İstiklâl Marşı’nın Kabulünün 101. Yılı Tüm Dünyada Kutlandı

Yazıcı-dostu sürüm

Türkiye’nin bağımsızlığının en önemli sembollerinden biri olan İstiklâl Marşı’nın kabulünün yıl dönümü tüm dünyada kutlandı. Yunus Emre Enstitüsünün dünya genelindeki merkezlerinde İstiklâl Marşı’nı kabulünün 101. yıl dönümünü kutlamak ve İstiklâl Marşı’nın yazarı Mehmet Âkif Ersoy'u anmak için bir dizi etkinlik düzenlendi.

BOSNA HERSEK'TE "MİLLETİN SESİ MEHMET ÂKİF ERSOY VE İSTİKLÂL MARŞI" ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da, "Milletin sesi Mehmet Âkif Ersoy ve İstiklâl Marşı" paneli düzenlendi.

Saraybosna Eğitim Geliştirme Vakfına (SEDEF) ait Uluslararası Saraybosna Üniversitesi'nde (IUS), Yunus Emre Enstitüsü ve Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçiliğinin katkılarıyla düzenlenen programa, Türkiye'nin Bosna Hersek Büyükelçisi Sadık Babür Girgin, Eğitim Müşaviri Faruk Berat Akçeşme, IUS Rektörü Ahmet Yıldırım, Türk kurumlarının temsilcileri, Türk ve Bosnalı akademisyenler ve Bosna'nın farklı şehirlerinden Türkoloji öğrencileri katıldı.

12 Mart'ın, İstiklâl Marşı'nın TBMM'de oyçokluğu ile kabul edildiği tarih olduğunu hatırlatan Akçeşme, "Bugün gün boyu sürecek panellerde Türkiye'den ve Bosna Hersek'ten, Mehmet Âkif Ersoy konusunda akademik çalışmalar yapan, alanında yetkin hocalarımız bizlerle beraber." dedi.

Panel kapsamında, Bosnalı ve Türk öğrencilerin katılımıyla İstiklâl Marşı'nı güzel okuma yarışması da yapıldı.

Katılımcılar arasında yer alan Şarkiyat Enstitüsü'nden Dr. Amina Siljak Jesenkovic ise "Mehmet Âkif Ersoy'un eserlerinde kaydettiği toplumsal sorunlar, İslam dünyasının ve Müslümanların genel sorunlarını göstermektedir." ifadesini kullandı.

Jesenkovic, Ersoy'un eserlerinde aile içi şiddet sorununa, İslam'ın ve İslam dünyasında kadın haklarının yanlış yorumlanmasına dikkat çektiğinin altını çizdi.

DAKAR YUNUS EMRE ENSTİTÜSÜNDE İSTİKLÂL MARŞI'NIN KABULÜNÜN 101. YILI KUTLANDI

Dakar Yunus Emre Enstitüsünde, İstiklâl Marşı'nın kabulünün 101. yılı ve Mehmet Âkif Ersoy'u Anma Günü dolayısıyla program düzenlendi.

Programa Türkiye'nin Dakar Büyükelçisi Ahmet Kavas, Dakar Büyükelçiliği Askeri Ataşesi Albay Levent Sabahattin Güldağı, Türk kurum temsilcileri ve davetliler katıldı.

Anma programı, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklâl Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Askeri Ataşe Güldağı, Mehmet Âkif Ersoy'un hayatına ilişkin yaptığı sunumda İstiklâl Marşı'nın yazılma öyküsünü anlattı.

Türkiye'nin Dakar Büyükelçisi Kavas da İstiklâl Marşı'nın önemine ilişkin kısa bir konuşma yaptı.

Program verilen kokteylin ardından sona erdi.

MALEZYA'DA MEHMET ÂKİF ERSOY'U ANMA PROGRAMI DÜZENLEDİ

Yunus Emre Enstitüsü, Malezya'da 12 Mart İstiklâl Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Âkif Ersoy'u Anma Programı düzenledi. Anma programı, başkent Kuala Lumpur'daki Yunus Emre Enstitüsü binasında açılış konuşmasıyla başladı.

Programa katılan Türkiye'nin Kuala Lumpur Büyükelçisi Merve Safa Kavakcı, İstiklâl Marşı'nı birer kıta şeklinde ezberleyip sahnede okuyan çocuklara hediyelerini verdi.

Kavakcı, "Kuala Lumpur'daki büyükelçilik ailemiz ve vatandaşlarımızla beraber, Mehmet Âkif Ersoy'un İstiklal Marşı'nın yazılışı, marşın kabulü ve Çanakkale Zaferi'mizi bir arada kutladık. Bu vatanı bizlere emanet eden şehitlerimize minnetlerimizi bir kez daha yolladık." ifadelerini kullandı.

KKTC'DE "ÇANAKKALE'DEN İSTİKLÂL MARŞI'NA KUTLAMA VE ŞEHİTLERİ ANMA PROGRAMI"

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) "Çanakkale’den İstiklâl Marşı’na Kutlama ve Şehitleri Anma Programı" düzenlendi.

Lefkoşa Yunus Emre Enstitüsü tarafından düzenlenen etkinliğe, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Lefkoşa Büyükelçiliği Askeri Ataşesi Kurmay Yarbay Doğu Aydın ve askeri erkan ile çok sayıda davetli katıldı.

