Berlin’de “Alman Marco Polo’su: Hans von Schiltberg‘‘ Semineri

Yazıcı-dostu sürüm

Berlin Yunus Emre Enstitüsü‘nün ‘‘Kültür Buluşmaları 2022‘‘ seminer serisi kapsamında, 20 Haziran 2022 tarihinde “Hans von Schiltberg: Tir Bavyeralı” (Hans von Schiltberg: Bayer unter Türken und Tataren) adlı seminer düzenlendi.

Augsburg Üniversitesinden iki akademisyenin sunduğu seminerin açılış konuşmasını yapan Berlin Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Feyzullah Bahçi, Enstitülerin bilhassa akademik dünyaya ve kültürlerarası iletişime sunduğu imkân ve katkılara değindi. Çocukluk yıllarında esir düşen Schiltberger’in 30 yıllık esareti boyunca hâtıratlarında sakladığı gözlemlerini ele alan seminer, Prof. Dr. Klaus Wolf ve Dr. Ergün Özsoy’un ortak sunumuyla dinleyicilere sunuldu.

İSLAMİYET’İ KALEME ALAN İLK ALMAN SEYYAHLARDAN

Schiltberger’in İslamiyet’i muhtemelen ilk defa kaleme alan bir Alman seyyah olduğuna dikkat çeken akademisyenler, Münih’ten Semerkand’a uzanan kültürel izlerin yanında Schiltberger’in seyahatnâmesinde adlandırdığı ancak günümüze değişmiş hâliyle ulaşan şehir isimlerini paylaştılar.

İSTANBUL’DAN SİNOP’A, ANTALYA’DAN SEMERKANT’A TÜM ŞEHİR İSİMLERİ OSMANLI TELEFFUZLARIYLA SEYAHATNÂMEDE

Herhangi bir eğitim görmediği için gittiği yerlerin Latince veya Yunanca adlarını bilmemesi ve bu sebeple seyahatnâmede aralarında İstanbul, Antalya, Sinop ve Semerkant yer alan bölge ve şehir adlarını Türkiye'de duyduğu şekliyle aktarmasının son derece dikkat çekici olduğunu vurgulayan Wolf ve Özsoy, ilgili kaynaklarda eski Osmanlı isimlerini yarı fonetik olarak yorumlanmasının Türkçe yer adlarının en eski telaffuzunu yansıttığını ve Türkoloji’ye önemli bir katkı sağladığını bildirdiler. Konuşmacıların görsel olarak sunduğu Schiltberger’in dijital rotası, katılımcılardan büyük ilgi gördü.

Diğer Etkinlikler

Meksika'nın başkenti Mexico City'de Yunus Emre Enstitüsü (YEE) koordinesinde "Türkiye-Meksika Medya...

Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da, Yunus Emre Enstitüsü tarafından Türk ve Sırp gazetecilerin bir...

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) ile Priştine Yunus Emre Enstitüsü (YEE) iş birliğinde Kosova’nın başkenti...

Yunus Emre Enstitüsü, Cumhuriyet’in kuruluşunun 100. yılında dünyanın dört bir yanında Türkçeye gösterilen yoğun...