Kazakistan’da “Öğrencilerimizin Tuvalinde Türkiye” Sergisi Açıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Kazakistan’ın başkenti Nur-Sultan’da Yunus Emre Enstitüsü tarafından düzenlenen “Öğrencilerimizin Tuvalinde Türkiye” konulu serginin açılış töreni Han Çadır Alışveriş Merkezinde gerçekleştirildi.  Sergide Enstitünün 3 öğrencisi tarafından yapılan 35 yağlı boya çalışması başkentlilerin beğenisine sunuldu.

25 Kasım 2021 tarihinde açılışı gerçekleştirilen sergiye, T.C. Nur-Sultan Büyükelçisi Ufuk Ekici, Kazakistan Milli Meclisi Milletvekilleri Yelnur Beysenbayev, Guldara Nurumova, Zarina Kamasova, Aliya Absametova, Kazakistan Devlet Arşivleri Müdürü Sagila Nurlanova ve Nur-Sultan Yunus Emre Enstitüsü Müdür Vekili Almagül İssina, yabancı diplomatlar ve çok sayıda sanatsever katıldı.

“GENÇLERİMİZ İKİ ÜLKE ARASINDA KÖPRÜ VAZİFESİ ÜSTLENİYOR”

Büyükelçi Ekici, açılış töreninde yaptığı konuşmada, “Yunus Emre Enstitüsü Nur-Sultan’da 10 yıldır faaliyet göstermekte ve Türkçe derslerinin yanı sıra kültürel etkinlikler de düzenlemektedir. Salgın dönemi sebebiyle geçtiğimiz yıl planlanan kültürel etkinliklerimizi iptal etmek durumunda kalmıştık. Ancak uzun süre sonra ilk kez bugün bir kültürel bir etkinlik gerçekleştirme imkânı bulduk.” dedi.

Aynı ülkeye giden farklı insanların farklı izlenimleri edinebileceğini belirten Ekici, “İstanbul’u ziyaret eden bu genç ve yetenekli sanatçılarımız, kendi güzel resimleriyle İstanbul’u farklı açılarından tuvale aktarmıştır.  İki ülke arasındaki kültürel ilişkilerin güçlendirilmesinde, böyle yetenekli gençlerimizin bir nevi köprü vazifesini üstlenmiş olmasından dolayı memnuniyet duyuyoruz. Bu vesileyle, değerli sanatçılarımıza içten teşekkür eder, çalışmalarında başarılar dileriz.” diye konuştu.

“TÜRK DEVLETLERİNİN KÜLTÜREL VE MANEVİ İLİŞKİLERİ GELİŞMELİ”

Kazakistan Milli Meclisi Milletvekili Elnur Beysenbayev ise konuşmasında Türkiye’nin Kazakistan’ın bağımsızlığını ilk tanıyan ülkelerden biri olduğunu belirterek “Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da gerçekleşen Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi'nde Kazakistan Devlet Başkanı tarafından yapılan konuşmada, Türk devletlerinin kültürel ve manevi ilişkilerinin geliştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.” dedi.

Realist tarzdaki resimleri çok beğendiğini söyleyen Beysenbayev, “Bir şehir veya ülke sadece binalardan oluşmuyor. Aslında şehri ve ülkeyi oluşturan insanlardır, insanların uğraştıkları işler ve iç dünyalarıdır. Genç ressamlarımız bu konuyu tuvallerine büyük bir başarıyla aktarmışlar. Bugünkü etkinliğe katılan yetenekli gençlere başarılar dilerim.” sözleriyle sergiye dair izlenimlerini aktardı.

Nur -Sultan Yunus Emre Enstitüsü Müdür Vekili Dr. Almagül İssina, Enstitünün yetenekli gençlere her zaman destek olduğunu ve gelecekte de desteklerinin süreceğini belirterek serginin gerçekleştirilmesinde katkıda bulunan paydaş kurumlara teşekkürlerini iletti.

ÇİN’DE TÜRKÇE VE TÜRK KÜLTÜRÜ İLE TANIŞTI

Açılış töreninde söz alan genç ressam Aliya Sultanova, “2020 yılından bu yana Nur-Sultan Yunus Emre Enstitüsünde Türkçe öğreniyorum.  Enstitü tarafından şahsıma Türkiye'yi temsil eden Türkiye temalı resimlerimi sergilemem için eşsiz bir fırsat sunuldu. Bu benim için bu çok büyük bir deneyim ve tecrübe oldu. Sergide “Atatürk” portreleri, “Yunus Emre” portresi, “İstanbul vapuru”, “Taksim tramvayı”, “Türk çayı”, “Gözleme Yapan Kadınlar”, “Halı Dokuyan Kadın”, “Kapadokya”, “Zeybek”, “Üsküdar Sahili”, “Kız Kulesi”, “Ayasofya” ve kahve kültürü konulu resimlerimin yanı sıra “Semazen” olmak üzere toplam 17 çalışmamla yer almaktayım” dedi.

