Buğdayın ve Bereketin İzinde Türk Mutfağı Filistin’de

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsünün "Göbeklitepe Yılı" kapsamında buğdayın ve bereketin izinde gerçekleştirdiği Türk mutfağı etkinlikleri Filistin’de gerçekleşti.

Türk mutfağının farklı yönleriyle tanıtımı, mutfak kültürü ve tarihinin anlatılması amacıyla Yunus Emre Enstitüsü tarafından başlatılan Türk mutfağı etkinliklerinin ikincisi Türk mutfağı tarihi araştırmacısı, ödüllü mutfak kitapları yazarı ve şef Ömür Akkor’un katılımıyla 11-13 Mart 2019 tarihleri arasında Filistin’in farklı şehirlerinde gerçekleştirildi. 

Filistin’in tek devlet üniversitesi olan ve Tulkarim şehrinde bulunan Filistin Teknik Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencilerine yönelik Türk mutfağı dersi ve sunumuyla başlayan etkinlikler kapsamında daha sonra Ramallah Yunus Emre Türk Kültür Merkezinde Türk mutfağı atölyesi yapıldı. Doğu Kudüs’te Filistin sivil mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan ve geçmişte Osmanlı Karakolu olarak da kullanılan tarihi Jerusalem Otel’de gerçekleştirilen programda ise ünlü şefler Ömür Akkor ve Şevki Dilmaç Filistinli aşçılara Türk mutfağından bazı örnekleri hazırladı. Karşılıklı bilgi paylaşımının da olduğu program kapsamında şefler "Ali nazik", "Cennet çamuru", “Akdeniz ekmeği” gibi Türk mutfağına özgü lezzetleri hazırlayarak, dünyada haklı bir üne sahip olan Türk mutfağının tarihi ve inceliklerine ilişkin de bilgi verdi.

Üç gün boyunca yoğun ilgiyle karşılaşılan programların ardından Akkor, bereketli toprakları ve çok zengin bir mutfağı olan Filistin'de yemek yapmanın iddialı bir iş olduğunu ve Filistin’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti. Türk ve Filistin mutfakları arasında çok fazla benzerlik bulunduğunu dile getiren Akkor "Bizim amacımız aslında hangi yemeğin daha üstün olduğundan ziyade, kültürü tanıtmaktı. Filistin'in humusuna yeni bir yorum kattık, kadayıfla cennet çamurunu yaptık, Ali Nazik kebabının tarihi yolculuğunu anlattık. Yunus Emre Enstitüsüyle yapmış olduğumuz bu çalışma çok kıymetliydi." şeklinde konuştu.

Türk mutfağı etkinliklerinin ardından Türk şeflerin hazırladığı farklı lezzetler, programa katılan Filistinli aşçılar ile davetlilere ikram edildi.