Dakar Yunus Emre Enstitüsü için Çalışmalar Sürüyor

Yazıcı-dostu sürüm

Senegal’in başkenti Dakar’da Yunus Emre Enstitüsünün açılışına ilişkin mutabakat zaptı imzalandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Afrika turunun üçüncü durağı olan Senegal'de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Senegal Dışişleri ve Yurtdışında Yaşayan Senegalliler Bakanı Amadou BA tarafından "Dakar Yunus Emre Kültür Merkezi'nin (YETKM) Açılışına İlişkin Mutabakat Zaptı"  imza altına alındı.

İki ülke arasında varılan anlaşmaya göre, Senegal'de 3 yıldır faaliyet gösteren Yunus Emre Enstitüsüne ait bir kültür merkezi açılabilecek. Enstitü ile Senegallilerin Türk dilini ve kültürünü daha yakından tanımasına imkân sağlanacak.

Senegal’deki ilk girişimini 2016 yılında Senegal’in en büyük üniversitesi olan Cheikh Anta Diop Üniversitesi ile imzaladığı Türkoloji protokolü ile gerçekleştiren Enstitü sayesinde bu zamana kadar 200’den fazla kişi Türkçe ile tanıştı. Türkçenin seçmeli yabancı dil dersi olarak okutulduğu üniversitede Türkoloji Bölümü kurulabilmesi için de çalışmalar sürüyor.

Senegal Ordusu Türkçe Öğreniyor

Türkiye ile Senegal arasındaki askeri eğitim ve iş birliği anlaşması çerçevesinde Senegal ordusunun subayları Türkçe öğrenmeye devam ediyor.

Yunus Emre Enstitüsü ile Senegal Genelkurmay Başkanlığı arasında 2018 yılında imzalanan protokol çerçevesinde Dakar’daki CAP Manuel Askeri Kışlasında Türkçe Dil Öğretim Merkezi kuruldu. 2019 yılında 36 askerî personel 2 kurdan oluşan Türkçe eğitimlerini tamamlayarak Türkiye’ye geldi. 2019 yılı Eylül ayında başlatılan Türkçe kursunda ise 16 askerî personele daha Türkçe ile tanıştı. Mart ayı içerisinde yeni dönem derslere başlanması hedefleniyor.

Yunus Emre Enstitüsü vasıtasıyla Senegal’de bugüne kadar 400’e yakın kişi Türkçe öğrendi.

Diğer Etkinlikler

Cakarta Yunus Emre Enstitüsü’nün çalışmaları sonrası Endonezya’da yer alan devlet ve özel olmak üzere 12...

Nijerya'nın başkenti Abuja'da faaliyet gösteren Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından, 24 Şubat...

Venezuela'da yaşayan gençler, Türk dizileri ve Türkiye-Venezuela ilişkilerinin gelişmesi ile Türkçeye her geçen gün...

Afganistan’da, Yunus Emre Enstitüsünün Osmanlı Türkçesi, sülüs hattı ve tezhip kurslarını başarıyla...