zaman öncelik tanıdıklarını vurgulayan Prof. Dr. Şeref Ateş şöyle konuştu: “Nasıl ki Karabağ’da her bir gencecik Azeri asker üzerine düşen görevi yaptı ve o toprakları kurtardıysa biz de akademisyenler, entelektüeller ve kamu görevlileri olarak Türkiye ile Azerbaycan arasındaki bu kardeşlik bağını en üst seviyeye teknik olarak da iletmek zorundayız. Türkiye Cumhuriyeti olarak elimizde hangi imkânlar var ise bunları sizinle paylaşmaktan onur duyarız. Böylelikle dünyanın ihtiyaç duyduğu kardeşlik, bir arada yaşama ve adil bir yönetimi tüm dünya Türklerden öğrensin.”

ENSTİTÜLERİMİZ AZERBAYCAN’A SONUNA KADAR AÇIK

Yunus Emre Enstitüsünün 2009 yılından beri faaliyetlerine devam ettiğini belirten Prof. Dr. Şeref Ateş, “Dünyanın her tarafında götürdüğümüz bu güzel dilimiz, bu dilimizle birlikte dünyaya sunduğumuz birlikte yaşama kültürü, barış içinde adil bir dünya istemi, bunu biz daha önce de ifade ettik, gerek Avrupa’da gerek Latin Amerika’da gerek Asya’da bizim nerede bir enstitümüz var ise orada Azerbaycan’ın da enstitüsü vardır. Orada Azerbaycan istediği kültürel faaliyetleri, dil öğretimini ve sınavını gerçekleştirebilir. Çünkü bize Cumhurbaşkanımızın da talimatı bu yöndedir.” dedi.

PROTOKOLLER GÜÇLÜ STRATEJİLERE DÖNÜŞMELİ

Türkiye'nin Bakü Büyükelçilisi Özoral da Azerbaycan'ı zaferini kutladı.

Özoral, YEE ile Azerbaycan eğitim kurumları arasında imzalanan protokollerin, 27 yıl işgal altında bulunan Kelbecer ilinin kurtarılmasıyla aynı güne denk gelmesi nedeniyle daha bir anlam kazandığını ifade etti. 

Azerbaycan Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vilayet Veliyev, Yunus Emre Enstitüsü ile Azerbaycan Teknik Üniversitesi arasında imzalanan protokol ile birlikte bir strateji ortaya konulması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Veliyev Azerbaycan Teknik Üniversitesi’nin iki ülke arasında kurulacak ortaklıklarda imkanlar oluşturan bir üniversite olacağını dile getirdi.

YABANCILARA AZERBAYCAN DİLİ ÖĞRETİMİNDE AKADEMİK DESTEK

Bakü Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Selçuk Karakılıç ise Azerbaycan Devlet İmtihan Merkezi ile imzalanan protokolün, Türkçe Yeterlik Sınavı'nın (TYS) Azerbaycan kamuoyunda tanıtılması ve sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için teknik altyapının sağlanmasını içerdiğini anlattı. Karakılıç, “Yunus Emre Enstitüsü Azerbaycan’daki merkezi vasıtasıyla dil, bilim ve diplomasi faaliyetlerini sürdürüyor. Sanatın ve medeniyetin merkezi olan Şuşa’da ve Karabağ’da çeşitli faaliyetler yapmak için çalışmalar devam etmektedir.” dedi. Karakılıç, “Yunus Emre Enstitüsü ile Azerbaycan Devlet İmtihan Merkezi arasındaki protokole göre Türkiye ile Azerbaycan arasındaki eğitim iş birliği güçlenecektir. Yaklaşık bir aydan beri müzakere halindeyiz. Bu protokol Yunus Emre Enstitüsünün yabancılara Türkçe öğretimi ve Türkçe Yeterlilik Sınavı alanındaki tecrübesini, bu sahada kullandığı ders kitapları ve yardımcı materyallerin içeriklerini Devlet İmtihan Merkezi için paylaşmayı ve akademik birikimini aktarmayı vadetmektedir. Yabancılara Azerbaycan dilinin öğretilmesi, Türkçe Yeterlilik Sınavı benzeri şekilde Azerbaycan dili sınav hizmetlerinin geliştirilmesi ve dil öğretiminde ihtiyaç duyulan malzemelerin oluşturulması için açtığımız Devlet İmtihan Merkezine akademik bir destek verilecektir. Yabancılara Azerbaycan dilinin öğretilmesi ve Uluslararası Azerbaycan Dili Sınavının gerçekleştirilmesiyle Azerbaycan üniversiteleri yabancı öğrenci transferini de hızlandıracaktır.”

Karakılıç, protokolün, yabancılara Azerbaycan dilinin öğretilmesi amacıyla ders kitapları ve materyallerin geliştirilmesi, çevrim içi eğitim ve sınav platformunun geliştirilmesi, aynı zamanda Azerbaycan Dili Yeterlik Sınavı'nın oluşturulabilmesi amacıyla karşılıklı akademik ve teknik desteği içerdiğini anlattı.

Selçuk Karakılıç, Azerbaycan Teknik Üniversitesi ile imzalanan protokolle, YEE'nin Türkiye Cumhurbaşkanlığı himayesindeki Türkiye Akademik ve Bilimsel İş Birliği Projesi (TABİP) kapsamında genel iş birliğini sağlamanın ve bu iş birliğini oluşturacak faaliyet ve çalışmalara ilişkin usul ve esasların belirlenmesinin amaçlandığını kaydetti.

“BİR MİLLET, İKİ DEVLET”

Meleyke Abbaszade

Devlet İmtihan Merkezi Müdürler Kurulu Başkanı Meleyke Abbaszade, Türkiye ile Azerbaycan arasında dostluk ve kardeşlik münasebetleri olduğunu ve Mustafa Kemal Atatürk’ün “Azerbaycan’ın sevinci bizim sevincimizdir. Kederi bizim kederimizdir.” ve “Azerbaycan ve Türkiye bir millet iki devlettir” sözlerine atıfta bulundu. Azerbaycan’a her zaman destek olan Türkiye’ye teşekkürlerini ileten Abbaszade, Yunus Emre Enstitüsü ile Azerbaycan Devlet İmtihan Merkezi arasında imzalanan protokolün iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendireceğini vurguladı.

 

Diğer Etkinlikler

Cakarta Yunus Emre Enstitüsü’nün çalışmaları sonrası Endonezya’da yer alan devlet ve özel olmak üzere 12...

Nijerya'nın başkenti Abuja'da faaliyet gösteren Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından, 24 Şubat...

Venezuela'da yaşayan gençler, Türk dizileri ve Türkiye-Venezuela ilişkilerinin gelişmesi ile Türkçeye her geçen gün...

Afganistan’da, Yunus Emre Enstitüsünün Osmanlı Türkçesi, sülüs hattı ve tezhip kurslarını başarıyla...