Derviş Yunus Paris’te Sergilendi

Yazıcı-dostu sürüm

Türk Sanatçı Ömer Kaleşi’nin “Derviş Yunus” isimli sergisi Paris’te sanatseverlerle buluştu.

Paris Yunus Emre Enstitüsünün girişimiyle 13-19 Aralık 2019 tarihleri arasında bir hafta boyunca Paris Büyük Camiinde ziyarete açık kalan serginin açılışında Ressam Ömer Kaleşi sergide yer alan 27 adet eseri hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

"Paris'e gelen her sanatçı Eiffel Kulesi, Montmartre Tepesi, Moulin Rouge gibi anıtları model olarak kullanır. Evine döndüğünde ise "Işıklar Şehri" ile ilgili sergi açmaktan gurur duyar. Ben, dervişleri, çobanları, çocukları, kadınları, erkekleri ve Balkan trajedilerini, en çok da kafaları resmederim." sözleriyle sanatsal çizgisini tanımlayan Ömer Kaleşi, açılışı yapılan "Derviş Yunus" Sergisi'nin ilham kaynağını şöyle anlattı:

"50 yılı aşkındır yaşadığım, sevdiğim ama hiç resmetmediğim Paris'te her akşam Arago Bulvarında yürüyüşe çıkıyorum. Her sonbaharda yaşadığım bu muhitte bulunan ve hasta olan kestane ağaçlarının üç-dört tanesi budanır ve ilkbaharda yerlerine yeni ağaçlar dikilir. 2003 yılında altmışa yakın ağaç budandı, sonraki sene tam altmış ağaç kesildi. Bu konu basına da yansıdı, aynı hastalık tüm dünyadaki kestane ağaçlarını vurmuştu. Arago Bulvarında yerden otuz-kırk santimetre yüksekliğinde, ateş ile yanmış, kalpleri kara bir deliğe açılmış gibi kesik ağaç gövdeleri kalmıştı. Küllerinden doğan yeni bir hayat gibi, bu karadeliklerden esinlenerek 40 tablo gün yüzü gördü. Kafalar resmettim... dervişler, çobanlar, erkekler ve kadınlar. Benden önce ki birçok sanatçı gibi, Paris’i resmetme sıram gelmişti. Paris'e borcumu ödemekten mutluydum". 

Açılış programında Ney Sanatçısı Pelin Başar’ın dinletisi ve Fransız Sanatçı Carole Latifa’nın Mevlâna ve Yunus Emre’den şiirlerini dinleme fırsatı bulan katılımcılara Türk mutfağının eşsiz lezzetler ikram edildi.

 

Diğer Etkinlikler

Türkiye'nin tarihi ve doğal güzelliklerini gösteren 40 fotoğrafın yer aldığı "Türkiye Yüzyılı" sergisi, Londra ...

Türkiye'nin tarihi ve doğal güzelliklerini gösteren 40 fotoğrafın yer aldığı "Türkiye Yüzyılı" sergisi, Londra ...

Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de hat, ebru, tezhip, kat'ı ve minyatür sanatlarından eserlerin yer aldığı Türk...

Çin'in başkenti Pekin'deki Yunus Emre Enstitüsünde Çinli çocukların katıldığı yaratıcı resim atölyesi...