Birinci Türk Belgesel Haftası Düzenlendi

Yazıcı-dostu sürüm

 

Hayatın umut ile gerçekleri arasında sanatsal bir şekilde anlatıldığı Türk Belgesel Haftası ‘Turkish DocuWeek’ adıyla 19-23 Nisan 2021 tarihleri arasında düzenlendi.

Hayatın içindeki gerçek meseleleri sanatsal ve etkili bir şekilde anlatan belgesellere yer veren olan “Turkish DocuWeek” çevrimiçi belgesel film haftası, 19-23 Nisan tarihleri arasında ilk kez gerçekleştirildi. Son dönemde oldukça konuşulan Türk sinema dünyasından yenilikçi ve etkili görüşler sahip belgesellerin gösterime girdiği çevrim içi Türk Belgesel Haftası Berlin, Zagreb ve Belgrad'daki Yunus Emre Enstitüleri tarafından ortaklaşa hayata geçirildi.

Belgesel haftasında İstanbul Film Festivali, Documentarist İstanbul Belgesel Günleri, İsviçre Uluslarası Film Festivali, Akbank Kısa Film Festivali, Beyond Borders Uluslararası Belgesel Festivali, TRT Uluslararası Belgesel Ödülleri, Locarno Film Festival, Hof Uluslararası Film Festivali, dahil olmak üzere birçok büyük festivalde gösterilmiş ve ödüller kazanmış bir belgesel seçkisine yer verildi.

BİR HAFTADA 13 BELGESEL

Türk Belgesel Haftasında bir hafta boyunca toplam 13 belgesele yer verildi. 10 Türk belgesel ile 3 uluslararası misafir belgesel filmi, Türk Belgesel Haftasında sinemaseverlerin beğenisine sunuldu. Sinemaseverler belgesel filmleri Türkiye, Avrupa ve Balkan ülkelerinde izleme imkanı buldu. Yunus Emre Enstitüsünün çeşitli projelerde desteklediği ve telifi elinde bulundurduğu 3 belgesel filmi ‘Yunus Emre Enstitüsü Özel Gösterimleri’ ile özel kategoride bir hafta boyunca her gün ücretsiz izlendi.

"MİMAROĞLU" VE "İSTANBUL'UN GÖZÜ" İLE BAŞLADI

Tanınmış isimlerin yanı sıra yeni seslere de yer vermek ve Türk sinemasının harikalar diyarına kapılar açmak için sinemaseverleri görme imkanı bulduğu Türk Belgesel Haftasında, 19 Nisan Pazartesi günü iki özgür ruhun; 60'lı yıllarda Türkiye'den Amerika'ya göç eden efsanevi elektronik müzik bestecisi İlhan Mimaroğlu ile yaşam dolu hayat arkadaşı Güngör Mimaroğlu'nun hikâyesini konu alan ve yönetmenliğini Serdar Kökçeoğlu’nun üstlendiği  “Mimaroğlu” ile merhum Fotoğraf sanatçısı Ara Güler'in hayatı ve sanatının anlatıldığı ve yönetmenliğini Binnur Karaevli ile Fatih Kaymak’ın üstlendiği "İstanbul'un Gözü" belgeselleri ile başlandı.

"UMUDUN ADI AZEZ" DE İZLEYİCİYLE BULUŞTU

Murat Pay’ın “Maşuk'un Nefesi”, Enver Arcak’ın “Hermana”, Stephan Talneau’nun “SAZ”, Tamara ve Kotevsa ile Ljubormir'ın “Perfect Black”, Damian Nenadić’ın “Days of Madness”, Pelin Esmer’in “Kraliçe Lear”, Rıdvan Karaman’ın “Kimsesizler Oteli”, Mladen Kovacevic’ın “Unplugged” Turkish DocuWeek kapsamında çevrimiçi gösterilen diğer belgesel filmler arasında yer aldı. Yunus Emre Enstitüsü özel gösterimleri kapsamında ise yapımcılığını Murat Tosun ve yönetmenliğini Dirk Schäfer’ın üstlendiği “Edzard Reuter - Leylek Bacaklı”, Mehmet Yılmaz’ın “Umudun Adı: Azez” ve Enis Rıza Sakızlı’nın “Anadolu'nun Kadim Hikayesi” Türk Belgesel Haftası boyunca gösterimde yer alan diğer yapıtlar arasındaydı.

Salgın döneminde bütün dünya dijitalleşirken Türk Belgesel Haftası da çevrim içi gösterimlerin dışında 3 farklı günde 3 farklı konu hakkında yönetmen ve yapımcılarla çevrim içi söyleşilere yer verdi. Söyleşilerin ayrıca bütün sosyal medya platformlarında yer alacağı Türk Belgesel Haftasında yönetmen, yapımcı ve oyuncular ile de soru-cevaplı kısa videolar hazırlanarak gösterimler sonrası sinemaseverlerin beğenisine sunuldu.

Türk Belgesel Haftası kapsamında; İstanbul’un Gözü: Ara Güler’in yapımcısı Ümran Safter, Hermana’nın yönetmeni Enver Arcak, Mimaroğlu’nun yönetmeni Serdar Kökçeoğlu, Maşukun Nefesi’nin yönetmeni Murat Pay, Kraliçe Lear’in yapımcısı Dilde Mahalli, Edzard Reuter - Leylek Bacaklı’nın yönetmeni Dirk Schafer ve yapımcısı Murat Tosun, Saz’ın oyuncusu Petra Nachtmanova ve Unplugged belgeselinin yönetmeni Mladen Kovacevic ile film söyleşileri yapıldı.

SİNEMA TARİHİ, BELGESEL FİLM VE TARİJ YAZIMI SÖYLEŞİSİ

Koordinatörlüğünü sinema yönetmeni ve film eleştirmeni Cem Öztüfekçi’nin üstlendiği Türk Belgesel Haftasında belgesel film yönetmeni ve sinema eleştirmeni Enis Rıza, Hollanda Eye Film Müzesinde sessiz sinema küratörü, arşivci ve uygulamalı sinema tarihçisi Elif Rongen-Kaynakçı ve sinema akademisyeni, sinema yazarı ve film eleştirmeni Doç. Dr. Melis Behlil’in katılımı ile Sinema Tarihi, Belgesel Film ve Tarih Yazımı başlıklı bir söyleşi düzenlendi. Tük Belgesel Haftası’nda gerçekleştirilen ikinci çevrim içi söyleşi ise Mimaroğlu’nun kurgucusu Eytan İpeker ve Unplugged belgeselinin kurgucusu Nataşa Damjanovic ile gerçekleşti. İpeker ve Damjanovic belgesel sinemasında montaj ve işitsel-görsel anlatım konusunu yine Cem Öztüfekçi'nin modaretörlüğünde konuşma imkânı buldurlar.

 

Diğer Etkinlikler

Lefkoşa'daki Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından hazırlanan "Bizden İçeri Kıbrıs" belgeselinin...

Londra Yunus Emre Enstitüsü, 7 Mart 2024 tarihinde, yetenekli ve ödüllü yönetmen Merve Çirişoğlu'nun çarpıcı kısa...

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Uluslararası Sivil Toplumu Destekleme...

Avusturya'nın başkenti Viyana'da yönetmen Bekir Bülbül'ün "Bir Tutam Karanfil" filmi, Viyana Yunus Emre ...