Johannesburg’da Yunus Emre Şiir Sergisi

Yazıcı-dostu sürüm

Johannesburg Yunus Emre Enstitüsünde “Yunus Emre Şiir Sergisi” etkinliği düzenlendi. T.C. Cumhurbaşkanlığı tarafından 2021 yılının “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” olarak ilan edilmesi ve UNESCO’nun Yunus Emre'nin vefatının 700. yıl dönümünü anma ve yıl dönümleri kapsamına alması münasebetiyle 19 Kasım 2021 tarihinde düzenlenen sergide Yunus Emre’nin modern kaligrafi sanatıyla yazılan şiirleri sergilendi.

Enstitüde eğitimlerine devam eden geleneksel Türk el sanatları kursiyerleri tarafından modern kaligrafi sanatı ile İngilizce ve Türkçe yazılan şiirlerinden oluşan, sergide sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Güney Afrikalı kursiyerlerin Türkiye ve Yunus Emre’nin tarihi ve ortak değerlerini de kara kalem sanatıyla resmettiği eserler de sergide yer aldı.

ESERLER İKİ ÜLKE ARASINDAKİ DOSTLUĞU İFADE EDİYOR

Yunus Emre’nin şiirlerinin güzel el yazısı sanatıyla farklı bir görsel ifade bulduğu eserler Güney Afrikalı sanatseverler tarafından büyük ilgiyle karşılandı. Türk ve Güney Afrikalı sanatçıların Türk sanatını, Yunus Emre’nin değerlerini ve şiirlerini yansıttığı ve her iki ülke arasındaki dostluğu ifade eden sanat çalışmaları büyük beğeni topladı.

MANDELA’NIN TORUNLARI DA KATILDI

T.C. Pretorya Büyükelçisi Ayşegül Kandaş serginin açılışında yaptığı konuşmada 2021 Yunus Emre ve Türkçe yılından bahsetti. Serginin açılışına Güney Afrika Cumhuriyeti’nin ilk demokratik Devlet Başkanı Nelson Mandela’nın en büyük torunu Ndileka Mandela ve Nelson Mandela’nın diğer torunu ve aynı zamanda Esvatini Prensesi olan Zamaswazi Dlamini Mandela da katıldı.

Enstitü tarafından Büyükelçi Kandaş’a, Ndileka Mandela ve Prenses Dlamini Mandela’ya Yunus Emre’nin lale motifli şiiri lale motiflerini içeren yazılı şiiri hediye edildi.

Etkinlik kapsamında Yunus Emre Enstitüsünde Türkçe öğrenen kursiyerlerden Güney Afrikalı Mxolisi Carrington Mayisa, Yunus Emre’nin “Bana Seni Gerek Seni” şiirini; Camillo Zimba ise ‘’İlim İlim Bilmektir’’ şiirini Türkçe ve İngilizce seslendirerek katılımcıların beğenisini kazandı.

Yunus Emre Şiir Sergisi iki hafta boyunca Johannesburg Yunus Emre Enstitüsünde sergilendi.

Diğer Etkinlikler

Türkiye'nin tarihi ve doğal güzelliklerini gösteren 40 fotoğrafın yer aldığı "Türkiye Yüzyılı" sergisi, Londra ...

Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de hat, ebru, tezhip, kat'ı ve minyatür sanatlarından eserlerin yer aldığı Türk...

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki Yunus Emre Enstitüsünde (YEE), 27 Mart 2024 tarihinde Bosna...

Çin'in başkenti Pekin'deki Yunus Emre Enstitüsünde Çinli çocukların katıldığı yaratıcı resim atölyesi...