"Huzur Sokağı" Boşnakça Versiyonuyla Saraybosna'da Tanıtıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Yazar Şule Yüksel Şenler'in Boşnakçaya tercüme edilen  "Huzur Sokağı" isimli kitabı, Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu'nun da teşrifleriyle tanıtıldı.

Tanıtım Programı, 22 Ekim 2015 tarihinde Saraybosna Yunus Emre Enstitüsünün de katkılarıyla Türkiye Cumhuriyeti Saraybosna Büyükelçiliğinde gerçekleştirildi.

Çok sayıda davetlinin katılımı ile gerçekleşen programda Kültür ve Turizm Bakanı Topçu kısa bir konuşma yaptı. "Hayatı boyunca milletine bağımsız bir devlet bırakmak için mücadele eden Aliya İzzetbegoviç'i vefatının 12. yılında rahmetle anıyorum” sözleriyle konuşmasına başlayan Topçu, İzzetbegoviç'in arkasında bıraktığı eserleriyle tüm Müslümanlar için "kahraman, bilge kral ve değerli bir fikir adamı" olduğunu söyledi.

“İzzetbegoviç, Avrupa'nın tam orta yerinde, Müslüman bir ülkeye tahammül edilemediğini haykırırken, Osmanlı'nın hoşgörü medeniyetinden örnekler göstererek, Batı Medeniyetine de tarihi cevaplar veriyordu. Aliya, Bosna'nın küçük bir lokma gibi görüldüğünü ama aslında hedefin İstanbul olduğunu her fırsatta dile getiriyordu"  şeklinde sözlerine devam eden Bakan Topçu, Saraybosna ile İstanbul'un sadece kardeş değil, aynı zamanda kaderdaş olduğunu, Bosna'da yanan ateşin Anadolu'da da hissedildiğini ifade etti. Bununla beraber kardeşin kardeşe yardım eli uzattığını belki uzanan yardım ellerinin küçük kaldığını ama kocaman yüreklerin, arşa yükselen büyük duaları sayesinde Bosna'da hakkın yerini bulduğunu vurguladı.

TEDA Projesi kapsamında 54 Türk yazara ait 79 eserin Türkçeden Boşnakçaya tercüme edildiğini aktaran Topçu,  bugün de son dönem Türk edebiyatının önemli eserlerinden biri olan Huzur Sokağı isimli eserin Boşnakçaya tercümesi dolayısıyla bir araya geldiklerini kaydetti.

"Huzur Sokağı"nın artık klasik bir roman olduğunu söyleyen Topçu, "Yıllardır on binlerce genç tarafından okunup satış rekorları kırmış, gençlerin hayata bakışını değiştirmiş bir kitaptır. Huzur Sokağı zamana karşı duran klasik bir eserdir. Eser, ilk basıldığı dönemde etkili olduğu gibi bu dönemde de çok etkili" diye konuştu.

"Bosna Hersek ile ilgili çok yazılar yazdım"

Yazar Şule Yüksel Şenler, böylesine anlamlı bir günü hazırlayanlara teşekkür ederek, "Huzur Sokağı" isimli romanının yarım yüzyıla yakın bir süredir okunmasından ve bugün dahi okurlar tarafından ilgi gösterilmesinden dolayı onur duyduğunu kaydetti.

Bosna Hersek'i her zaman ziyaret etmek istediğini aktaran Şenler, savaş zamanında Bosna Hersek ile ilgili birçok yazı kaleme aldığını belirterek, "Allah bir daha o günleri yaşatmasın. Savaşta şehit olanlara Allah'tan rahmet, yakınlarına ise başsağlığı diliyorum" dedi.

Emine Erdoğan'ın mesajı okundu

Programda, Saraybosna Büyükelçisi Cihad Erginay da kısa bir teşekkür konuşması yaptı. Erginay konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın gönderdiği mesajı katılımcılarla paylaştı.

"Huzur Sokağı" isimli eserin Saraybosna'da tanıtılmasından mutluluk duyduğunu ifade eden Emine Erdoğan, mesajında şunları kaydetti:

"Şule Yüksel Şenler, çok kıymetli bir mücadele ve kültür insanıdır. Bir dönemin toplumsal hayatına ayna tutan Huzur Sokağı, geniş kitlelere romanın, edebiyatın imkânlarını göstermiştir. Pek çok anlamda öncü bir rol üstlenmiştir. Şule Yüksel Şenler Hanımefendi de tıpkı eseri gibi yarım asırlık bir mücadelenin öncüsüdür. Yeni nesillerin bu değerli eseri tanıması kültürümüz ve geleceğimiz adına büyük bir kazanımdır. Eserin, sınırlarımızı aşarak farklı dillere çevrilmesi ülkemiz adına da haklı bir gururdur. Türkiye'deki yerleşik kalıpların sorgulanmasına vesile olan Huzur Sokağı romanına ve Şule Yüksel Şenler'e mücadelesi için minnettarız."

Program verilen resepsiyonun ardından sona erdi.