Cap Manuel Kışlası Türkçe Eğitim Merkezi Üçüncü Dönem Mezunlarını Verdi

Yazıcı-dostu sürüm

Senegal'in başkenti Dakar'daki Cap Manuel Kışlasında, Yunus Emre Enstitüsüne tahsis edilen Türkçe Eğitim Merkezi üçüncü dönem mezunlarını verdi. Düzenlenen törende Türkçe kursunu başarıyla bitiren Senagalli askerlere sertifikaları takdim edildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Genelkurmay Başkanlığı ve Senegal Genelkurmay Başkanlığı arasında imzalanan askeri anlaşma uyarınca Cap Manuel Kışlasında Enstitümüze tahsis edilen Türkçe Eğitim Merkezinde Enstitümüzce 2019 yılından bu yana Türkçe dersleri düzenleniyor. Her yıl ekim ayında başlayıp temmuz ayında sona eren eğitim programı çerçevesinde Senegalli askerî personele yönelik Türkçe dersleri bu yıl da başarıyla tamamlandı.

Cap Manuel Kışlası Türkçe Eğitim Merkezi 2020-2021 yılı eğitim döneminin sonuna gelmiş olup üçüncü dönem mezunlarını verdi. Kışlada düzenlenen üçüncü dönem Türkçe kursu kapanış ve mezuniyet törenine Türkiye Cumhuryeti Dakar Büyükelçisi Ahmet Kavas, Türkiye Cumhuriyeti Dakar Askerî Ataşesi Albay Levent Sabahattin Güldağı, Dakar YEE Müdürü Merve Işık Elsıkma, Senegal Askerî Eğitim Şube Müdürü Albay Yahya Diop ve Türk kurumlarının temsilcileri katıldı.

Büyükelçi Kavas yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Afrika'da 43 büyükelçiliğinin olduğunu hatırlatarak Türkiye'nin kıta ile iş birliğinin her geçen gün arttığını söyledi.

Bu iş birliklerinin sadece ticari değil kültürel anlamda da ilerlediğine vurgu yapan Kavas, YEE'nin buna en güzel örnek olduğunu belirterek sertifika alan askerleri tebrik etti.

Törende konuşan Dakar YEE Müdür Elsıkma da Türkçe kursları vesilesiyle kurulan dostlukların uzun yıllar devam etmesi temennisinde bulundu.

Ekim 2020'de başlayan 9 aylık Türkçe kursunu başarıyla tamamlayan 25 asker, sertifikalarını YEE Okutmanı İmran İpek'in elinden aldı.

Öğrenciler, İpek'e teşekkür ederek hediye takdiminde bulundu.

TÜRK YATIRIMLARI ARTTIKÇA TÜRKÇEYE İLGİ DE ARTIYOR

Tören sonunda Dakar YEE Müdürü Elsıkma, Senegal ile Türkiye arasındaki yakınlaşmanın Türkçeye olan ilgiyi artırdığına işaret etti.

Elsıkma, "Türk Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı ve Senegal Genelkurmay Başkanlığı arasında imzalanan bir anlaşmaya istinaden 2019'dan bu yana Türkçe eğitim faaliyetleri sürdürüyoruz. Burada Senegalli askerlere Türkçe öğretiyoruz. Aynı zamanda Dakar'daki Enstitümüzde de Türkçe kurslarımız devam ediyor." dedi.

Dakar YEE Müdürü Merve Işık Elsıkma: "Senegal'de Türk yatırımcıların sayısı arttıkça onlarla çalışmak isteyen Senegalliler Türkçe öğrenmek istiyor. Buna ek olarak üniversite öğrencileri de entelektüel birikim için Türkçeye ilgi duyuyor."

Özellikle ticaretle uğraşanların muhakkak Türkçe öğrenmek istediğine vurgu yapan Elsıkma, "Senegal'de Türk yatırımcıların sayısı arttıkça onlarla çalışmak isteyen Senegalliler Türkçe öğrenmek istiyor. Buna ek olarak üniversite öğrencileri de entelektüel birikim için Türkçeye ilgi duyuyor." şeklinde konuştu.

HEM KÜLTÜREL HEM DE ASKERİ İŞ BİRLİĞİMİZ GELİŞİYOR

YEE Okutmanı İmran İpek, mezun olan her askerin daha sonra Türkiye'ye giderek kendi alanlarında gerekli stajları yapıp Senegal'e geri döndüğünü söyledi.

YEE Okutmanı İmran İpek: "Üç dönemde 71 asker öğrenci mezun oldu. Bu öğrencilerimizin büyük bir kısmı Türkiye'ye staja gitti. Türkiye'de stajını tamamlayanlar ikinci bir staj hakkı ile tekrar gitmek istediklerini söylüyor. Türkiye'de tattıkları lezzetleri de arıyorlar. 'Burada nerede Türk kahvesi ve Türk çayı bulabiliriz?' diye soruyorlar. Böylece hem kültürel hem de askerî iş birliğimiz gelişiyor."

İpek, askerî iş birliğinin ortak bir dille yürütülmesine önem verildiklerinin altını çizerek "Üç dönemde 71 asker öğrenci mezun oldu. Bu öğrencilerimizin büyük bir kısmı Türkiye'ye staja gitti. Türkiye'de stajını tamamlayanlar ikinci bir staj hakkı ile tekrar gitmek istediklerini söylüyor. Türkiye'de tattıkları lezzetleri de arıyorlar. 'Burada nerede Türk kahvesi ve Türk çayı bulabiliriz?' diye soruyorlar. Böylece hem kültürel hem de askerî iş birliğimiz gelişiyor." ifadelerini kullandı.

TSK'DA ASKERΠEĞİTİM ALACAKLAR

Cap Manuel Kışlası Türkçe Eğitim Merkezinde Türkçe öğrenen askerler, kendi alanları ile ilgili askerî eğitim almak amacıyla Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde Türkiye’ye görevlendirilecekleri tarihi bekliyor.

ERTUĞRUL 1980 FİLMİ GÖSTERİLDİ

Tören sonrasında düzenlenen kokteylde, Türk mutfağından tatlara yer verilerek Senegallilerin bu lezzetlerle tanışmaları sağlandı. Programın kapanışında mezun olan askerlere “Ertuğrul 1890” filminin gösterimi yapıldı.

 

 

Diğer Etkinlikler

Cakarta Yunus Emre Enstitüsü’nün çalışmaları sonrası Endonezya’da yer alan devlet ve özel olmak üzere 12...

Nijerya'nın başkenti Abuja'da faaliyet gösteren Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından, 24 Şubat...

Venezuela'da yaşayan gençler, Türk dizileri ve Türkiye-Venezuela ilişkilerinin gelişmesi ile Türkçeye her geçen gün...

Afganistan’da, Yunus Emre Enstitüsünün Osmanlı Türkçesi, sülüs hattı ve tezhip kurslarını başarıyla...