Londra’da Genç Azerbaycanlı Sanatçıların Karma Sergisi Açıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Londra Yunus Emre Enstitüsünde “Diplomasi Sanatı: Genç Azerbaycanlı Sanatçıların Karma Sergisi” açıldı. Azerbaycan ile Birleşik Krallık arasındaki diplomatik ilişkilerin 30. yıldönümü münasebetiyle açılan sergi 22 genç sanatçının 56 tablosundan oluşuyor.

Sergi Londra Yunus Emre Enstitüsü ve Gençlik Sosyal ve Psikolojik Rehabilitasyon Merkezi - Dirchelish’in desteğiyle 4 Temmuz 2022 Pazartesi günü a açıldı. 

Sergide, otoportre çalışan 12 yaşındaki genç ressamlardan, engelli yetenekli sanatçılara ve anavatanları Azerbaycan'da tanınmış deneyimli sanatçılara kadar uzanan geniş bir yelpazede farklı yaş ve yetenek gruplarından sanatçılar yer aldı. 

MADDİ AÇIDAN ZORLUK ÇEKEN VE SAVAŞTAN ETKİLENEN GENÇLER TOPLUMA KAZANDIRILMAYA ÇALIŞILIYOR

Azerbaycan'ın zengin kültürünü gençlerinin yaratıcı yetenekleriyle sergilemeye adayan Diplomasi Sanatı sergisinin hazırlıkları 2019 yılında başladı. 1999 yılında kurulmuş olan serginin organizatörü "Dirchelish" Gençlik Sosyal ve Psikolojik Rehabilitasyon Merkezi maddi açıdan zorluk çeken ve savaştan etkilenen gençlerin topluma kazandırılması için çeşitli projeler üzerinde çalışıyor. 2006 yılından bu yana Avrupa Konseyi Gençlik Direktörlüğü üyesi olan merkez, dünyanın dört bir yanında düzenlediği sergilerle Azerbaycan kültürünü yurt dışında da tanıtıyor. 2010 yılından bu yana farklı kıtalarda düzenlenen bu sergiler toplamda 345 genç sanatçının 1701 eserine ev sahipliği yaptı.  

Sergi, Türkçe konuşan halkların kültürünün tanıtılması, Türk kültürü ve diline yönelik farkındalığın artırılması alanında yapılan çalışmalara büyük önem veren Yunus Emre Enstitüsü tarafından da destekleniyor. Azerbaycan’dan ve Birleşik Krallık’tan gelen sanatçıların ve sanatseverlerin katılımıyla gerçekleştirilen serginin açılışında Londra Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Dr. Mehmet Karakuş, Gençlik Sosyal ve Psikolojik Rehabilitasyon Merkezi Müdürü İslam Bakhshaliyev ve Azerbaycan Büyükelçiliği Müsteşarı Rashad Vahabzade yaptıkları açılış konuşmalarında sanatın önemine ve Türkiye ile Azerbaycan arasındaki dostluğa vurgu yaptılar. Konuşmaların hemen ardından serginin sanatçıları için sertifika töreni yapıldı. 

Etkinliğin devamında konuklar ve sanatçılar Türk Azerbaycan ikramlıkları eşliğinde sergilenen eserleri inceleyerek keyifli bir akşam geçirdiler.  

Sergi, 8 Temmuz 2022 Cuma tarihine kadar Londra Yunus Emre Enstitüsü'nde ziyaret edilebilir. 

 

 

 

 

Diğer Etkinlikler

Türkiye'nin tarihi ve doğal güzelliklerini gösteren 40 fotoğrafın yer aldığı "Türkiye Yüzyılı" sergisi, Londra ...

Türkiye'nin tarihi ve doğal güzelliklerini gösteren 40 fotoğrafın yer aldığı "Türkiye Yüzyılı" sergisi, Londra ...

Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de hat, ebru, tezhip, kat'ı ve minyatür sanatlarından eserlerin yer aldığı Türk...

Çin'in başkenti Pekin'deki Yunus Emre Enstitüsünde Çinli çocukların katıldığı yaratıcı resim atölyesi...