“Dünya görüşümü insanlarla paylaşmayı çok seviyorum.  Bir ressamın çalışmaları, onun iç dünyasının yansımasıdır, aynasıdır.” diyen Ressam Nelli Ürkenova, Çin’deki üniversite yılları sırasında çok sayıda Türk arkadaşı olduğunu ve bu sayede Türkçe ve Türk kültürünü Çin’de tanımaya başladığını söyledi. Kazakistan’a dönünce Nur -Sultan’daki Yunus Emre Enstitüsüne Türkçe öğrenmek için başvurduğunu belirten Ürkenova, sergide yer alan resimleri hakkında şöyle konuştu:

“Türkiye konulu resim sergisine “Semazen”, “Sessizlik”, “Galata’da Gece Yürüyüşleri”, “Van Kedisi”, “İstanbul her şeyi bulabileceğin bir şehir” vb. 10 çalışmamla katılmış bulunmaktayım. Türkiye, çok sevdiğim ülkelerin ilk sırasında yer alıyor.  Ressam olarak camiler ilgimi çekiyor. Bu nedenle bugünkü sergide resimlerimin büyük çoğunluğunu Türkiye’deki camiler oluşturuyor.”

Türkiye’nin, asırlık kültürü, zengin gelenekleri, lezzetli mutfağı ile büyük bir ülke olduğunu dile getiren Ürkenova, “Sergi ile daha fazla insanın bu ülkenin büyüklüğünü ve zenginliğini hissetmesini istedim. Nur -Sultan Yunus Emre Enstitüsü, Kazakistan ve Türkiye arasında bir kültür köprüsüdür, bize sunduğu bu muhteşem fırsattan dolayı teşekkür ederim” dedi.

“TÜRKİYE POZİTİF DUYGULARLA VE YARDIMSEVER İNSANLARLA DOLU”

Nur -Sultan YEE kursiyerlerinden Aynur Murzahmetova, sergiye 7 yağlı boya çalışmasıyla katıldı. Sergi açılışında Türkiye ile ilgili görüşlerini şu şekilde paylaştı: “Türkiye ruhun aşkıdır. Daha önce bu güzel ülkenin pek çok şehrini gezme fırsatı buldum, ülkenin güzellikleri beni her defasında beni kendine hayran bırakıyordu. Türk kültürü kelimelerle ifade edilemeyecek kadar zengin bir kültür.  Özellikle her köşesinde tarih barındıran antik atmosferini, harika doğasını çok seviyorum.”

Türk kültürüyle ilgili Yunus Emre Enstitüsü sayesinde geniş çapta bilgi sahibi olduğunu kaydeden Murzahmetova, “Türkiye, pozitif duygularla, kibar ve yardımsever insanlarla,  lezzetli yemekler ve ikramlarla dolu bir ülkedir. Sergide “Galata Kulesi”, “Semazen”,  “İstanbul’da Gün Batımı”, “Türk Terlikleri”, “Nazar Boncuğu”, “Türk Çayı” ve “Baklava” isimli çalışmalarımı sundum. Ziyaretçilere az da olsa Türkiye ve Türk kültürü hakkında bilgi vereceğimi ümit ediyorum”. dedi.

Serginin açılış töreninde Nur-Sultan Yunus Emre Enstitüsü kursiyerlerinden Aliya Süleymenova, Nur- Sultanlı ses sanatçıları Hasan Baltaşev ve Abılay Rahımcanov tarafından Türkçe şarkılardan oluşan bir konser verildi.

Konuşmaların ardından kurdele kesilerek sergi ziyarete açıldı. Kurdele kesimi Kazakistan Millî Meclisi Milletvekilleri Aliye Absametova, Elnur Beysenbayev ve genç ressamlar tarafından yapıldı.

35 eserin sunulduğu sergi, 3 gün açık kaldı.

Diğer Etkinlikler

Türkiye'nin tarihi ve doğal güzelliklerini gösteren 40 fotoğrafın yer aldığı "Türkiye Yüzyılı" sergisi, Londra ...

Çin'in başkenti Pekin'deki Yunus Emre Enstitüsünde Çinli çocukların katıldığı yaratıcı resim atölyesi...

Türk ve Çinli sanatçılar, Çin'in başkenti Pekin'de iki ülkenin kültürel motiflerini buluşturan eserlerin yer aldığı...

Fransa'nın başkenti Paris'te 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında 4 Türk kadın ressamın eserlerinin yer aldığı...