“Göbeklitepe” Dünya Turuna Roma ile Devam Etti

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü Göbeklitepe’yi dünyaya tanıtmaya devam ediyor.

Göbeklitepe yılı kapsamında gerçekleştirilen etkinliklere bir yenisi daha eklendi. Roma Yunus Emre Enstitüsü, “Göbeklitepe: İnsanlık Tarihi Yeniden Yazılıyor” isimli programa ev sahipliği yaptı.

Türkiye Cumhuriyeti (T.C.) Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz’un katılımıyla 21 Ekim 2019 tarihinde, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen ve Yıldız Sarayı Vakfı organizasyonunda düzenlenen etkinlikler kapsamında Göbeklitepe’nin farklı yönleriyle tartışıldığı panel gerçekleştirildi.

Moderatörlüğü Yıldız Sarayı Vakfı Başkanı Prof. Dr. Zeynep Karahan Uslu’nun yaptığı panelde konuşmacı olarak Iğdır Üniversitesinden Prof. Dr. Bahattin Çelik, Milano Teknik Üniversitesi “Politecnico”dan Prof. Dr. Guilio Magli ve Göbeklitepe Kazı Koordinatörü, Alman Arkeoloji Enstitüsünden Dr. Lee Clare yer aldı.

Göbeklitepe’nin keşfinden tarihteki önemine ve günümüze yansımalarına varan geniş bir bakış açısıyla tartışıldığı panelin ardından “Zamanın Mirası” fotoğraf sergisi, Roma Yunus Emre Enstitüsü galerisinde davetlilerin ilgisine sunuldu. Türk fotoğraf sanatçısı İzzet Keribar ve İtalyan fotoğraf sanatçısı Francesco Cicconi’nin çekimlerinden oluşan sergi, Göbeklitepe’yi iki farklı bakış açısıyla gözler önüne sererken, sanatseverlere ünlü gitar virtüözü Ahmet Kanneci’nin Türk ve İtalyan ezgilerinden derlediği müzik dinletisi eşlik etti.

12 bin yıllık geçmişiyle tarihin sıfır noktası

Yunus Emre Enstitüsü, 2019 yılının Türkiye’de “Göbeklitepe Yılı” seçilmesi üzerine, insanlık tarihinin en önemli miraslarından olan ve 12 bin yıllık geçmişiyle tarihin sıfır noktası olarak nitelendirilen Şanlıurfa’nın Göbeklitepe Arkeolojik Alanını, dünyanın farklı noktalarında gerçekleştirdiği tanıtım çalışmalarına devam ediyor.

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde de yer alan Göbeklitepe Ören Yeri’nin tanıtımına yönelik bugüne kadar Romanya, Hırvatistan ve Sırbistan’da ‘Göbeklitepe’ ana temalı “Türkiye Haftası” etkinlikleri; Macaristan, Filistin, Karadağ, Lübnan ve İngiltere’de Türk mutfağı tarihi araştırmacısı, ödüllü yemek kitapları yazarı ve şef Ömür Akkor’un katılımıyla “Buğdayın 12 Bin Yıllık Yolculuğu” isimli Türk mutfağı etkinlikleri ile İspanya, Hırvatistan, Güney-Kore, Katar ve Ürdün’de Göbeklitepe temalı ahşap oyuncakların kullanıldığı “Çocuk Festivali” etkinlikleri gerçekleştirildi. Tanıtım çalışmaları kapsamında “Türkiye Haftası” etkinlikleri Gürcistan ve Lübnan’da; “Buğdayın 12 Bin Yıllık Yolculuğu” ise Malezya ve Güney Afrika’da Göbeklitepe ana temasıyla düzenlenmeye devam edecek.