Nazım Hikmet Moskova'da Anıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Moskova Yunus Emre Enstitüsü, doğumunun 117. yılında şair Nazım Hikmet'i andı.

"2019 Türkiye-Rusya Karşılıklı Kültür ve Turizm Yılı" etkinlikleri kapsamında Moskova'daki Nazım Hikmet Kütüphanesi'nde 25 Ocak Cuma günü düzenlenen anma programına Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar, Moskova Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Ömer Özkan, Rus ve Türk davetliler katıldı.

Rus öğrenciler tarafından Nazım Hikmet'in şiirleri ve şiirlerinden bestelenmiş şarkıların seslendirildiği programda Türk Sanat Müziği dinletisi de yapıldı.

Programda konuşan Türkiye Büyükelçi Samsar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından bu yılın "Karşılıklı Kültür ve Turizm Yılı" ilan edildiğini hatırlatarak, gelecek günlerde Moskova başta olmak üzere St. Petersburg ve Rusya'nın diğer şehirlerinde de Türkiye’yi tanıtmak için çeşitli programlar düzenleneceğini ifade etti.

Samsar, "Bu büyük şair sadece Türkiye'de eserleriyle büyük bir çığır açmamış, aynı zamanda Rus edebiyatına da katkıda bulunmuştur. Eserlerinde insanlığa yönelik evrensel mesaj, Nazım Hikmet'i tarihe mal olmuş önemli bir değer haline getirmiştir." diye konuştu.

Enstitü Müdürü Özkan ise Nazım Hikmet'in Türkiye ile Rusya arasında "köprü isim" olduğuna dikkat çektiği konuşmasında, "Türkiye ve Rusya ortak değerlerinden Türkçenin büyük şairi Nazım Hikmet aynı zamanda Rus edebiyatına da katkıda bulunmuş önemli bir isimdir." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin başkanlığında 2017'de Moskova'da düzenlenen Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi Toplantısı'nda, iki ülke kültür bakanları tarafından imzalanan "2019 Türkiye-Rusya Karşılıklı Kültür ve Turizm Yılı Niyet Bildirgesi" çerçevesinde iki ülkede de kültür, sanat ve turizm alanında çeşitli etkinlikler düzenlenecek.