Ebru ve Karagöz, El Sanatları Festivali’nde

Yazıcı-dostu sürüm

Geleneksel Türk gölge oyunu Karagöz ve geleneksel Türk el sanatlarından ebru, Gürcistan’ın Ahıska kentinde düzenlenen 2. Uluslararası Geleneksel El Sanatları Atölyesi Festivali’ne konuk oldu.

Gürcistan Halk ve Uygulamalı Sanatlar Müzesi ile Gürcistan El Sanatları Derneği iş birliğiyle 28-30 Haziran 2019 tarihinde Ahıska Rabati Kalesinde gerçekleşen festivale Türkiye’nin yanı sıra Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Ermenistan, Fransa, İspanya, Litvanya ve Gürcistan’dan yaklaşık 150 el sanatları uzmanı katıldı.

El sanatları ustaları tarafından ahşap oyma, halı dokuma, taş işleme, takı tasarımı, demir işleme, çini, seramik, çömlek, keçe, eyer, bez bebek ve enstrüman yapım aşamalarının sergilendiği atölye çalışmalarına yer verilen festivalde, Tiflis Yunus Emre Enstitüsü tarafından Karagöz-Hacivat ve ebru tanıtımı yapıldı.

Karagöz Hacivat Sanatçısı Suat Veral ve Türkiye’nin ilk kadın Karagöz Hacivat Sanatçısı Merve İlken tarafından sahnelenen gölge oyunu, minikler başta olmak üzere katılımcıların beğenisini topladı. Renkleri suyla buluşturan atölyede ebru sanatı ile tanışan katılımcılar, kendi ebrularını yapma imkânı buldular. Samtskhe-Javaheti Vali Yardımcısı Zurab Khachidze, Ahıska Belediye Başkanı Zaza Melikidze ve Ahıska Kültür Ofisi Müdürü Zaza Tamarashvili’nin de ziyaret ettiği Enstitü standında yerli ve yabancı pek çok katılımcı ağırlandı.

Farklı ülkelere ait sanat dallarını aynı paydada buluşturarak ülkeler arası dostluğun pekişmesine katkıda bulunmak amacıyla düzenlenen festivalde seminer, konser ve eğlence programlarına da yer verildi.