Güney Afrika'da Hoca Ahmet Yesevi Anıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Kazakistan'ın Pretorya Büyükelçiliği iş birliğiyle, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Johannesburg kentinde, vefatının 856. yılında Türk mutasavvıfı Hoca Ahmet Yesevi'yi anma etkinliği düzenledi

Johannesburg Yunus Emre Enstitüsü Türk Kültür Merkezi'nde 3 Mart 2022 tarihinde gerçekleştirilen etkinliğe, Türkiye'nin Pretorya Büyükelçisi Ayşegül Kandaş, Kazakistan, Azerbaycan, Irak, Suudi Arabistan, Umman, Malezya, Pakistan ve Filistin'in Pretorya Büyükelçileri, diplomatlar, Türk Büyükelçilik görevlileri ve Güney Afrikalı Müslüman düşünce kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Etkinlikte Güney Afrika'nın ilk siyahi Cumhurbaşkanı Nelson Mandela'nın torunu Prof. Dr. Ndikela Mandela ile Güney Afrika Uluslararası İlişkiler ve İş Birliği Bakanı Naledi Pandor'un eşi Sherif Pandor da hazır bulundu.

Programda Kazakistan Büyükelçisi Kanat Tumiysh ve T.C. Pretorya Büyükelçisi Ayşegül Kandaş konuşma yaptı. Her iki ülke büyükelçisi Kazakistan ile Güney Afrika Cumhuriyeti ve Kazakistan ile Türkiye arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 30. yılını kutladı.

Kandaş, Türk dünyasının ortak değeri Hoca Ahmet Yesevi’yi ve Enstitünün iki ülke arasında dostane ilişkilere katkı sağladığını ifade ederken, Enstitünün ülkedeki faaliyetlerini de anlattı.  Türki Cumhuriyetlerin büyükelçilikleri olarak ortak kültürün tanıtımının önemsendiğini söyleyen Büyükelçi Kandaş, “Türkiye Cumhuriyeti Pretorya Büyükelçiliği olarak Güney Afrika'da bulunan diğer kardeş büyükelçilikler ile özellikle Azerbaycan ve Kazakistan gibi ülkelerin büyükelçilikleriyle kültürel etkinlikler düzenlemekten memnuniyet duyuyoruz.” dedi.

Prof. Dr. Ndikela Mandela ise yaptığı konuşmada Enstitünün 2019 yılında  “Misafirimiz Ol” programı kapsamında Türkiye’de bulunduğunu söyledi. Türkiye ve Türk kültürünün güzelliklerinden bahseden Dr. Mandela, Yunus Emre Enstitüsüne de teşekkürlerini ifade etti.

HOCA AHMET YESEVİ’NİN ANISINA MAKALE YARIŞMASI

Pretorya ve Johannesburg’daki Güney Afrika Eğitim Bakanlığına bağlı okullar arasından Hoca Ahmet Yesevi’nin 855. Ölüm yıl dönümü anısına makale yarışması Güney Afrika’daki Kazakistan Büyükelçiliği ve Yunus Emre Enstitüsü tarafından gerçekleştirildi.

Hoca Ahmet Yesevi makale yarışmasında dereceye giren Güney Afrikalı öğrencilere törenle ödülleri takdim edildi.

Program sonunda Enstitü adına Büyükelçi Ayşegül Kandaş tarafından Güney Afrika Dışişleri Bakanı Naledi Pandor’un eşi Sherif Pandor’a Enstitü bünyesindeki Güney Afrikalı ve Geleneksel Türk El Sanatları kursiyerlerinin yaptığı çalışma takdim edildi.

Johannesburg Yunus Emre Enstitüsü Türk Kültür Merkezi Koordinatörü Abdülaziz Yiğit, yaptığı açıklamada, etkinliğin Türk dünyasının ortak değeri Hoca Ahmet Yesevî hakkında Güney Afrika'da farkındalık yaratmak için düzenlendiğini belirtti.

Etkinliğin ardından katılımcılara Türk, Kazak ve Güney Afrika mutfağından lezzetler ikram edildi.

ANADOLU’NUN MANEVİ İKLİMİ ONUNLA YEŞERMİŞTİ

Anadolu’da tasavvufun yeşermesinde çok önemli bir yeri olan Türk mutasavvıfı ve İslam alimi Hoca Ahmet Yesevi, 11. Ve 12. yüzyılda Anadolu’nun manevi iklimini inşa eden çoğu alimin de hocasıydı.

Türklerin manevi hayatına asırlarca hükmeden, Türk halk sufilik geleneğinin kurucusu olan Hoca Ahmet Yesevi, Arslan Baba’nın öğrencisiydi. "Pir-i Türkistan" ve “Hazreti Türkistan” lakaplarına sahip olan Hoca Ahmet Yesevi Türk diliyle yazdığı hikmetleriyle Türk dilininkültürünün gelişmesine, zenginleşmesine çok önemli katkılarda bulunmuştu. "Divan-i Hikmet" adıyla yüzyıllar sonra derlenecek olan "Hikmetleri" aracılığıyla Türklerin İslam dinini benimsemesini kolaylaştırmıştı. "Fakrnâme", "Risâle der Âdâb-ı" ve "Risâle" der "Makâmât-ı Erba"  Hoca Ahmet Yesevi’nin eserleri arasındadır.

 

Diğer Etkinlikler

Yunus Emre Enstitüsü, küresel düzeyde Türk kültürünü, sanatını ve dilini tanıtmak ve bu alanlardaki uluslararası...

Türkiye'nin Dakar Büyükelçiliği, Yunus Emre Enstitüsü iş birliğinde Senegal'de iftar programı düzenledi....

Türk kültürünün önemli ve renkli bayramlarından biri olan Nevruz, bu yıl da dünyanın dört bir coğrafyasında olduğu gibi...

Lefkoşa'daki Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından hazırlanan "Bizden İçeri Kıbrıs" belgeselinin...