Şair, Yazar ve Fikir İnsanı Sezai Karakoç, Saraybosna'da anıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Şair, yazar ve fikir insanı Sezai Karakoç, Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü (YEE), T.C. Saraybosna Büyükelçiliği Eğitim Müşavirliği ve Türk Hava Yolları Saraybosna Ofisi (THY) iş birliğiyle düzenlenen programda anıldı.

Programa, Türk şair ve yazar Şaban ABAK, Saraybosna Üniversitesi Şarkiyat Enstitüsünde görev yapan Prof. Dr. Amina Şilyak Yesenkoviç, Türkoloji öğrencileri ve çok sayıda konuk katıldı.

“KARAKOÇ’U ANLAMAK İÇİN ESERLERİNİ OKUMAK GEREKİR”

Saraybosna Yunus Emre Enstitüsünde düzenlenen programda yazar Şaban Abak ve Prof. Dr. Amina Siljak Jesenkovic konuşma yaptı. Abak, bu vesile ile katılımcılara yaptığı konuşmada, Karakoç’un düşüncelerinde savunduğu fikirlerinden bahsetti.

Abak, "Sezai Karakoç, tüm İslam şehirlerinin, Müslümanların tamamına ait olduğunu savunuyordu. 'Mekke ve Medine gibi Saraybosna, Buhara, Semerkant ve Kudüs tüm Müslümanlara aittir.' görüşünü savunuyordu." dedi.

Karakoç'un dışarıdan asla anlaşılamayacağını ifade eden Abak, "Sezai Karakoç'u anlamak için eserlerini okumak gerekir. Bu sayede gerçek Karakoç'u tanıyabilirsiniz." diye konuştu.

Bosnalı Prof. Dr. Amina Siljak Jesenkovic de Sezai Karakoç'u tanımaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek şunları kaydetti:

"1991 yılında Sezai Karakoç’a ait 'Kudüs Şehri' isimli şiiri, Boşnakçaya çevirdim ve Preporod dergisi bu şiiri yayımladı. Bosna Savaşı'nın başladığı zamanlarda, Türkiye'de bulunduğum yıllarda, nişanlım Türkiye'ye beni ziyarete geldi. Gelirken bu dergiyi de yanında getirdi. Dergiyle birlikte hemen Sezai Karakoç’u ziyarete gittim. Bu vesileyle kendisini tanıma şerefine nail oldum."

Büyük ilgi gören anma programı Uluslararası Saraybosna Üniversitesi, Saraybosna Üniversitesi ve Zenitsa Üniversitesi Türkoloji bölümü öğrencilerinin Sezai Karakoç'un şiirlerini okumasıyla sona erdi.

Türk düşünce dünyasında büyük izler bırakmış olan şair, yazar ve entelektüel Sezai Karakoç, 16 Kasım 2021 tarihinde vefat etmişti.

 

Diğer Etkinlikler

Yunus Emre Enstitüsü ve Turkuvaz Medya Grubu bünyesinde bulunan Lacivert Dergi iş birliğinde dünyanın farklı...

Toronto Yunus Emre Enstitüsü tarafından Mehmet Akif Ersoy’u Anma Haftası kapsamında “Mehmet Akif, Şiir, Hafıza ve...

Bakü Yunus Emre Enstitüsünün girişimleriyle ve destekleriyle, Azerbaycan Millî İlimler Akademisi (AMİA) bünyesinde “...

İran’ın başkenti Tahran’da, Mevlâna Celaleddin-i Rumi’nin vefatının 750. yılı ve 2023 Mevlâna Yılı dolayısıyla Şebiarus...