Çağdaş Anadolu Mutfağının Kökleri Londra’da Tanıtıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Londra Yunus Emre Enstitüsü, zenginliği ile dünyanın en iyi 3 mutfağı arasında kabul edilen Türk mutfak kültürünün tanıtımına yönelik oldukça renkli bir etkinlik gerçekleştirdi. Enstitünün “Bir Tutam Anadolu” projesi kapsamında 500 yıldır Fransız mutfağının temel taşı olan Le Cordon Bleu Aşçılık Okulunun ev sahipliğinde Şef Kemal Demirasal, “Çağdaş Anadolu Mutfağının Kökleri” adlı bir tanıtım etkinliği düzenledi.

Le Cordon Bleu London ile Yunus Emre Enstitüsü iş birliği ile “Misafir Şef” programına konuk olan Kemal Demirasal, katılımcıları Anadolu mutfağının köklerinden beslenen heyecan verici bir yolculuğa çıkardı

8 Aralık 2021 tarihinde gerçekleşen “Çağdaş Anadolu Mutfağının Kökleri” isimli etkinliğe katılan çok sayıda kişinin ortak noktası ise gerek Türk mutfağına dair damaklarda kalan bir lezzet gerekse Anadolu mutfağının dünya çapındaki ünüydü.

Şef Demirasal, yüzlerce yıllık tarihi sentezlerden oluşan sayısız lezzetleri ile Türkiye'nin en büyük kültürel değerlerinden birisi olan Anadolu mutfağının serüveninden bahsetti.

KUZU TANDIR, BAKLA VE FISTIK KREMA DOLGULU BAKLAVA

Salonu dolduran lezzet gurmelerine Anadolu mutfağının geleneksel malzemelerinden, Anadolu'nun eşsiz yemek kültürüne kadar birbirinden değerli bilgiler veren Şef Demirasal, etkinlik için kalbinden geçen en özel yemeklerden ikisini seçtiğini ifade etti. Şef, menüye ilk olarak geleneksel bir yemeği ufak dokunuşlarla nasıl muhteşem bir lezzete dönüştürebileceğinin sırlarını da paylaşarak kuzu tandır yapımıyla başladı. Türkiye’de, kuzu tandırın, bayram sofralarının geleneksel yemeği olmasından dolayı repertuvarında özel bir yeri bulunduğunu ve bu yüzden menüde yer verdiğini ifade eden Demirasal, bu enfes yemeğin kokuları, seyircilerin arasında dolaşırken, menüsündeki bir diğer özel tat olan baklavayı hazırlamaya başladı. Ufak modern dokunuşlarla binlerce yıllık geleneksel tatlarda inanılmaz farklar yaratmasıyla bilinen Şef Demirasal, fıstık kremalı dolgulu her bir katı 7 kat yufkadan oluşan baklavasıyla hem geceye damgasını vurdu hem de deneyenlerin damaklarında unutulmaz lezzet bıraktı.

Şef Demirasal, Türk mutfağında yemek hazırlama sürecine bir kere şahitlik eden herkesin bildiği gibi oldukça zor olan bu özenli ve birçok ince ayrıntıya sahip yemeklerin hazırlık sürecini, etkinliğe ayrılan iki saat içinde engin tecrübesiyle başarıyla tamamladı. Demirasal, yılların verdiği pratiklik, birikim ve uzmanlığıyla bir yandan konuklara tarihî tatlar hakkında bilgiler verip onlara lezzetli yemek yapmanın püf noktaları üzerine sohbetler ederken bir yandan da Anadolu’nun klasik ve çağdaş lezzetlerini konuklarına kısa sürede hazırladı.

Etkinlik, Şef Demirasal ile yapılan yemek üzerine keyifli bir soru-cevap oturumuyla sona erdi.

DÜNYACA ÜNLÜ, ÖDÜLLÜ BİR ŞEF

Kemal Demirasal, Anadolu mutfağını modern ve sıra dışı bir yemek deneyimine dönüştüren menüler yaratmasıyla tanınan, kendi kendini yetiştirmiş dünyaca ünlü, ödüllü bir şeftir. Restoranları, dünyanın en iyi restoranları arasına girmiş olan Şef Demirasal hâl’a Londra, Alaçatı ve İstanbul’da YEK, Alancha, Foxy Potato, Barbun gibi her biri gastronomi uzmanları ve lezzet avcıları tarafından ilgiyle takip edilen ve misafirlerinden yoğun ilgi gören mekânların kuruculuğunu ve şefliğini üstlendi.

Ünü, Türkiye sınırlarını aşan Demirasal, BBC'nin Kate Hardie-Buckley ile 'The Travel Show', Rick Stein ile BBC'nin 'Venedik'ten İstanbul'a' ve TRT'de 'The Apprentice' gibi birçok tanınmış programa da konuk oldu.

 

 

Diğer Etkinlikler

Fas'taki Rabat Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Sale kentinde özel ihtiyaç sahipleri için iftar programı...

Foynitsa Yunus Emre Enstitüsünde 7 Mart 2024 tarihinde Sabina Daciç'in kaleme aldığı ve geleneksel ev yemekleri ve...

Yunus Emre Enstitüsü ve Türkiye'nin Beyrut Büyükelçiliği, Lübnan'da bulunan büyükelçi eşlerine Türk...

Yunus Emre Enstitüsünün (YEE), Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlediği etkinliğe katılan siyasetçiler...