Boşnakça ve Türkçe Kelimelerin Kardeşliği

Yazıcı-dostu sürüm

Boşnak âlim Muhammed Hevai Uskufi'nin 1631'de kaleme aldığı Makbul-i Arif,  yeniden basılarak Bosna Hersek'in Tuzla Belediyesinde düzenlenen tören ile belediye yetkililerine takdim edildi.

17. yüzyılda İstanbul'da yaşayıp eğitim gören Tuzlalı Boşnak bir âlim olan Muhammed Hevai Uskufi'nin ilk Türkçe-Boşnakça sözlük olarak kabul edilen eseri Makbul-i Arif’in (Potur Şahidi)  basımı, İstanbul'un Tuzla Belediyesi tarafından, iki ülke arasındaki tarihi kardeşliğin daha da pekiştirilmesi amacıyla hayata geçirilen "İki Tuzla Kardeşliği Projesi" kapsamında gerçekleştirildi.

İyi niyet protokolünün de imzalandığı programa Türkiye’den katılan Tuzlalı yetkililer, Yunus Emre Enstitüsünün Bosna Hersek'te yürüttüğü "Tercihim Türkçe Projesi" kapsamında Türkçenin seçmeli ders olarak okutulduğu Meydan İlköğretim Okulu’nu ziyaret etti.

Türkçe öğrenen Boşnak öğrencilerin, Türkçe şiirler ve şarkılar eşliğinde sergiledikleri halk oyunları gösterisi ile renklenen ziyarette, Bosna Savaşı'nda yaşamını yitiren bir öğrencinin hayatını anlatan "Çocuk Maiyeti" isimli belgeselin gösterimi de yapıldı. Program, öğrencilere çanta ve kırtasiye malzemeleri hediye edilmesiyle sona erdi.