Londra'da "Osmanlı Kültürel Mirası" Üzerine Söyleşi

Yazıcı-dostu sürüm

Londra Yunus Emre Enstitüsü (YEE) ile Thames&Hudson Yayınevi iş birliğinde araştırmacı-yazar Diana Darke'la 17 Kasım 2022 tarihinde "Osmanlı: Kültürel Bir Miras" adlı yeni kitabı üzerine imza günü ve söyleşi düzenlendi.

Londra Yunus Emre Enstitüsünde moderatörlüğünü yazar Tharik Hussain'in yaptığı etkinlikte, aynı zamanda Orta Doğu uzmanı olan Darke, Osmanlı İmparatorluğu'nun zengin tarihi ve kültürel mirasına dair olumsuz kavramlara eleştirel bir yaklaşım sundu.

Darke, yaptığı konuşmada, Osmanlının farklı bölgelerden ve etnik kökenlerden insanları, Osmanlı ticaret ve kültürünün tek ortak pazarında birleştirerek çok kültürlülüğün hakim olduğu bir imparatorluk kurduğunu söyledi.

Konuklara kitabından anekdotlar aktaran Darke, sanat, mimari, edebiyat, ticaret, doğa ve çevrecilik, sağlık, dini hoşgörü ve barış gibi alanlarda Osmanlıya başkentlik yapmış üç şehir Bursa, Edirne ve İstanbul'a ve Osmanlı mirasına değindi.

Osmanlının dünya kültürel mirasına yaptığı katkılara da işaret eden Darke, kitabının, bu kültürel miras hakkında herkesin erişebileceği genel ve kapsayıcı çalışmalardan biri olduğunun altını çizdi.

Darke, konuşmasının son bölümünde Osmanlının kültürel mirasının en büyük unsurunun kaligrafi, seramik ve dokuma sanatları gibi birçok alanda ortaya çıkan sanatsallık, muhteşem estetik anlayışı ve doğa sevgisinin eşsiz birleşimi olduğunu vurguladı.

Daha sonra soru-cevap bölümünün yapıldığı etkinlik, yazarın kitabını okurları için imzalamasıyla sona erdi.

35 YILDIR ORTADOĞU ÜZERİNE ÇALIŞIYOR

Kültürel alanda yaptığı araştırmalarda özellikle Suriye'ye odaklanan Orta Doğu uzmanı Diana Darke, eğitimini Oxford Üniversitesinde Arapça ve Londra SOAS Üniversitesinde İslam sanatı ve mimarisi alanlarında tamamladı.

35 yılı aşkın süredir Orta Doğu konularında uzmanlaşan yazar, kamu ve ticaret sektörlerinde çalıştı.

"Şam'daki Evim: Suriye Krizinin İçeriden Görünümü", "Suriye Taciri" ve "Halep'teki Son Sığınak" adlı eserleri, yazarın en çok beğeni toplayan kitapları arasında yer alıyor.

"Sarazenlerden Çalmak: İslam Mimarisi Avrupa'yı Nasıl Şekillendirdi" adlı kitabıyla üç farklı dalda "2020 Yılın Kitabı" ödülünü alan yazarın, "Osmanlı: Kültürel Bir Miras" isimli son kitabı 29 Eylül 2022 tarihinde yayımlandı.

Diğer Etkinlikler

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün dünya çocuklarına armağan ettiği 23 Nisan Ulusal...

Avusturya’nın başkenti Viyana’da Türkiye’nin Viyana Başkonsolosluğu ve Viyana Yunus Emre Enstitüsünün...

Lefkoşa'daki Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından hazırlanan "Bizden İçeri Kıbrıs" belgeselinin...

İstiklal Marşı’nın kabulünün 103. yıl dönümü ve Çanakkale Zaferi’nin 109. yıl dönümü münasebetiyle T.C. Doha...