Nâzım Hikmet Moskova’da Anıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, dünyanın farklı coğrafyalarında bulunan temsilciliklerinde düzenlediği özel etkinlikler aracılığıyla eserleriyle Türk edebiyatında ve dünya edebiyatında iz bırakan edebî şahsiyetleri anıyor.

Moskova Yunus Emre Enstitüsü, Dünya Barış Ödülü’ne layık görülen Nâzım Hikmet’in doğumunun 121. yılı münasebetiyle  28 Ocak 2023 tarihinde düzenlediği anma programında Nâzım Hikmet’in hayatına ve eserlerine ilgi duyan edebiyatseverleri bir araya getirdi.

T.C. Moskova Büyükelçiliğinin himayelerinde, Moskova Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı ev sahipliğinde, Moskova Yunus Emre Enstitüsü, Moskova Belediyesi, Moskova Kuzey Bölgesi Kültür İdaresi ve Moskova Nâzım Hikmet Kütüphanesi iş birliğiyle “Nâzım Hikmet’i Anma Programı” gerçekleştirildi.

Programda, Nâzım Hikmet’in hayatını konu alan belgesel gösterimi, Nâzım’ın kaleme aldığı şiirlerden oluşan şiir dinletisi ve canlı sahne performansları yer aldı.

Anma programına T.C. Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar, Moskova Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Dr. Mehmet Ülker, Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı Kurucu Başkanı Ali Galip Savaşır, Moskova Kuzey Bölgesi Kültür İdaresi Müdürü Aleksandra İlyina, Moskova Nâzım Hikmet Kütüphanesi Müdürü Sudyina Galina Vyaçeslavovna, Moskova Kültür Merkezlerinin Geliştirilmesi Müdürü Timur Vadimoviç Vahitov, Rusya Kitap Birliği Başkanı Sergey Vadimoviç Stepaşin, Türk kurumlarının temsilcileri, Türk ve Rus Nâzım Hikmet hayranları ile davetliler katıldı.

Nâzım Hikmet’in dizelerini okuyarak konuşmalarına başlayan T.C. Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar, konuşmalarının devamında Hikmet’in eserlerinin Türkiye ile Rusya’yı birleştirdiğini vurgulayarak, “Bugün burada onu anarak ve hatırlayarak aslında bizler de onun sayesinde birbirimizin hayatlarına dokunuyoruz. Birleştirici etki işte bu. Nâzım, vefatından bunca yıl sonra dahi iki ülke arasında dostluk köprülerinin kurulmasına vesile olmaktadır. Bu bağlamda, Türkiye ve Rusya’dan bizlerin burada buluşmasına vesile olan yine Nâzım’dır.” değerlendirmelerinde bulundu.

Moskova Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Dr. Mehmet Ülker, konuşmasında “Yunus Emre Enstitüsü, Türk halkı ile diğer halkların insani ve kültürel değeriyle birbirini daha iyi tanımasına ve Türkiye ile diğer ülkeler arasında kültürel etkileşimin oluşturulmasına yönelik dünya çapında faaliyetler yürütmektedir. Moskova Yunus Emre Enstitüsü olarak faaliyetlerimizi bu minvalde gerçekleştirmekteyiz. Bugün bizi burada bir araya getiren Türk ve Rus toplumunun ortak değeri Nâzım Hikmet’i andığımız program, bunun bir göstergesidir.” ifadesini kullandı.

Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı Kurucu Başkanı Ali Galip Savaşır, “Vefatı üzerinden neredeyse 60 yıl geçmesine rağmen Nâzım Hikmet, eserleriyle farklı ülkelerden farklı görüşleri ve inançları benimseyen insanları birbirine bağlayan bir köprü olmaya devam ediyor.” diye konuştu.

Moskova Kuzey Bölgesi Kültür İdaresi Müdürü Aleksandra İlyina, “Moskova Kütüphaneleri, yazarların, şairlerin, edebiyat eleştirmenlerinin, filozofların ve diğer önemli şahsiyetlerin adlarını almıştır. Bu kütüphanelerin arasında Nâzım Hikmet’in adını taşıyan bir kütüphane bulunmaktadır. Nâzım Hikmet adına bir kütüphanemizin bulunmasından gurur duyuyoruz.” dedi.

Moskova Nâzım Hikmet Kütüphanesi Müdürü Sudyina Galina Vyaçeslavovna, “Bir şair ancak edebî yeteneği vatanının, vatandaşlarının kalbinde yankılanırsa ünlü olabilir. Nâzım Hikmet bu anlamda eşsiz bir insandır. Çünkü iki ülkede de millî şair olarak kabul edilir. Bugünlerde de Nâzım Hikmet’in adı Rusya ve Türkiye halklarını birbirine bağlayan görünmez bir bağ olmaya devam etmektedir.” diye konuştu.

Protokol konuşmalarının ardından Moskova’dan İstanbul’a kadar Nâzım’ın hayatının geçtiği birçok yerin yer aldığı “Nâzım Aramızda” isimli belgeselin gösterimi yapıldı. Programın devamında Nâzım Hikmet’in “Severmişim Meğer” ve “Senden Önce Ölmek İsterim” şiirleri öğrenciler tarafından seslendirildi.

Öğrencilerin canlı performanslarıyla devam eden etkinlikte, Türk mutfağının eşsiz lezzetleri davetlilere ikram edildi.

RUSYA’DA NÂZIM HİKMET’İ ANMA PROGRAMLARI

Moskova Yunus Emre Enstitüsü, ses bayrağımız Türkçeyi Rusya’da dalgalandıran büyük şair Nâzım Hikmet’in doğum ve ölüm yıl dönümlerinde düzenlediği çok sayıda etkinlikle yâd ediyor.

Diğer Etkinlikler

Yunus Emre Enstitüsü ve Turkuvaz Medya Grubu bünyesinde bulunan Lacivert Dergi iş birliğinde dünyanın farklı...

Toronto Yunus Emre Enstitüsü tarafından Mehmet Akif Ersoy’u Anma Haftası kapsamında “Mehmet Akif, Şiir, Hafıza ve...

Bakü Yunus Emre Enstitüsünün girişimleriyle ve destekleriyle, Azerbaycan Millî İlimler Akademisi (AMİA) bünyesinde “...

İran’ın başkenti Tahran’da, Mevlâna Celaleddin-i Rumi’nin vefatının 750. yılı ve 2023 Mevlâna Yılı dolayısıyla Şebiarus...