Londra Yunus Emre Enstitüsü 10. Yılını Kutluyor

Yazıcı-dostu sürüm

Londra Yunus Emre Enstitüsü 10 yılı geride bıraktı. Türkçe öğretiminin yanında, birçok sanatsal ve kültürel etkinlik düzenleyen Enstitü, Türk dilini ve kültürünü İngiltere’de tanıtmak için var gücüyle çalışıyor.

Londra Yunus Emre Enstitüsü, bu yıl 10. yaşına girdi.  9 Kasım 2010 tarihinde kurulan Londra Yunus Emre Enstitüsü, hem örgün hem de çevrim içi Türkçe öğretimini başarı ile devam ettiriyor. Türk dili öğretimi yanında kültür sanat faaliyetleriyle Türk kültürünü İngiltere’de tanıtan Enstitü, birbirinden renkli etkinlikler düzenliyor.

ÖRGÜN VE ÇEVRİM İÇİ TÜRKÇE ÖĞRETİMİ

Londra Yunus Emre Enstitüsü 18 Haziran 2019'de düzenlediği bir sertifika töreniyle 2018-2019 eğitim yılını başarıyla tamamlayan öğrencilere sertifikalarını takdim etti.

Bu zamana kadar 2 binin üzerinde öğrenciye Türkçe öğreten Londra Yunus Emre Enstitüsü Türkçe öğretimi faaliyetlerine hem fiziki hem de dijital ortamda devam ediyor. Türkçe Öğretim Portalı ile bine yakın öğrenci Türkçe öğrenirken, salgın sırasında Londra Yunus Emre Enstitüsü kapsamında açılan çevrim içi Türkçe kurslarına kaydolan 2 yüze yakın öğrenci eğitimine devam ediyor.

KAPSAMLI EĞİTİM ÖĞRETİM İMKÂNLARI

Londra’nın merkezi bölgelerinden Fitzrovia’da bulunan Enstitü, Londra’nın en önemli kültürel merkezlerinden British Museum, British Library ve üniversitelere yakın bir konumda yer alıyor. Londra Yunus Emre Enstitüsü, sadece düzenlediği etkinliklerle değil aynı zamanda eğitim için sunduğu imkânlarla da dikkatleri çekiyor. Fiztrovia’daki merkezinde 5 Türkçe sınıfı, 1 sergi salonu, 1 konferans salonu bulunan Enstitü, 10 binin üzerinde kitaba sahip kütüphanesiyle okurlara ve araştırmacılara hizmet veriyor.

KÜLTÜR SANAT FAALİYETLERİ İLE DOSTLUK BAĞLARI GÜÇLENDİRİLİYOR

Çanakkale Savaşı’na katılan askerleri ve aralarında oluşan dostluğu anmak üzere,  Yunus Emre Enstitüsü tarafından T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde 5 Nisan 2018 tarihinde İngiliz Kraliyet Filarmoni Orkestrası ile birlikte Türk ve Amerikalı solistler tarafından Londra Cadogan Hall’de bir konser verilmişti. 

Londra Yunus Emre Enstitüsü, kültür sanat faaliyetleriyle Türk kültürünü tanıtırken, kültürler arasında dostluk ve sevgi köprüleri kuruyor. Bu zaman kadar 76 farklı mekânda 545'ten fazla kültür sanat faaliyeti düzenleyen Enstitü, 143 kurs, 80 atölye, 40 sergi, 153 söyleşi, 63 konser, 86 film gösterimi, 47 iş birliği ve ortaklık ve 200’ün üzerinde toplantıya ev sahipliği yaptı. Londra Yunus Emre Enstitüsü, Karagöz ve Hacivat Projesi ile İngiltere’de çok sayıda ilkokul ve kurumda İngilizce ve Türkçe olmak üzere 30’u aşkın gösteri ile somut olmayan kültürel mirasın tanıtımına katkı sağladı. “Bir Tutam Anadolu Projesi” kapsamında dünyaca ünlü Şef Musa Dağdeviren ile Şef Ömür Akkor’un tadım menüsü ve söyleşileriyle Türk mutfağından farklı lezzetler tanıtıldı. Ayrıca Londra Yunus Emre Enstitüsünden eğitim alan 35 öğrenci Türkçe Yaz Okulunda burslu olarak eğitim görme fırsatına sahip oldu.

YENİLİKÇİ PROJELER VE PROGRAMLAR KÜLTÜRLER

Çevrim içi ortamda 27-28 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilen Global Somali Diasporası Zirvesinde Başbakan Mohamed Hussein Roble konuşma yapmıştı. 

Londra Yunus Emre Enstitüsü kültür sanat, bilim, sosyal sorumluluk alanlarında ve Türkiye ile iş birliği yapan ülkelerle ortak projeler gerçekleştiriyor. Tüm bu etkinler toplumlara arasında kardeşlik bağlarını güçlendiriyor ve kültürlerarası diyaloğa geniş bir perspektif ve derinlik sağlıyor. Geçmiş ile günümüz arasında anlamlı bağlar kurulurken barış içinde bir dünya için yeni bir geleceğin temelleri atılıyor. Türk Sineması Haftası, Misafirimiz Olun Projesi, Genç Akademisyenler Programları, Türk Toplumu Sanat Sergisi, Sanatçılarla Söyleşiler, Londra El Sanatları Haftası, Londra Kitap Fuarı, birçok alanda açılan kurslar ve Global Somali Diasporası ile düzenlenen zirveler, kültürlerarası ilişkileri güçlendiren çok sayıda etkinlik arasında yer alıyor.

TRINITY COLLEGE DUBLIN VE CAMBRDIGE ÜNİVERSİTESİ DİL MERKEZİ İLE İŞ BİRLİĞİ

Londra Yunus Emre Enstitüsü ile Cambridge Üniversitesi Dil Merkezi arasında imzalanan iş birliği protokolü ile üniversite bünyesinde Türkçe dil kursu açıldı. 

Londra Yunus Emre Enstitüsü Trinity College Dublin ve Cambridge Üniversitesi Dil Merkezi ile iş birliği protokolü imzalayarak eğitim ve kültür faaliyetlerini yaygınlaştırmak yönünde önemli adımlar attı. İrlanda’nın başkenti Dublin’de bulunan ve dünyanın en etkin 100 üniversitesi arasında bulunan Trinity College ile imzalanan iş birliği protokolü kapsamında üniversite bünyesinde kurulan kürsü, Türk dili ve kültür tarihi çalışmalarını yürütüyor. Enstitünün irtibat ofisinin bulunduğu üniversitede, her yıl “Türkiye Konferansı”nın yanı sıra Türkiye ile İrlanda arasındaki kültürel ilişkilerin geliştirilmesi için birçok etkinlik gerçekleştiriliyor. Dünyanın en önemli üniversitelerinden Cambridge Üniversitesinde bulunan Dil Merkezinde Türkçe kursları düzenleniyor.