Çin’de “Anadolu Esintisi”

Yazıcı-dostu sürüm

Çin’in Guangzhou Şehir Kütüphanesinde, Türkiye’ye dair Türkçe, Çince ve diğer yabancı dillerde basılmış kitaplardan oluşan “Türkiye Köşesi” açıldı. Türkiye Köşesi’nin açılış programının da dâhil olduğu “Anadolu Esintisi” adıyla düzenlenen etkinlikler, 1 ay boyunca devam edecek.

 

Türkiye Cumhuriyeti ile Çin Halk Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 50’nci yıl dönümü kapsamında düzenlenen etkinlikler, Türkiye Cumhuriyeti Guangzhou Başkonsolosluğu ve Yunus Emre Enstitüsü iş birliğiyle yürütülüyor. Anadolu Esintisi temasıyla gerçekleştirilen faaliyetler kapsamında, Guangzhou Kütüphanesi’nde 400’den fazla kitaptan oluşan bir Türkiye köşesi açıldı. Guangzhou Kütüphanesi’nin Çin’in en büyük kütüphanelerinden biri olduğunu ifade eden yetkililer, söz konusu projenin Türkiye’nin tanıtımı için büyük bir prestij kaynağı olacağına dikkat çektiler.

 

Guangzhou Kütüphanesinde 2 Aralık 2021 tarihinde gerçekleşen açılışla birlikte 1 ay boyunca devam edecek olan Anadolu Esintisi temalı kültürel etkinlikler de başladı.

 

Program kapsamında Uludağ Üniversitesi Türk İslam Sanatları Tarihi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hicabi Gülgen’in 33 eserden oluşan ebru sergisi 1 ay boyunca Çinli sanatseverlerin beğenisine sunuldu. 

 

 

 

DÜNYA TÜRK KAHVESİ GÜNÜ DE KUTLANDI

 

Anadolu Esintisi programı kapsamında ayrıca UNESCO tarafından 2013 yılında ilan edilen 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü’nde Türk kahvesinin ve Türk kahve kültürünün tanıtımı da etkileşimli bir sunumla yapıldı.

 

Türk kültürünün farklı unsurlarının tanıtılacağı program boyunca Türk edebiyatı konferansı, vefatının 700. yılında Türk mutasavvıfı, şair ve düşünür Yunus Emre’nin hayatının ve edebi kişiliğinin Çince anlatıldığı bir sunum yapılacak. Ayrıca bağlama dinletisi ve Türk filmi gösterimi gibi etkinlikler de izleyicilerle buluşacak. 

 

Program kapsamında 25 Aralık 2021 tarihinde gerçekleşecek bir diğer etkinlikte ise Anadolu Lezzetleri tanıtılacak. Etkinlikte, Türk mutfak kültürü sağlıklı ve zengin içeriğiyle Çinlilere anlatılacak. 

 

ÇİN’DE BİR İLK: TÜRKİYE HATIRA ORMANI AÇILDI

 

Çin’in Guangzhou kentindeki Türkiye Hatıra Ormanı, Haizhu Park’ta Türk ve Çinlilerden oluşan bir katılımcı grubuyla açıldı.

 

Türkiye-Çin diplomatik ilişkilerinin 50’nci yılı münasebetiyle Türkiye Cumhuriyeti Guangzhou Başkonsolosluğunca düzenlenen ve hazırlığını Yunus Emre Enstitüsünün üstlendiği programla Türkiye’nin Çin’deki ilk hatıra ormanı açıldı. Açılışta Başkonsolos Mehmet Kurtuluş Aykan, Guangdong Eyaleti Dışişleri Ofisi Genel Müdür Yardımcısı Qian Hongjie, Guangzhou Belediye Hükümeti Genel Sekreter Yardımcısı Zhang Wentao, Guangzhou Dışişleri Ofisi Müfettiş Yardımcısı Ma Manhe, Haizhu Bölgesi Belediye Başkan Yardımcısı Zhang Yongliang ile Türk ve Çinli çok sayıda konuk hazır bulundu.

 

Programda, Türkiye Cumhuriyeti Pekin Büyükelçisi Abdulkadir Emin Önen’in kutlama mesajı okundu. Önen mesajında, hatıra ormanı açılışının Türkiye-Çin ilişkilerinin her alanda hızla geliştiği bir dönemde gerçekleştiğine dikkat çekerek “Bu hatıra ormanı, köklü ilişkilerimizin ve gelişmiş iş birliğimizin pek çok somut sonuçlarından biridir.” ifadesini kullandı.

