Keşfinden Günümüze Göbeklitepe, Gürcistan’da

Yazıcı-dostu sürüm

2019 yılında “Göbeklitepe: İnsan ve Hayat” ana teması ile düzenlenen Türkiye Haftası’nın dördüncü durağı, Gürcistan’ın başkenti Tiflis oldu.

Yunus Emre Enstitüsü tarafından, dünyanın bilinen en eski tapınağı olan ve tarihin sıfır noktası kabul edilen Göbeklitepe’yi merkeze alan Türkiye Haftası kapsamında, 6-9 Kasım 2019 tarihleri arasında çeşitlik etkinlikler düzenlendi.

Göbeklitepe Konferansı ve Sergisi

Şanlıurfa Müze Müdürü ve Göbeklitepe Kazı Heyeti Başkanı Celal Uludağ, Gürcistan Millî Müzesinde gerçekleştirilen “Tarihin Sıfır Noktası: Göbeklitepe" Konferansı'nda, insanlık tarihine ışık tutacak bilgi ve görselleri katılımcılarla paylaştı.

Konferansın ardından açılışı yapılan sergide, Göbeklitepe’nin keşfinden günümüze tarihsel yolculuğu Tiflis halkının ilgisine sunuldu.

Çellist Uğur Işık ile Müzik Ustalık Sınıfı

Türkiye Haftası’nın ikinci gününde Türk müziğinin usta isimlerinden Çellist Uğur Işık, Gürcistan’da müzik eğitimi alan 12 öğrenciyle bir araya geldi. Gürcistan Devlet Konservatuarında gerçekleştirilen Müzik Ustalık Sınıfı’nda katılımcılar, Uğur Işık yönetiminde Türk ezgilerini çalma fırsatı buldu.

Dünden Bugüne GAP

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Bölge Kalkınma İdaresi tarafından hazırlanan “Dünden Bugüne Fotoğraflarla GAP” isimli sergi ile ikinci gün etkinlikleri son buldu. Tiflis Devlet Üniversitesinde gerçekleştirilen sergide, iki ülkenin tarihî ve kültürel yakınlığına dikkat çekildi. Güneydoğu Anadolu bölgesindeki şehirlerden fotoğraf kareleri sunan sergi, üniversitede iki hafta boyunca ziyarete açık kalacak.

Geleneksel Türk Lezzetleri

Türkiye Haftası’nın üçüncü gününde kadim medeniyetlere ev sahipliği yapan Anadolu’nun geleneksel Türk mutfağı, Tiflis Devlet Üniversitesi öğrencilerine tanıtıldı. Türk şefler Şehmus Acar ve Ecem Şencan’ın hazırladığı ikramlarla, Türk mutfağının zenginliği ve gastronomi kültürü katılımcılarını beğenisine sunuldu.

Anadolu Ruhu

Türkiye Haftası’nın üçüncü günü Çellist Uğur Işık yönetimindeki “Anadolu Ruhu” konseri sahnelendi. Sanatçıya sahnede Ferruh Avni Yarkın, Mustafa Doğan Dikmen ve Umut Sel eşlik etti. Gürcistan Devlet Konservatuarında gerçekleşen konserde Anadolu’nun farklı bölgelerinden seslendirilen ezgiler, müzikseverlerden büyük ilgi gördü.

Türk Mutfağı Atölyesi

Tiflis’te düzenlenen Türkiye Haftası, Şef Şehmus Acar ve Ecem Şencan yönetiminde Tashre Restoran’da gerçekleştirilen Türk Mutfağı Atölyesi ile son buldu. Etkinliğe Gürcistanlı şefler, gastronomi öğrencileri ve mutfak bloggerlerinden oluşan 21 kişilik bir grup katıldı. Geleneksel lezzetlerden Hünkâr Beğendi, peynir tatlısı ve reyhan şerbetinin yapılışını püf noktaları ile birlikte tecrübe etme fırsatı bulan katılımcılara, hazırlanan lezzetler atölye sonunda ikram edildi.  Yerel basının da büyük ilgi gösterdiği program, Gürcistan İMEDİ TV'nin canlı yayınına da konuk oldu.