Özbekistan’da Türkçe Sertifika Sınavları Gerçekleştirildi

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, dünyanın farklı coğrafyalarında Türkçe öğretimine destek vermeye devam ediyor. Yunus Emre Enstitüsü Sınav Merkezi tarafından T.C. Taşkent Büyükelçiliğinin destekleriyle Özbekistan’ın Taşkent şehrindeki Ali Şir Nevâî Üniversitesinde 22-27 Kasım 2021 tarihleri arasında A1, A2, B1, B2 ve C1 seviyelerinde Türkçe Sertifika Sınavı gerçekleştirildi. Sınavlara üniversite öğrencileri öğretmenler, akademisyenler, askerler, iş insanları ve farklı meslek gruplarından Türkçe dil seviyesini belgelendirmek isteyen çok sayıda kişi katıldı. Uygulanan sınavda başarılı olanlar, puanlarına göre farklı seviyelerde Türkçe sertifikası almaya hak kazanacaklar.

 

ALİ ŞİR NEVÂÎ’NİN ESERLERİNİN TANITIMI, MİNYATÜRLERİ SERGİSİ VE PANELİ

Enstitü aynı tarihler arasında Özbekistan’da pek çok temasta bulundu. Taşkent’te 23 Kasım 2021 tarihinde Enstitünün desteğiyle “Ali Şîr Nevaî Eserlerinin Tanıtımı ve Nevaî Minyatürleri Sergisi ile Paneli” düzenlendi. Özbekistan ve Türkiye’den katılan bilim insanlarıyla gerçekleştirilen panelin açılış konuşması Yunus Emre Enstitüsü Türkçe Öğretimi ve Türkoloji Müdürü Prof. Dr. Yavuz Kartallıoğlu tarafından yapıldı. Konuşmasında, Enstitünün çalışmalarına yer veren Prof. Dr. Kartallıoğlu, Enstitünün bilimsel toplantılar düzenlemekten ve düzenlenmesine vesile olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

ÖZBEKİSTAN DEVLET TELEVİZYONUNDA “TÜRKÇE SAATİ” PROGRAMI

Özbekistan Devlet Televizyonunda “Türkçe Saati” programının düzenlenmesi ve bu program kapsamında Enstitünün Türkçe öğretimi için hazırladığı videoların kullanılmasına yönelik bir süredir devam eden çalışmaların değerlendirilmesi için gerekli görüşmeler yapıldı. Özbekistan’da Türkçe öğretiminin yaygınlaşması için medyadan nasıl yararlanılabileceği konusu üzerinde duruldu. Ayrıca Yunus Emre Enstitüsü uzman ve uzman yardımcıları Yabancılara Özbek Dili Öğretim Merkezi ziyaret ederek buradaki uzmanlarla tecrübelerini paylaştılar.

TÜRK KÜLTÜRÜNDE LOKUM VE KOLONYA KONFERANSI

22 Kasım’da Taşkent’teki Ali Şir Nevâî Üniversitesinde, 23 Kasım’da Taşkent Devlet Şarkşinaslık Üniversitesinde ve 24 Kasım’da Semerkant’taki Yabancı Diller Üniversitesinde Prof. Dr. Yavuz Kartallıoğlu tarafından verilen “Türk Kültüründe Lokum ve Kolonya” konferansı yoğun ilgi gördü.

Üç gün boyunca üç ayrı üniversitede gerçekleştirilen konferansta lokum ve kolonyanın geçmişten günümüze olan serüveni dinleyicilere aktarıldı.

Konferansın ardından katılımcılar, farklı aromalardaki lokumları tatma ve çeşitli kokulardaki kolonyaları deneme imkânı buldu.

Diğer Etkinlikler

Yunus Emre Enstitüsünün dünyanın farklı coğrafyalarında bulunan temsilciliklerinde, Ankara ve İstanbul'da 27 Nisan 2024...

Dünyanın dört bir yanında çok sayıda kişi eğitim ve kariyer imkânları dolayısıyla Türkiye’yi tercih ederek “Türkiye...

Yunus Emre Enstitüsünün dünyanın farklı coğrafyalarında bulunan temsilciliklerinde ve Ankara’da 13 Ocak 2024 tarihinde...

Yunus Emre Enstitüsü, Cumhuriyet’in 100. yıl dönümünde Türkçenin dünyada yankılanması amacıyla büyük çaplı Türkçe...