“Global Somali Diaspora” İstanbul’da Buluşuyor

Yazıcı-dostu sürüm

2014 yılında ilk uluslararası toplantısını İstanbul’da yapan Global Somali Diaspora (GSD), Kigali (2015) ve Mogadişu’nun (2016) ardından bu yıl üçüncü toplantısını Yunus Emre Enstitüsünün desteği ile İstanbul’da düzenliyor.

Diasporada yaşayan yaklaşık üç milyon Somalilinin birbirleri ile irtibatını artırmak, ortak problemlerini çözmek amacıyla güçlerini birleştirmek, çeşitli imkânlar yaratmak ve anavatanlarına katkı sağlanması amacıyla kurulan GSD, 15-16 Haziran 2019 tarihlerinde Pullman Otel’de toplanacak.

Türkiye'nin  küresel insani kalkınma hedefleri kapsamında kamu diplomasisi desteği sağladığı GSD, Somali asıllı İsveç milletvekili Leila Ali ve Somali Başbakan Yardımcısı Mahdi Mohammed Gulaid Khadar başta olmak üzere devlet protokolünden bakanların yanı sıra Somali kökenli bilim adamları ve fikir önderleri gibi birçok önemli ismi bir araya getirecek.

“Nabadoon”: Sanatla meşgul ol…

Etkinlik kapsamında 17 Haziran akşamı Taksim Sanat Galerisi’nde, Somali Kültür Sergisi’nin açılışı gerçekleştirilecek. GSD ve Somali Kültür Derneği tarafından Yunus Emre Enstitüsü iş birliğinde, İstanbul Kültür A.Ş.’nin destekleriyle düzenlenen sergide, Somali’nin kültürü, doğası ve göçebe hayatı çağdaş resim ve antika eserler aracılığıyla sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Yerel dildeki mesajı “Sanatla meşgul ol. Arkadaşlık kur, nefret ve aşırılığa karşı dur.” olan ‘Nabadoon’ isimli sergi, 7 Temmuz 2019 tarihine kadar ziyarete açık olacak.

Dünyanın dört bir yanından üst düzey devlet yöneticileri ve akademisyenlerin yanı sıra fikir önderlerinin misafir edildiği etkinliğin son günü düzenlenecek gezi programında katılımcılar, İstanbul’un tarihi ve kültürel birikimini keşfedecek.