Prof. Dr. Ortaylı: Gayemiz kendimizi, kültürümüzü ve dilimizi tanıtmak

Yazıcı-dostu sürüm

Ünlü tarihçi-yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, Kültürel Diplomasi Uygulamalı Eğitim Programı'nda dil bilme, öğrenme ve etkileşim üzerine tavsiyelerde bulundu. Kültürel Diplomasi Akademisi'nin beşinci haftasında düzenlenen programa Prof. Dr. Ortaylı’nın yanı sıra Uluç Özülker, Prof. Dr. Kenan Gürsoy, Mustafa Özel ve Ahmet Sula da katıldı.

Konuşmasında kültürel diplomasinin bir misyon olduğunun altını çizen İlber Ortaylı, "Gittiğiniz ülkelerde Türkçe öğrenmek isteyenlerin çok olduğunu göreceksiniz. Bazı ülkelerde inanılmaz bir ilgi var. Tanıtırsan ilgi duyan da olur. Bu şekilde hareket etmeli kendimizi ve dilimizi daha çok yerde tanıtmalıyız." ifadelerini kullandı.

Türkçe'nin, Çin'in ortalarından Tuna nehrine kadar çok geniş bir alana yayıldığına dikkat çeken Ortaylı, “Coğrafi keşifler öncesindeki dünyanın neresine giderseniz gidin Türk eserlerinin bulunmadığı bir yer yoktur. Yazmalarımız, eserlerimiz ya da en olmadı bağlantımız vardır. En olmadık yerde Türkçe soyadlı birileri vardır. Dolayısıyla bu kadar geniş bir coğrafyaya yayılan geçmişimizle büyük bir mirasın üzerinde bulunuyoruz. Gayemiz kendimizi, kültürümüzü ve dilimizi tanıtmak." şeklinde konuştu.

"Tarihin her döneminde devletçi bir toplum"

Devlet geleneği ve diplomasi alanında yaşadığı deneyimlerini katılımcılarla paylaşan Eski Büyükelçi Uluç Özülker de Türkiye'nin bulunduğu coğrafya sebebiyle son 200 yıldır pek çok badireler atlatmış bir devlet olduğunu belirtti.

Tarihin her döneminde devletçi bir toplum olarak edinilen tecrübeler neticesinde Türkiye’nin diplomasi alanında güçlü bir ülke olduğunun altını çizdi.

Yunus Emre Enstitüsü Kültürel Diplomasi Akademisi tarafından düzenlenen Kültürel Diplomasi Uygulamalı Eğitim Programı, uluslararası kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütlerinde çalışmak isteyenler için fırsat oluşturuyor. Akademi kapsamında düzenlenen atölyeler ile katılımcılara öğrendiklerini uygulama ve proje oluşturma fırsatı sunuluyor.