Göbeklitepe, Belgrad’ın Kalbi Kalemegdan’da

Yazıcı-dostu sürüm

2019 Göbeklitepe yılı kapsamında Yunus Emre Enstitüsü tarafından, dünyanın farklı noktalarında Göbeklitepe Konferansları ve Sergileri; şef Ömür Akkor ile “Buğdayın 12 Bin Yıllık Yolculuğu” ana temalı Türk mutfağı tanıtım etkinlikleri ve “Haydi Dışarı! Çocuk Festivali” çerçevesinde Göbeklitepe temalı oyuncakların kullanımı gibi etkinliklerle birlikte “Türkiye Haftası” etkinliği ile de Göbeklitepe dünya kamuoyuna tanıtılıyor. Bu kapsamda 07-10 Ekim 2019 tarihleri arasında Belgrad’da gerçekleştirilecek “Göbeklitepe: İnsan ve Hayat” ana temalı Türkiye Haftası’nda,  Belgrad’ın en önemli turistik noktası olan Kalemegdan, Göbeklitepe Sergisi’ne ev sahipliği yapacak. Keşfinden günümüze tarihsel yolculuğunun sergileneceği programda, Göbeklitepe’nin abidevî yapıtları Sırbistanlıların ilgisine sunulacak.

Anadolu coğrafyasının insan ve hayat yolculuğunu dünyayla paylaşan hafta boyunca, Göbeklitepe Kazı Heyeti Başkanı Celal Uludağ’ın katılımıyla Belgrad Üniversitesinde Göbeklitepe Konferansı; Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi, ödüllü sanatçı Prof. Dr. Sıdıka Sevim ve Dr. Cemalettin Sevin’in Anadolu Medeniyetleri Seramik Sergisi ve atölye çalışması; sanatçı Uğur Işık’ın sıra dışı çello icrası ile “Anadolu Ruhu” konseri ve müzik ustalık sınıfı; Şef Ali Açıkgül’ün katılımıyla dünyanın sayılı mutfakları arasına yer alan Türk mutfağı tanıtım etkinlikleri, mutfak atölyeleri, Türk şerbetleri ve lezzetlerinin ikramı ile Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamında GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan “Dünden Bugüne Fotoğraflarla GAP” fotoğraf sergisi Sırbistanlılarla buluşturulacak.

Dünyanın birçok noktasında faaliyet gösteren Yunus Emre Enstitüsü, Göbeklitepe’yi merkeze alan ve “Göbeklitepe: İnsan ve Hayat” ana temasıyla 2019 yılı boyunca devam edecek etkinlikler kapsamında Sırbistan’ın ardından Gürcistan-Tiflis ve Lübnan-Beyrut’ta ülkemizin zenginliklerini tanıtmaya devam edecek.