Çanakkale'nin Senegalli Kahramanları

Yazıcı-dostu sürüm

Dakar Yunus Emre Enstitüsü,  “Senegalli Keskin Nişancıların Çanakkale Savaşı’na Katılımı ve Savaştaki Rolü” isimli bir panel düzenledi. Panelde Müslümanlara karşı savaştıklarını fark edip saf değiştiren Senagalli keskin nişancıların hikâyesi ele alındı.

Dakar Yunus Emre Enstitüsü tarafından 24 Mart 2021 tarihinde düzenlenen “Senegalli Keskin Nişancıların Çanakkale Savaşı’na Katılımı ve Savaştaki Rolü” konulu panele T.C. Dakar Büyükelçisi Prof. Dr. Ahmet Kavas, T.C. Dakar Büyükelçiliği Askerî Ataşesi Levent Sabahattin Güldağı ve Cheikh Anta Diop Üniversitesinden (UCAD)  Prof. Dr. Mor Ndao panelist olarak katıldı. Üniversitenin konferans salonunda gerçekleştirilen ve açılış konuşmasını UCAD Edebiyat ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Alioune Badar Kandji’nin yaptığı panel, hem üniversite öğrencileri hem de Senegal’de bulunan Türk topluluğu tarafından yoğun ilgiyle karşılandı.

Panel kapsamında, Çanakkale Savaşı’nda Fransa saflarında savaşmak üzere Senegal’den zorla Çanakkale’ye getirilen Senegalli keskin nişancıların savaş esnasında Müslümanlara karşı savaştıklarını fark edip saf değiştirmeleri ve bu durumun savaşın seyrine olan etkileri kapsamlı şekilde ele alındı. Ayrıca, Senegalli keskin nişancılar savaş esnasında her ne kadar Türklerin tarafına geçse de Fransa tarafından “Fransa için savaştılar” mesajıyla Fransız mezarlığına gömüldüklerine vurgu yapıldı. Yaklaşık 800 kişinin katıldığı paneli çok sayıda Senegalli gazeteci de yakından takip etti.

Diğer Etkinlikler

Yunus Emre Enstitüsü, küresel düzeyde Türk kültürünü, sanatını ve dilini tanıtmak ve bu alanlardaki uluslararası...

Türkiye'nin Dakar Büyükelçiliği, Yunus Emre Enstitüsü iş birliğinde Senegal'de iftar programı düzenledi....

Türk kültürünün önemli ve renkli bayramlarından biri olan Nevruz, bu yıl da dünyanın dört bir coğrafyasında olduğu gibi...

Lefkoşa'daki Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından hazırlanan "Bizden İçeri Kıbrıs" belgeselinin...