“Huzur'suz Bir Entelektüel”

Yazıcı-dostu sürüm

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Rektörü Prof. Dr. Handan İnci, "Türk Edebiyatı Yaz Okulu” katılımcıları ile bir araya geldi.

"Huzur'suz Bir Entelektüel: Ahmet Hamdi Tanpınar" konulu ders veren İnci, MSGSÜ'de gerçekleştirilen etkinlikte Tanpınar'ın hayatını ve edebi kişiliğini anlattı.

Tanpınar'ın bir ciltte toplanmış 8 hikâyesi olduğunu hatırlatan İnci, "Tanpınar'ın 'Abdullah Efendi'nin Rüyaları' öyküsü gerçeküstücü bir bakışla kurulmuştur ve 1930'lu yıllar için çok erken bir şekilde edebiyatımıza farklı bir tarz getirmiştir." değerlendirmesini yaptı.

Tanpınar'ın "Benim bütün kitaplarımın içinde yöntem olarak müzik vardır." sözünü de aktaran ve Türk edebiyatında resimle Tanpınar kadar ilgili bir başka yazar olmadığını da ifade eden İnci, "Resmi, edebiyatının işlevsel bir şekilde kullandığı bir unsur haline getirmiştir. Manzarayı anlatmak onun için çok önemlidir." şeklinde konuştu.

Tanpınar'ın hep bir arayışta olduğuna işaret eden İnci, "Tanpınar arayan ve kurcalayan bir yazardır. Öğretici değildir, daha çok soru sordurur ve farkına vardırır." dedi.

Prof. Dr. Handan İnci, dersin ardından öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirerek onlara üniversiteyi gezdirdi.