 

“AĞAÇLARIMIZ KÖK SALIP BÜYÜDÜKÇE İLİŞKİLERİMİZ DE GELİŞECEK VE GÜÇLENECEKTİR”

 

Başkonsolos Mehmet Kurtuluş Aykan ise yaptığı konuşmada Türk milletinin ağaca ve ormana verdiği öneme dikkat çekti. Anadolu’daki tarihî tüm yapılarda daha inşaat başlamadan önce inşaatın yapıldığı alanın yakınına bir ağaç dikildiğini ifade eden Aykan şöyle devam etti:

 

“Biz ağacı doğayla ilişkisinin merkezine alan ve ağacın varlığına büyük önem atfeden bir kültürün temsilcileri olarak buradayız. Ağacın her şeyden önce varoluşu, hayatı, canlılığı, bereketi temsil ettiğini biliyoruz. Dünyanın neresinde olursak olalım, yaşadığımız çevre bize geçmişten miras, gelecekten emanettir. Tabiatı sadece korumak yetmez, güzelleştirerek geleceğe bırakmak azmini ortaya koymalıyız. Bugünden yarına bırakabileceğimiz en güzel miras temiz ve yeşilliklerle dolu bir doğadır. Diplomatik ilişkilerimizin 50’nci yılı vesilesiyle düzenlediğimiz bu törenler ülkelerimiz arasında sağlam birer köprü olacaktır. Toplumsal olarak iletişimimiz arttıkça, birbirimizi daha çok tanıyacağız.”

 

Açılışta Çinli yöneticiler de birer konuşma yaptı. Qian Hongjie konuşmasında ağaç dikme etkinliğinin, Türkiye-Çin dostane iş birliğinin çeşitliliğini ve geniş geleceğini de simgelediğine işaret ederek “Bugünkü anma amaçlı ağaç dikme etkinliği aracılığıyla, Çin-Türkiye dostluğunun tohumlarının kök salmaya devam etmesi, yeni canlılık getirmesi ve iki yer arasında dostane alışverişler ve pragmatik iş birliği için yeni fırsatlar getirmesi umulmaktadır.” dedi.

 

Zhang Wentao ise konuşmasında “İki ülke arasında diplomatik ilişkiler kurulmasının 50. yıl dönümü vesilesiyle birlikte diktiğimiz dostluk ağacının, iki taraf arasındaki eğitim, kültür ve turizm gibi sahalardaki iş birliğinin daha verimli sonuçlarına şahit olmasını temenni ederim.” dedi.

 

Konuşmaların ardından protokol ile Türk ve Çinli konuklar birlikte ağaç dikme törenini gerçekleştirdi. 

 

TÜRKİYE İLE ÇHC ARASINDA DİPLOMATİK İLİŞKİLERİN TESİSİNİN 50'NCİ YIL DÖNÜMÜ ETKİNLİKLERİ 

 

ANADOLU ESİNTİSİ (ANATOLİAN BREEZE)

 

1 Aralık 2021 Çarşamba

Türkiye Yunus Emre Hatıra Ormanı

 

2 Aralık 2021 Perşembe 

Guanco Kütüphanesinde oluşturulacak Türkiye Köşesinin Açılış Töreni

                                                        

Diğer Etkinlikler:

5 Aralık 2021 Pazar

Dünya Türk Kahvesi Günü (World Turkish Coffee Day)

 

12 Aralık 2021 Pazar

Türk Edebiyatı Konuşmaları (Çevrim içi)

 

19 Aralık 2021 Pazar

Gönül Yayları (Strings of Soul): Bağlama Dinletisi (Çevrim içi)

 

25 Aralık 2021 Cumartesi

Panel: Anadolu’nun Lezzetleri )Tastes of Anatolia) 

 

8 Ocak 2022 Cumartesi

 One Step Closer to Anatolia” (Film gösterimi)

 

9 Ocak 2022 Pazar

“One Step Closer to Anatolia” (Film gösterimi)

Diğer Etkinlikler

Yunus Emre Enstitüsünün (YEE) Brüksel'de 16 Nisan 2024 tarihinde düzenlediği etkinliğe Belçika'nın sanat...

Türkiye'nin tarihi ve doğal güzelliklerini gösteren 40 fotoğrafın yer aldığı "Türkiye Yüzyılı" sergisi, Londra ...

İngiltere'de geleneksel hale gelen "Ramazan Çadırı Projesi" etkinliği kapsamında, başkent Londra'nın ünlü Trafalgar...

Yunus Emre Enstitüsü, küresel düzeyde Türk kültürünü, sanatını ve dilini tanıtmak ve bu alanlardaki uluslararası...