Los Angeles Amerikan Yahudi Üniversitesinde "Aşkına" Konseri

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü (YEE) ABD Kültür Merkezi, Türk kültürünün ABD’de müzik yoluyla tanıtılması amacıyla, 12 Haziran 2022 tarihinde Los Angeles Amerikan Yahudi Üniversitesi'nde 'Aşkına' isimli konser programı gerçekleştirdi.

Yahudi Senfoni Orkestrası iş birliğiyle düzenlenen konser programında Türkçe, Arapça, İbranice ve İngilizce eserler icra edildi.

Tasavvuf ve Halk Şairi Yunus Emre'nin "Gel Gör Beni Aşk Neyledi" ve "Bana Seni Gerek Seni" eserlerinin senfoni orkestrasına uyarlandığı program, 2022 Grammy Müzik Ödüllü besteci Sharon Farber'in "Ashkina" isimli eserine atıfla hazırlandı.

NEYZEN ÖMER FARUK TEKBİLEK DE SAHNE ALDI

Konserde dört dildeki eserler Doğu ve Batı enstrümanlarıyla seslendirilerek Anadolu’nun kültürel zenginliğine dikkat çekildi.

Dünyaca ünlü Türk ney virtüözü Ömer Faruk Tekbilek'in sahne aldığı konserde, sema gösterisi de yapıldı.

Türk-Amerikan ilişkilerine pozitif katkı sunmak ve Türk kültürünün Amerikan kurumlarına ve toplumuna daha iyi tanıtılması özelinde düzenlenen konserde, Los Angeles'ta yoğun olarak yaşayan Asya, Akdeniz, Orta Doğu ve Afrika kökenli toplumlarla olan bağların kuvvetlendirilmesi de hedeflendi.

Konser kapsamında UNICEF ile iş birliği yapılarak savaştan etkilenen Ukraynalı çocuklar için bağış kampanyası düzenlendi.

KONSER GELİRLERİ RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI'NIN MAĞDURU ÇOCUKLARA BAĞIŞLANACAK

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş konserle ilgili yaptığı açıklamada, Anadolu'dan Amerika'ya göç eden halkların ortak kültürel ve insani değerlerinin müzik vasıtasıyla dile getirilmesinin önemli olduğunu söyledi.

Temel amacın Anadolu'dan ABD'ye göç edenlere ulaşmak olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ateş, "Böylelikle Yunus'un barış, sevgi, kardeşlik, tolerans anlayışını hem bu projeyle burada dile getirmek istiyoruz hem de başka ülkelere bu projeyi taşımak istiyoruz." diye konuştu. 

Prof. Dr. Ateş, projenin Yunus Emre'nin vefatının 700'üncü yılı kapsamında geliştirildiğine dikkati çekerek, enstrümanlar aracılığıyla insanlığın barış içinde bir arada yaşamasını anlatmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Konserin başarılı geçtiğini kaydeden Prof. Dr. Ateş, "Buradaki temel amaç konserin gelirlerini de UNICEF'le Rusya-Ukrayna Savaşı'nda mağdur olan çocuklara bağışlamak. Onun için oldukça başarılı bir konser oldu diyebiliriz." ifadesini kullandı.

 

Diğer Etkinlikler

Tunus’ta her yıl Tunus Kültür Bakanlığı himayesinde düzenlenen Bab el-Bahr Ramazan Geceleri Festivaline katılan...

Londra Yunus Emre Enstitüsü, 25 Mart 2024 tarihinde St. Mary's Islington'da bir kez daha unutulmaz bir akşam düzenledi...

Bosna Hersek'in Mostar şehrinde bulunan Yunus Emre Enstitüsü (YEE) kültür merkezinde 27 Mart 2024...

İran'da Tahran Yunus Emre Enstitüsü Çocuk Korosu, 14 Mart 2024 tarihinde Nevruz Bayramı dolayısıyla bir konser verdi...