Bilim Kurulu Üyemiz Prof. Dr. Demirköz, Genç Küresel Liderlerden Biri Seçildi

Yazıcı-dostu sürüm

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi ve Yunus Emre Enstitüsü Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Melahat Bilge Demirköz, Dünya Ekonomik Forumu tarafından başlatılan Genç Küresel Liderler Forumu’na seçildi.

1971 yılında dünyanın önde gelen siyasi, iş dünyası ve diğer liderlerini küresel, bölgesel ve sanayi gündemlerini şekillendirmek üzere, kar amacı gütmeyen bir kuruluş olarak kurulan Dünya Ekonomik Forumu, bu yıl Prof. Dr. M. Bilge Demirköz’ü genç dünya liderlerinden biri olarak seçti.

Prof. Dr. M. Bilge Demirköz

Bilge Demirköz, Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde bir astro-parçacık fizikçi. Lisans ve yüksek lisans dereceleri için MIT ve Oxford'da okuduktan sonra, CERN'de, IFAE Barselona'da ve Cambridge Üniversitesi'nde çalıştı. Yurtdışında ATLAS deneyi için silikon parçacık dedektörleri ve veri analizi üzerinde ve uzaydaki AMS-02 deneyinde çalışan Demirköz, çalışarak 2011 senesinde yurtdışında geçirdiği 14 yıldan sonra Türkiye'ye geri döndü. Amacı, Türkiye'yi CERN'e ve uluslararası bilimsel çevreye yaklaştırmak ve Dünya Barışı'nın yararına istikrarlı ve sürdürülebilir araştırma iş birlikleri kurmaktı.

Şu anda Türkiye'de CERN iş birliğiyle uzay radyasyonu araştırmaları için bir proton radyasyonu test altyapısı kuruyor. Ekibi 5 mühendis, 6 fizikçi, 2 tekniker, 2 idari personel ve çeşitli lisans ve yüksek lisans öğrencilerinden oluşmaktadır. Prof. Demirköz, CERN'de L'Oréal-UNESCO Bilim İnsanları İçin Uluslararası Kadınlar için Uluslararası Yükselen Yetenek Bursu da dâhil olmak üzere birçok ödül aldı, CERN'de THE Port insani hackathon projesinin ve Yunus Emre Enstitüsü'nün Bilim Diplomasisi programının başlamasına yardımcı oldu.

2008 yılında CERN'de Türk öğrencilerini destekleyen bir fon olan Engin Arik Bursu’nu kurdu. CERN Users ve CERN Danışma Komitesi'nde Türkiye'yi temsil ediyor ve aynı zamanda CERN'de Sanat Kurulu’nda görev yaptı. TED üyesi de olan Demirköz, aynı zamanda Türkiye Bilimler Akademisi'nin asosiye üyesi ve Global Genç Akademi'nin de üyesidir. 2018'den itibaren, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Yunus Emre Enstitüsü tarafından yürütülen Türkiye Akademik ve Bilimsel İş Birliği Projesi'nin “TABİP” projesinde bilim danışmanı olarak görev yapmaktadır.