Genç Akademisyenler ile 4 Yılda 23 Seminer

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü tarafından 4 yıldır düzenlenen Genç Akademisyenler Seminerler Serisi’nin 23’üncü programında immünoloji ve biyoenformatik konusunda yaptığı sunumla İngiltere Queen Mary Üniversitesi doktora öğrencisi Hajar Saihi ağırlandı.

Londra Yunus Emre Enstitüsünün 2017 yılından bu yana ev sahipliği yaptığı Genç Akademisyenler Seminerler Serisi devam ediyor. Serinin 23'üncü programında Kovid-19 salgınıyla beraber giderek ilginin arttığı immünoloji, biyoenformatik ve makine öğrenme konusunda Hajar Saihi ile söyleşi yapıldı. 

BİYOENFORMATİĞİN KULLANIM ALANLARI

Moderatörlüğünü Aysegul Chouseinoglu'nun üstlendiği etkinlikte Hajar Saihi biyoenformatiğin ne olduğu, temelleri ve laboratuvarlarda makine öğreniminin kullanımları üzerine hazırladığı konuşmasına bağışıklık hücreleri ve tepkileri üzerine kısaca bilgi vererek başladı. Bağışıklık hücrelerinin enfeksiyon kaptıktan sonra davranışlarının analizinde kullanılan tek hücreli kütle sitometrisi üzerine de konuşan Saihi, bilim adamlarının hastalıkta potansiyel ilaç üretimleri ve temel biyo belirteçleri tanımlaması için bu metodun önemine değindi. Bu teknikle yapılan araştırmalarda ortaya çıkan büyük verilerin nasıl analiz edildiğine dair Saihi, kendi araştırmalarından bahsettikten sonra sitometride büyük miktarda verinin nasıl üretildiğini dinleyiciye hazırladığı slaytlarla gösterdi.

BİNLERCE HÜCREDEN OLUŞAN VERİ HACMİ

Laboratuvarlarda üretilen veriyi anlamlandırmak için disiplinler arası bir alan olan biyoenformatiği nasıl kullandığını anlatan Saihi, daha sonra dinleyicilere bu son derece karmaşık ve çok boyutlu verilerin tek bir deneyde binlerce hücreden oluşan veri hacminin kendisi gibi araştırmacılar tarafından nasıl sunulduğunu da örneklerle gösterdi. Daha geleneksel veri analizi yöntemleri ve bu analizlerin ölçeklenebilirlik eksiklikleriyle insan kaynaklı oluşabilecek hatalara dikkat çekmenin yanı sıra makine öğrenimi, teknolojik alandaki yeni gelişmeler ve bunların uygulamalarından da söz etti. Alandaki başarıların yanı sıra eksiklikleri de ortaya koyan Saihi, teknolojideki gelişmelerle beraber metodolojideki büyük ilerlemelerden söz ederek konuşmasını tamamladı.

Soru-cevap bölümüyle devam eden söyleşiyi makine öğrenimi ve biyoenformatikle ilgilenenler için ipuçları vererek bitiren Hajar Saihi, Queen Mary Üniversitesi Biyoloji bölümünden mezun olduktan sonra biyoenformatik alanında yüksek lisansını tamamladı. Aynı üniversitede doktorasına devam ediyor.

Diğer Etkinlikler

Meksika'nın başkenti Mexico City'de Yunus Emre Enstitüsü (YEE) koordinesinde "Türkiye-Meksika Medya...

Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da, Yunus Emre Enstitüsü tarafından Türk ve Sırp gazetecilerin bir...

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) ile Priştine Yunus Emre Enstitüsü (YEE) iş birliğinde Kosova’nın başkenti...

Yunus Emre Enstitüsü, Cumhuriyet’in kuruluşunun 100. yılında dünyanın dört bir yanında Türkçeye gösterilen yoğun...