Kadim Sanat Olimpiyatları Yüzyıllar Sonra Tekrar Yapılacak

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsünün katkılarıyla, tarihi yüzyıllar öncesine dayanan ve unutulmaya yüz tutmuş kadim sanat olimpiyatları 2023 yılında yeniden düzenlenmeye başlanacak.

Yunus Emre Enstitüsü, sanat alanında gerçekleştirdiği faaliyetlerinde bir ilke daha imza atarak UNESCO, Birleşmiş Milletler ve Dünya Olymp’Arts Konseyi (WOAC) öncülüğünde yeniden canlandırılması hedeflenen Modern Sanat Olimpiyatları’nın (Olymp’Arts) paydaşları arasında yer aldı.

OLİMPİYATLARIN GERÇEKLEŞTİRİLMESİNE YÖNELİK İLK ADIM ATILDI

Dünya Olymp’Arts Konseyi ve Yunus Emre Enstitüsü arasında 2023 yılında Cenevre’de gerçekleştirilmesi planlanan Modern Sanat Olimpiyatları başta olmak üzere çeşitli kültürel alanlarda iş birliği yapılmasına yönelik protokol imzalandı.

Dijital ortamda gerçekleştirilen protokol imza törenine Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş ve Dünya Olymp’Arts Konseyi Başkanı Rachel Qin katıldı.

SANAT OLİMPİYATININ TARİHTEKİ SÜRECİ

Sanat olimpiyatı, tarihi MÖ 566 yılına dayanan ve Antik Yunan’da başlayan; geleneksel yaz spor olimpiyatlarını takip eden yıl içinde her dört yılda bir tekrarlanan ve zamanla unutulmuş uluslararası alanda gerçekleştirilen bir olimpiyattır.

1990’lı yılların başında Birleşmiş Milletler öncülüğünde, sanat olimpiyatlarının küresel çapta tekrar canlandırılması yoluna gidilmiş ve 1995 yılında UNESCO çatısı altında küresel ölçekte Modern Sanat Olimpiyatları’nın gerçekleştirilmesi gayesiyle aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 65 ülkenin katılımıyla bir tüzük imzalanmıştır.

Kuruluş hazırlıklarının ardından sanat olimpiyatının uluslararası merkez ofisinin Cenevre’de olmasına ve 2021 yılında olimpiyatın gerçekleştirilmesine karar verilmiş fakat dünya genelinde devam eden salgın sebebiyle 2023 yılına ertelenmiştir.

ULUSLARARASI SANATÇILAR BİR ARAYA GELECEK                                                                                                                                    

Çok sayıda ülkenin saygın sanat kurumları ile akademilerinin yer aldığı sanat olimpiyatında sinema, fotoğraf, dans, müzik ve seramik gibi yaklaşık 20 sanat dalında performans sergileyecek uluslararası sanatçılar, 29 Eylül-6 Ekim 2023 tarihleri arasında Cenevre’de bir araya gelecek.

Enstitü Başkanı Prof. Dr. Ateş konuşmalarında “Yunus Emre Enstitüsü olarak yüzyıllarca geçmişe sahip olan bir organizasyonda paydaş olarak yer almaktan memnuniyet duyduk. Modern Sanat Olimpiyatları, Türkiye’de ve yurt dışında uluslararası alanda sanatın yaygınlaştırılması; Türk ve yabancı sanatçıları desteklemeye yönelik paydaşı olduğumuz büyük çaplı projeler arasında önemli bir yere sahip.” değerlendirmelerinde bulundu.

Prof. Dr. Ateş, kültür ve sanatın Yunus Emre Enstitüsünün faaliyet gösterdiği alanların başında geldiğini belirterek, Enstitünün kültür ve sanat faaliyetleri aracılığıyla Türkiye ile diğer ülkeler arasındaki kültürel etkileşimi artırdığının altını çizdi.

 

Diğer Etkinlikler

Türkiye ve Çin sürdürülebilir enerji alanındaki iş birliği projelerini, Çin Ulusal Enerji Yatırım Kuruluşunun (SPIC) ev...

Yunus Emre Enstitüsü, çocuklar ile gençlerin yapay zekâ ve NFT gibi yeni teknolojileri kullanarak sanat eserleri...

Seul Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından Güney Kore 3. Ulusal Türkçe Konuşma Yarışması düzenlendi. Yarışma, Hankuk...

Yunus Emre Enstitüsü iş birliğindeki Global Somali Diasporası (GSD) Zirvesi 14 Ağustos 2021 tarihinde düzenlendi....