Haydi Çocuklar, Dışarı!

Yazıcı-dostu sürüm

Birbirinden eğlenceli atölye çalışmaları ve geleneksel sokak oyunlarıyla Çocuk Festivalinin ilki 13-14 Nisan tarihlerinde Zagreb’de gerçekleştirildi.

Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’de bulunan Jarun Parkı’nda 2 gün boyunca süren festivalde, çocuklar eğlenceli atölye çalışmalarının yanı sıra topaç çevirme, kaşık bebek yapımı, misket oynama gibi geçmişten günümüze gelen ve adeta birer kültürel miras niteliğinde olan oyunları oynayarak keyifli saatler geçirirken aynı zamanda Türk kültürünü de yakından tanıma fırsatı buldular.

Türk oyuncakları ve oyuncakçılığını ziyaretçilere tanıtmanın yanı sıra oyuncağın kültürlerarası uyum ve etkileşim sürecindeki önemini vurgulamak amacıyla açılan Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Oyuncak Müzesi koleksiyonundan oluşan oyuncak sergisinde geleneksel oyuncaklarla birlikte Türkiye üretimi sanayi tipi oyuncaklara yer verildi.

Festival kapsamında sergilenen Ankara Üniversitesi Çocuk Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (ÇOKAUM) bavul müzesi ise çocuklar ile birlikte ebeveynlerinin de oldukça ilgisini çekti. Oyuncakları dokunarak inceleme fırsatı bulan ziyaretçiler, çocukluk anılarını yetkililerle paylaşırken Türk ve Hırvat kültüründe yer alan benzerlikleri keşfetme şansı da yakaladılar.

Enstitümüz tarafından Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı ile ÇOKAUM’un katkılarıyla gerçekleştirilen festival programının sonraki durağı, Amman oldu.

20-21 Nisan 2019 tarihlerinde ise Ürdün’ün başkenti Amman’da Al Ahli Club ve Ürdün Türk Dostluk Derneğinin destekleriyle gerçekleştirilen etkinlikte 6-15 yaş aralığında bulunan çocuklar birbirinden eğlenceli oyunlar oynadı. Topaç çevirme, maske boyama, uçurtma yapımı, kaşık bebek yapımı, çanta baskısı, rüzgârgülü yapımı ve daha pek çok oyunu usta öğreticilerin yardımıyla öğrenen çocuklar, kendi yaptıkları oyuncaklarla oynamanın keyfini yaşadılar.

Festival kapsamında sergilenen Ankara Üniversitesi Çocuk Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin oyuncakları ise çocuklar ile birlikte ebeveynlerinin de oldukça ilgisini çekti.