Granada’da Türkçe Flamenko Rüzgârı

Yazıcı-dostu sürüm

Kardeşi Öykü Gürman ile “Evlerinin Önü Boyalı Direk” isimli Kerkük türküsüne getirdiği Flamenko yorumuyla hafızalara kazınan Berk Gürman, İspanya’nın Granada kentinde çok sevilen Türkçe şarkıları Flamenko tarzında seslendirdi. T.C. Madrid Büyükelçiliği ve Madrid Yunus Emre Enstitüsü işbirliğinde düzenlenen etkinlik büyük ilgi gördü.

Flamenko sanatçısı Berk Gürman, İspanya’nın Granada şehrindeki Granada Uluslararası Müzik ve Dans Festivalinde Türkçe ve İspanyolca seslendirdiği eserlerle izleyicilere keyifli bir akşam yaşattı. T.C. Madrid Büyükelçiliği ve Madrid Yunus Emre Enstitüsü işbirliğiyle 12 Temmuz Pazar akşamı şehrin sembolik yapılarından Hospital Real’de gerçekleşen konsere İspanyol müzik severler büyük ilgi gösterdi. 
 

 

TÜRK EZGİLERİYLE FLAMENKO BULUŞTU

Gürman: Müzik bütün insanlık için evrensel bir dile sahip. Flamenko acı, özlem, hüzün, sevinç, sevgi ve umut gibi insanî duyguları en yalın haliyle ifade ediyor.

Flamenko’nun hayatı hissediş ve yaşayış tarzı olduğunu belirten Gürman’a göre bu tarzın izleri Hindistan’dan başlayarak İspanya’ya kadar uzanan geniş bir coğrafyanın müziklerinde mevcut. Ruhuna ait yansımaları Flamenko’da bulduğunu ifade eden sanatçı, Türk müziğinin kendine has motifleriyle süslediği bir müzik anlayışıyla farklı müzik tarzlarındaki Türkçe eserleri Flamenko tarzında yorumladı. Seslendirdiği eserler hakkında izleyicilerle bazı bilgiler paylaşan Gürman, müziğin bütün insanlık için evrensel bir dile sahip olduğunu ve Flamenko’nun acı, özlem, hüzün, sevinç, sevgi ve umut gibi insanî duyguları en yalın haliyle ifade ettiğini vurguladı. Konserde Bülbülüm Altın Kafeste, Gel Bahtımın Kar Beyazı ve Evlerinin Önü Boyalı Direk gibi eserler Türkçe ve İspanyolca eserlerden oluşan aşağıdaki eserler seslendirildi:   

  
Bülbülüm Altın Kafeste, Akşam Mahnısı, Nasıl Geçti Habersiz, Sandalcı, Nankör Kedi, Hani Hani, Uykuda Mısın Sevgili Yarim, Gel Bahtımın Kar Beyazı, Usul Usulca, Ana Gibi, Evlerinin Önü Boyalı Direk Emmoğlu, Para Her Dem Ey Zalim Felek.

GRANADA FEX ULUSLARARASI MÜZİK VE DANS FESTİVALİNDE BİR İLK

Festival yetkililerinden Ana Díaz, T.C. Madrid Büyükelçiliği ve Madrid Yunus Emre Enstitüsü ile gerçekleştirdikleri işbirliğiyle festival kapsamında ilk kez bir Türk sanatçıyı ağırlamaktan dolayı duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Kovid-19 salgını sebebiyle konser alanı dezenfekte edildi, ayrıca güvenlik tedbirleri kapsamında izleyiciler sosyal mesafe kuralına uyarak ve maske takarak konseri takip etti. 

BERK GÜRMAN MÜZİĞİNİ İSPANYA’DA SÜRDÜRÜYOR

Küçük yaşta gitar çalarak başladığı müzik hayatının merkezinde Flamenko bulunan sanatçı 2007 yılında ikiz kardeşi Öykü Gürman’la birlikte seslendirdiği “Evlerinin Önü Boyalı Direk” adlı Kerkük yöresine ait türküyle tanındı. Sanatçı, müzik hayatına İspanya’da devam ediyor.

1951’DEN BU YANA DÜZENLENİYOR 

İspanya’nın ve dünyanın çeşitli ülkelerinin saygın müzisyen ve müzik gruplarına ev sahipliği yapan Granada Uluslararası Müzik ve Dans Festivali, 1951’den beri her yıl Haziran-Temmuz aylarında düzenleniyor. Festival, İspanya’nın en önemli müzik ve dans festivallerinden biri olarak kabul ediliyor.
 

 

Diğer Etkinlikler

Tunus’ta her yıl Tunus Kültür Bakanlığı himayesinde düzenlenen Bab el-Bahr Ramazan Geceleri Festivaline katılan...

Londra Yunus Emre Enstitüsü, 25 Mart 2024 tarihinde St. Mary's Islington'da bir kez daha unutulmaz bir akşam düzenledi...

Bosna Hersek'in Mostar şehrinde bulunan Yunus Emre Enstitüsü (YEE) kültür merkezinde 27 Mart 2024...

İran'da Tahran Yunus Emre Enstitüsü Çocuk Korosu, 14 Mart 2024 tarihinde Nevruz Bayramı dolayısıyla bir konser verdi...