Kazakistan’da Türkçe Öğretmenleri için Eğitim Semineri Programı

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Kazakistan’ın Türkistan şehrinde bulunan Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesinin ev sahipliğinde 25-29 Ağustos 2021 tarihleri arasında “Türkçe Öğretimi Eğitici Eğitimi” seminer programı düzenledi.

PROGRAM BOYUNCA ETKİLEŞİMLİ SUNUMLAR

Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi ile yapılan görüşmelerde YEE’den düzenlemesi talep edilen Türkçe programında, eğitmenlerin ihtiyaçlarına cevap verebilecek uygulama ağırlıklı bir eğitim programı gerçekleştirildi. Kazak ve Türk eğitimcilerin katılımıyla etkileşimli gerçekleşen sunumlar, program boyunca devam etti.

Programın açış konuşması Üniversite Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Pusat Pilten ve YEE Türkçe Öğretimi ve Türkoloji Müdürü Prof. Dr. Yavuz Kartallıoğlu tarafından yapıldı. Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektörü Dr. Janar Temirbekova’nın da yakından takip ettiği eğitim programında eğiticilerin seminerde edindikleri bilgileri uygulamaya dönüştürebilecekleri pratik bilgilere yer verildi. Enstitü tarafından hazırlanan Türkçe öğretim materyalleri katılımcılara dağıtıldı.

YEE İLE AHMET YESEVİ TÜRK-KAZAK ÜNİVERSİTESİ İŞ BİRLİĞİ BÜYÜYECEK

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren YEE Türkçe Öğretimi ve Türkoloji Müdürü Prof. Dr. Yavuz Kartallıoğlu, bir hafta sürecek program hakkında genel bir açıklama yaptı. Enstitünün materyalleri ve Türkçe öğretim yöntemleri hakkında bilgi veren  Kartallıoğlu, konuşmasında şu ifadeleri paylaştı:

“Bugün burada her biri alanında uzman, ömrünü Türkçeye adamış pek kıymetli eğiticilerimizle birlikteyiz. Onlarla bir arada olmak, Türkçe üzerine hasbihâl etmek bizleri son derece memnun ediyor.”

YEE ile Üniversite arasındaki iş birliğinin daima devam edeceğini belirten  Kartallıoğlu, “Bu ve benzeri programların, değerli eğitimcilerimizin kariyerlerine ve meslekî gelişimlerine büyük katkı sunacağı inancındayız.” dedi.

“Türkçe Öğretimi Eğitici Eğitimi” seminer programının son gününde, katılımcılar tarafından yapılan atölye çalışmaları sonunda hazırlanan örnek ders sunumlarına yer verildi. Sunumları değerlendiren YEE mensubu misafir öğretim elemanları, en başarılı üç grubu seçerek grup üyelerine Türk Dil Kurumu tarafından yayımlanan başucu eserlerden armağan ettiler.

Programdaki katılımcılara şu konu başlıkları altında uygulamalı seminerler verildi:

Prof. Dr. Yavuz Kratallıoğlu (YEE Türkçe Öğretimi ve Türkoloji Müdürü)

  • Yunus Emre Enstitüsü Tanıtımı: Eğitim Sistemi ve Faaliyetler
  • Türkçenin Grameri
  • Kazaklara Türkçe Öğretiminde Yazım ve Noktalama

Melike Erdem İpek (YEE – Uzman Yardımcısı)

  • Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Drama ve Oyunlaştırma
  • Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Metin Hazırlama ve Uyarlama Süreçleri
  • Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Uygulamalı Dil Bilgisi Öğretimi

Betül Göktaş (YEE – Uzman Yardımcısı)

  • Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Söz Varlığını Geliştirmeye Yönelik Uygulamalar
  • Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Teknoloji Kullanımı
  • Çevrim İçi Ortamlarda Türkçe Öğretimi

Özge Akbaş (YEE – Uzman Yardımcısı)

  • Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Konuşma Becerisinin Geliştirilmesine Yönelik Uygulamalar
  • Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Dinleme Becerisinin Geliştirilmesine Yönelik Uygulamalar
  • Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Ölçme ve Değerlendirme: Soru Hazırlama Yöntemleri

Yunus Cünedioğlu (YEE – Uzman Yardımcısı)

  • Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Kültürel Etkileşim
  • Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Yazma Becerisinin Geliştirilmesine Yönelik Uygulamalar
  • Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Okuma Becerisinin Geliştirilmesine Yönelik Uygulamalar

Programın son günü olan 29 Eylül 2021 Pazar günü, Doç. Dr. Pilten ile Prof. Dr. Kartallıoğlu’nun yaptığı kapanış konuşmalarının ardından ders anlatımına yönelik düzenlenen yarışmada dereceye giren gruplara hediyeleri takdim edildi. Yunus Emre Enstitüsü uzmanları tarafından katılımcılara belgeleri verildikten sonra  toplu fotoğraf çekimi ile program sona erdi.