Be Mobile-Create Together! Projesi Sanatçı Değişim Programı Başladı

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği’nin (AB) finanse ettiği Türkiye-AB Kültürlerarası Diyalog (ICD) Programı kapsamında desteklenen uluslararası projelerle Türkiye ile AB ülkeleri arasındaki kültürel alışverişin ve ilişkilerin geliştirilmesi ve güçlendirilmesi yönündeki faaliyetlerine devam ediyor. Uzun bir değerlendirme sürecinden geçen projeler, Avrupalı muadillerine göre çok geç bir tarihte faaliyete başlayan Enstitünün, Avrupa ulusal kültürel enstitüleri ve onların çatı kuruluşu EUNIC ile ilişkilerinin artmasına ve güçlenmesine imkân sağlıyor.

Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı-II (IPA-II) Sivil Toplum Alt Sektörü çerçevesinde yürütülecek Türkiye-AB Kültürlerarası Diyalog (Turkey-EU Intercultural Dialogue-ICD) Programı kapsamında uygulamalar başladı; Hibe programıyla 4 büyük projeye hibe sağlanmış olup bu projeler çerçevesinde yaklaşık iki yıl boyunca edebiyat, resim, müzik, yaratıcı ağlar, arkeoloji vb. alanlarda çok sayıda sanatçı değişim programı, çalıştay, sergi, belgesel çekimi ve gösterimi, konferans,  ağ kurma etkinliği, konser ve gezi gerçekleştirilecek.

Uygulama aşaması başlayan program kapsamında, Fransız Enstitüsü, British Council, Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü ve Macar Kültür Merkezi liderliğinde yürütülecek projelerde Goethe Enstitüsü, Hollanda Kültür Merkezi, İKSV, Abdullah Gül Üniversitesi, ATÖLYE, Nova Iskra Creative Hub, Bios Exploring Urban Culture, İMEÇE, BABİL, Kalem Ajans ve Türkiye Avrupa Vakfı gibi farklı kuruluşlar ortak olarak yer alacak ve ayrıca faaliyetlerin icrasında çok sayıda başka kurum paydaş, çözüm ortağı veya yararlanıcı olarak yer alacak.

Uygulanan projelerden Be Mobile-Create Together! projesi Fransız Kültür Enstitüsü liderliğinde, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (IKSV), Hollanda Büyükelçiliği ve Goethe Enstitüsünün çalışmalarıyla hızla ilerlemeye devam ediyor.

Avrupa ve Türkiye arasındaki sanatsal ve kültürel etkileşimi güçlendirmeyi öngören Fransız Kültür Enstitüsünün koordinatörlüğünü yaptığı Be Mobile-Create Together! projesi genç yetenekleri teşvik etmenin yanı sıra Türkiye ile Avrupa’nın bağlarına kültürel ve sanatsal bir katkı sunmayı amaçlıyor. Proje kapsamında dijital ve görsel sanatlar, performans sanatları veya edebiyat alanlarında faaliyet gösteren, kariyerinin başındaki Türkiye’den sanatçı ve yazarlar Avrupa’da, Avrupa’dan benzer sanatçı ve yazarlar ise Türkiye’deki misafir sanatçı programlarına katılım olanağı bulacak.

Projenin basın konferansı 20 Mart 2019 tarihinde, İstanbul’da IKSV ev sahipliğinde düzenlendi. Programa çok sayıda basın mensubu katıldı. Projenin tüm ortaklarının söz aldığı programda Yunus Emre Enstitüsü Strateji Geliştirme Müdürü Bülent Uçpunar, Enstitünün bu tür nitelikli ve çok bileşenli programlara verdiği önemi şu şekilde aktardı:

“ Proje faaliyetleri hem AB ülkelerinde hem de Türkiye’de onlarca şehirde uygulanacak olup, bu durum, Kültürlerarası Diyalog Programının katma değer yaratacak unsurlarından birini oluşturmaktadır. Tüm bu faaliyetler Türkiye ve Avrupa arasındaki uluslararası kültürel ilişkilerin sürekliliği ve çeşitliliği açısından elzem olan kültür enstitüleri, sivil toplum kuruluşları ve üniversiteler arasındaki ilişkilerin gelişmesi ve derinlik kazanması açısından önemli bir vazife görecektir. Enstitü olarak böyle bir projenin yürütücüsü olmaktan dolayı çok mutluyuz ve yabancı düşmanlığının teröre dönüştüğü bugünlerde bu tür çok kültürlü faaliyetler geleceğe dair umudumuzu artırmaktadır.”

Proje kapsamında Türkiye’den 13 sanatçı, Fransa, Hollanda ve Almanya’ya giderken; Fransa, Almanya ve Hollanda’dan 13 sanatçı Türkiye’ye gelecek. Sanatçıların başvuruları aşağıdaki adres üzerinden yapılacak:

https://www.bemobilecreatetogether.eu/2-about/

Başvurular 20 Mart-30 Nisan 2019 tarihleri arasında alınacak.