Mogadişu’da Mezuniyet Heyecanı

Yazıcı-dostu sürüm

Somali’deki Mogadişu Yunus Emre Enstitüsünün 2021 yılının ilk yarısında düzenlediği yüz yüze Türkçe kursları sonunda başarılı olan kursiyerler için T.C. Mogadişu Büyükelçiliği rezidansında 5 Ağustos 2021’de sertifika töreni düzenlendi. Törende ayrıca 29 Mayıs 2021 tarihinde gerçekleştirilen Türkçe Yeterlik Sınavı’na  Mogadişu’da katılıp başarılı olan adaylar sertifikalarını aldı. Kursiyerlere sertifikalarını T.C. Büyükelçisi Mehmet Yılmaz, Somali Federal Cumhuriyeti (SFC) Adalet Bakanı Abdulkadir Mohamed Nur ile SFC Kadın ve İnsan Haklarının Geliştirilmesinden Sorumlu Bakan Hanifa Mohamed Ibrahim takdim etti.

T.C. Mogadişu Büyükelçisi Mehmet Yılmaz, davetlilere hitaplarında Somalililerin yabancı dil öğrenme konusundaki yeteneklerini övdü. Yabancı dil öğrenme ve öğretmenin insanlar ve kültürler arasında pozitif bağlar kurulmasını sağladığına değinen Yılmaz, Yunus Emre Enstitüsünün Türkçe öğretimi ve Türk kültürünü tanıtma konusunda dünyanın birçok ülkesinde gerçekleştirdiği başarılı çalışmalardan söz etti.

“TÜRKÇE BİLİM VE KÜLTÜR DİLİDİR”

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu olan SFC Adalet Bakanı Abdulkadir Mohamed Nur, iki dilde gerçekleştirdikleri konuşmalarında Türkiye ve Türk halkının Somalililerin gönlünde özel bir yere sahip olduğu ifade etti. Bakan Nur, Türkçenin bir bilim ve kültür dili olduğundan bahsederek Somalili gençlere daha iyi eğitim alma imkânına ulaşabilmek için Türkçe öğrenmeye devam etmeleri tavsiyesinde bulundu.

SOMALİLİ BAKAN DA TÜRKÇE ÖĞRENECEK

SFC Kadın ve İnsan Haklarının Geliştirilmesinden Sorumlu Bakan Hanifa Mohamed İbrahim,  TYS sertifikası almaya hak kazanan bir kursiyer tarafından Somaliceden Türkçeye ardıl olarak tercüme edilen konuşmasında iki ülke arasındaki kültürel ilişkilerin daha da geliştirilmesi hususundaki istek ve ümitlerini ifade etti. Salonda Türkçe bilmeyen tek kişinin kendileri olduğu konusunda davetlilerle şakalaşan Bakan İbrahim, Türkçe öğrenmek istediğini ancak işlerinin yoğunluğu sebebiyle buna zaman bulamadığını belirtti. Konuşmaları akabinde, önümüzdeki günlerde kendilerine özel Türkçe dersi sağlanması hususunda bir görüşme gerçekleştirildi.

Enstitü kursiyerleri, sertifika ve hediye takdiminden sonra Büyükelçi Yılmaz, Somalili bakanlar ve Mogadişu’da faaliyet gösteren Türk kurumlarının temsilcileri ile Türk ve Somali mutfağı lezzetlerinden oluşan ikram servisi eşliğinde sohbet etme imkânı buldular.

MOGADİŞU YEE, TÜRKÇE’Yİ SOMALİ’NİN HER KESİMİNE ULAŞTIRACAK

Mogadişu Yunus Emre Enstitüsü, faaliyetlerine başladığı 2017 yılından bu yana Enstitü içi ve dışı kurslarda toplamda bin 650 kişiye Türkçe öğretti. Enstitünün Somali’de Türkçe öğretimi ve Türk kültürünü tanıtma çalışmalarının önümüzdeki günlerde artarak devam etmesi planlanıyor. Enstitü, Mogadişu’da başta öksüz ve yetimler olmak üzere dezavantajlı gruplara ücretsiz eğitim imkânı sağlayan yerel resmî kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşları ile Türkçe öğretimi konusunda yakın temas hâlinde bulunuyor. Enstitü böylelikle Türkçe ve Türkiye’yi Somali toplumunun her kesimi için ulaşılabilir hâle getirmeyi amaçlıyor.

Diğer Etkinlikler

Türkiye’nin başat kültürel diplomasi kurumu Yunus Emre Enstitüsü, Ankara’daki misyon şeflerine ve diplomatik...

Yunus Emre Enstitüsü, Gezici Kültür Merkezi Projesi aracılığıyla Suriye Güvenli Bölge’nin Azez, Afrin ve El-Bab...

Bükreş ve Köstence Yunus Emre Enstitüleri tarafından 26 Eylül Türk Dil Bayramı ve Avrupa Dil Günü münasebetiyle bir...

Cakarta Yunus Emre Enstitüsü, Endonezya’nın dört bir yanına ulaşarak geniş bir yelpazede Türkçe öğretimi faaliyetleri...

Diğer Etkinlikler

Cakarta Yunus Emre Enstitüsü’nün çalışmaları sonrası Endonezya’da yer alan devlet ve özel olmak üzere 12...

Nijerya'nın başkenti Abuja'da faaliyet gösteren Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından, 24 Şubat...

Venezuela'da yaşayan gençler, Türk dizileri ve Türkiye-Venezuela ilişkilerinin gelişmesi ile Türkçeye her geçen gün...

Afganistan’da, Yunus Emre Enstitüsünün Osmanlı Türkçesi, sülüs hattı ve tezhip kurslarını başarıyla...