Yunus Emre Enstitüsü’de gerçekleştirilen etkinlik, KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı Bandosu'nun İstiklâl Marşı'nın ardından Çanakkale türkülerini icrası ile başlarken konferans salonundaki panelle devam etti.

Moderatörlüğünü Lefke Avrupa Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Karakartal'ın üstlendiği panel, Lefke Avrupa Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Saadettin Yıldız ve Girne Amerikan Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ulvi Keser'in Çanakkale ve İstiklâl Marşı ve Kıbrıs’ta Çanakkale esirleri konularında yaptıkları söyleşilerle sürdü.

Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Başçeri, panelin ardından konuşmacılara plaket takdim etti. 

Etkinlik, Prof. Dr. Ulvi Keser'in arşivinde bulunan "Kıbrıs'ta Çanakkale Esirleri" temalı fotoğraf sergisinin gezilmesiyle sona erdi.

İSTİKLÂL MARŞI'NIN YAZILMA SÜRECİNİ CANLANDIRDILAR

Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Ahmet Sadık Doğan, burada yaptığı konuşmada, "Çanakkale Zaferi'nin en büyük sonucu Türkiye Cumhuriyeti'dir ve Türk milletinin varlığıdır. Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti, yaşasın Türk milleti. Çanakkale Deniz Zaferi, milletimizin istiklâl ve istikbalinin simgesi, ülkemizin egemenliğine ve bağımsızlığına göz dikenlerin geçit vermeyeceğinin kanıtı, istiklâl mücadelemizin ve zaferimizin temelidir." diye konuştu.

Çanakkale Zaferi'nin her bir Türk için gurur ve şeref numunesi olduğunu vurgulayan Azerbaycan'ın Bişkek Büyükelçisi Latif Gandilov da Azerbaycan şairinin yazdığı şiirin dizelerinden bahsederken gözyaşlarını tutamadı.

Türkiye Bişkek Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Harun Karcı, "Çanakkale Zaferi'ni bilmeyenler bu savaşın nerede, hangi şartlarda, hangi fedakarlıklarla yapıldığını anlamayanlar, bugün yaşadıklarımızı ve yapabileceklerimizi de anlayamazlar. Çanakkale'de verilen mücadeleyi idrak edemeyenlere ülkemizin havası da suyu da ekmeği de helal olmaz." ifadesini kullandı.

Kırgız-Türk Anadolu Lisesi öğrencileri İstiklâl Marşı'nın yazılma sürecini skeç olarak canlandırırken, "Çanakkale İçinde" türküsü eşliğinde Çanakkale Şehitleri'ne atfedilen oratoryo ilgi ile izlendi.

Programda, İstiklâl Marşı Özel Sayısı Gazete Tasarımı Yarışması'nda tüm ödüllerin sahibi olan Bişkek Türk Okulu 2/B sınıfı öğrencilerine ödülleri takdim edildi.

BİR BAĞIMSIZLIK ÖYKÜSÜ

İstiklâl Savaşı sırasında milli marş yazılması için Büyük Millet Meclisince bir yarışma açılmasına karar verilmişti. Bu yarışma, Millî Eğitim Bakanlığınca 25 Ekim 1920'de Hakimiyet-i Milliye gazetesinde 500 lira ödül verileceği belirtilerek ilan edilmişti.

Milli marş yarışmasının ilanından sonra 23 Aralık 1920'ye kadar gönderilen 724 eserden hiçbiri milli heyecanı yansıtmakta yeterli bulunmamıştı. Yarışma ve ödül olması fikrinden hoşlanmayan Mehmet Âkif, müsabakaya katılmamıştı.

Ödül olduğu için yarışmaya katılmayan Âkif , ödül almayacağı konusunda ikna edilince o günlerde yalnız oturduğu Tacettin Dergahı'nda, herkesin sabırsızlıkla beklediği şiiri 10 gün içinde tamamlamıştı. İstiklâl Marşı, 17 Şubat 1921'de Sebilürreşad dergisinin ilk sayfasında "Kahraman Ordumuza" ithafıyla yayımlanmıştı.

1 Mart 1921'de tarihi günlerinden birini yaşayan Meclis, Gazi Mustafa Kemal Atatürkbaşkanlığında toplanmıştı. Genel Kuruldaki görüşmelerde İstiklâl Marşı şiiri, elemeleri geçen son 6 şiirle Meclis'in seçimine sunulmuştu.

İstiklâl Marşı, ilk kez dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver tarafından Meclis kürsüsünden okunmuştu. "Korkma sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak" dizesi milletvekillerinden yoğun alkış almıştı. Hamdullah Suphi, her kıtasında alkışlar eşliğinde İstiklâl Marşı'nın 10 kıtasını okumuştu.

Diğer Etkinlikler

Yunus Emre Enstitüsünün (YEE) Brüksel'de 16 Nisan 2024 tarihinde düzenlediği etkinliğe Belçika'nın sanat...

Türkiye'nin tarihi ve doğal güzelliklerini gösteren 40 fotoğrafın yer aldığı "Türkiye Yüzyılı" sergisi, Londra ...

İngiltere'de geleneksel hale gelen "Ramazan Çadırı Projesi" etkinliği kapsamında, başkent Londra'nın ünlü Trafalgar...

Yunus Emre Enstitüsü, küresel düzeyde Türk kültürünü, sanatını ve dilini tanıtmak ve bu alanlardaki uluslararası...