Bosna Hersek'te Hilye-i Şerif Sergisi

Yazıcı-dostu sürüm

Saraybosna Yunus Emre Enstitüsünün ve Preporod Boşnak Kültür Derneği iş birliğinde Hz. Muhammed’in doğumu vesilesiyle Bosna Hersek’in Brçko şehrinde “Hilye-i Şerif Sergisi” açıldı.

Sergi, Boşnak Kültür Derneği Preporod iş birliğinde düzenlendi. 9 Kasım 2021 tarihinde açılan sergi, Brçko’daki İslahiyet Evinde gerçekleştirildi. Sergide Türkiye’den hattat ve müzehheplerin 30 eseri yer aldı.

Serginin açılış programına Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mehmet Akif Yaman, resim sanatçısı İlhana Latifoviç ve arkeolog Enida Murseloviç katıldı.

Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mehmet Akif Yaman, Enstitünün 2009 yılından beri düzenlediği Türkçe kurslarının yanı sıra kültür-sanat alanında da farklı projeler ürettiğini ve muhtelif faaliyetler gerçekleştirdiğini söyledi. Yaman, ayrıca Enstitünün Bosna Hersek’teki kurum ve kuruluşların proje ve faaliyetlerine katkı sağlamaya gayret ettiğini ifade etti.

Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü Kültür ve Sanat Koordinatörü Samed Paşaliç, Hilye geleneğinin, sanatçıların Hz. Peygamber’e olan sevgilerini ifade etme ihtiyaçlarından kaynaklandığını dile getirdi.

Ressam İlhana Latifoviç ise Hilye geleneğinin ana unsuru hat sanatının dekoratifliğin zirvesi olduğunu ve dünyayı huzur iklimiyle kuşatan bir soluk olduğunu kaydetti.

Bosna Hersek’teki sanatseverler sergi vesilesiyle birbirinden kıymetli eserleri inceleme imkânı buldu. Hilye sanatı geleneğine dair oldukça nadide eserlerin yer aldığı sergi, 23 Kasım 2021 tarihine kadar ziyaretçilere açık oldu.

ZENICA VE BREZA ŞEHİRLERİNDE DE AÇILMIŞTI

Hilye-i Şerif Sergisi, 18 Ekim 2021 tarihinde Bosna Hersek’in Zenica şehrinde; 4 Kasım 2021 tarihinde ise Breza şehrinde açıldı. Yunus Emre Enstitüsünün katkılarıyla gerçekleştirilen sergi, İslam Birliği Meclisleri ve Boşnak Kültür Derneği Preporod ile iş birliğinde düzenlenmişti.

Zenica’da yapılan serginin açılış programında Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mehmet Akif Yaman, Zenica Preporod Galerisi Başkanı Amna Sofiç, Zenica İslam Birliği Meclisi Başkanı Muhamed Begagiç, Zenica İslam Birliği Meclisi Başimamı Jakub Salkica ve ZE-DO Kantonu Eğitim Bakanı Spahija Kozliç da katılmıştı.

Breza’da yapılan açılış programına ise Breza Preporod Başkanı Derviş Kadriç, Breza İslam Birliği Meclisi Başimamı Zeid Sokiç ve Breza Belediyesi Başkanı Vedad Jusiç iştirak etmişti.

Hilye-i Şerif, Hz. Muhammed’in (S.A.V) özelliklerinin, şemailinin ve güzel ahlâkının hat ve tezhiple anlatıldığı bir sanat olarak yaşamaya devam ediyor. Asırlardır devam eden Hilye-i Şerif geleneğine dünya genelinde büyük bir önem veriliyor.

 

Diğer Etkinlikler

Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de hat, ebru, tezhip, kat'ı ve minyatür sanatlarından eserlerin yer aldığı Türk...

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki Yunus Emre Enstitüsünde (YEE), 27 Mart 2024 tarihinde Bosna...

Afganistan'da Yunus Emre Enstitüsü (YEE), işsiz Afgan gençlere yönelik takı tasarım ve kuyumculuk...

Mostar Yunus Emre Enstitüsü ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Kayseri Mesleki Eğitim ve...