Kudüs’te Evliya Çelebi’nin “Kudüs Seyahatnamesi” Kitabı Tanıtıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Kudüs Yunus Emre Enstitüsünün destekleriyle, Evliya Çelebi’nin “Kudüs Seyahatnamesi” adlı eseri, kaleme alındıktan 350 yıl sonra Arapçaya kazandırıldı.

Evliya Çelebi’nin 1672 yılında yazdığı Kudüs Seyahatnamesi, Filistinli gazeteci, yazar ve yayıncı Halil el-Aseli tarafından ve Kudüs Yunus Emre Enstitüsünün desteğiyle ilk kez Arap kitapseverlerle buluşturuldu.

Enstitünün ev sahipliğinde Arapçaya tercüme edilen Kudüs Seyahatnamesi eserinin tanıtımının yapıldığı 22 Aralık 2022 tarihindeki etkinliğe, T.C. Kudüs Başkonsolosu Büyükelçi Ahmet Rıza Demirer, Mescid-i Aksa İmam Hatibi Şeyh İkrime Sabri, yayıncı Halil el-Aseli, Kudüs Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Reha Ermumcu ile Türk ve Kudüslü davetliler katıldı.

Etkinliğin açış konuşmasını yapan Ermumcu, 51 yıl boyunca dünyanın birçok yerini gezen Evliya Çelebi’nin seyahat tutkusu, gezdiği beldeler ve tüm bunları kaleme aldığı 10 ciltlik seyahatnamesi hakkında bilgiler paylaştı.

“EVLİYA ÇELEBİ’NİN KALEME ALDIĞI BİLGİLER BUGÜN BİLE İNSANLARA YOL GÖSTERİYOR”

Ermumcu, “Yunus Emre Enstitüsü olarak, Evliya Çelebi gibi dünyaca meşhur bir seyyahın Kudüs Seyahatnamesi’nin 350 yıl sonra Arapçaya tercüme edilmesinden memnuniyet duyuyoruz.” ifadesini kullanarak, 17. yüzyıl gezgini Evliya Çelebi’nin Kudüs’e dair yazdığı bilgilerin bugün bile insanlara yol gösterdiğini vurguladı.

Kitabın basımını gerçekleştiren Kudüs merkezli Bab el-Amud Yayınevinin Müdürü Filistinli yayıncı Aseli de Enstitüye atıfta bulunarak, kitabın tanıtımının bu Osmanlı binasında yapılmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Diğer Etkinlikler

Yunus Emre Enstitüsü ve Turkuvaz Medya Grubu bünyesinde bulunan Lacivert Dergi iş birliğinde dünyanın farklı...

Toronto Yunus Emre Enstitüsü tarafından Mehmet Akif Ersoy’u Anma Haftası kapsamında “Mehmet Akif, Şiir, Hafıza ve...

Bakü Yunus Emre Enstitüsünün girişimleriyle ve destekleriyle, Azerbaycan Millî İlimler Akademisi (AMİA) bünyesinde “...

İran’ın başkenti Tahran’da, Mevlâna Celaleddin-i Rumi’nin vefatının 750. yılı ve 2023 Mevlâna Yılı dolayısıyla Şebiarus...